Zomerse periode in zicht

De laatste tijd lag het kwik veelal onder normaal. Vanaf dinsdag komt er opnieuw een zomerse periode aan.

Wat de temperatuur betreft, begon de maand augustus na een warme julimaand veelbelovend met op de eerste paar dagen nog tropische temperaturen. Ook op het Nederlandse hoofdstation in De Bilt werd het op 2 augustus bijvoorbeeld nog 34 graden. De dagen daarna deden we ineens een flinke stap terug, waarna op de 5e nog een korte opleving volgde met nog bijna 30 graden. Daarna ging het kwik als een glijbaan omlaag met regelmatig middagtemperaturen onder de huidige norm van bijna 23 graden. Het weer daarbij was licht wisselvallig met dagelijks wat zon, maar ook iedere dag regionaal wel een paar buien of wat (lichte) regen. Vanaf dinsdag zien we echter weer een stijgende lijn in de temperatuur en tegelijkertijd wordt het ook weer zonniger en vrijwel droog!

De laatste week bevonden we ons steeds tussen verschillende luchtdruksystemen in. Ten noorden en noordwesten van Nederland trokken vrijwel dagelijks lagedrukgebieden langs met de bijbehorende fronten. Deze lieten bijna iedere dag wel wat bewolking of neerslag bij ons achter, althans regionaal. Iets ten zuidwesten/zuiden van het land lag steeds een uitloper van een hogedrukgebied, afkomstig van een zogeheten Azorenhoog, een vaak voorkomend hogedrukgebied dat zich boven de eilandengroep de Azoren op de Atlantische Oceaan vestigt. Dit Azorenhoog maakte dat er over het algemeen niet heel veel van de bovengenoemde fronten of storingen overbleef.

Doe weer
Tussen deze beide systemen in stak bij ons meestal een westen- tot zuidwestenwind op. Met deze windrichtingen komt de lucht vanaf het relatief koele zeewater van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. De middagtemperaturen worden daardoor ietwat getemperd, waardoor we tropische waarden niet meer haalden. Een graad of 20 tot 25 werd er op deze dagen toen maximaal uitgeperst, maar voor veel mensen was dat even een verademing. Hitte is leuk, maar men komt over het algemeen toch meer tot dingen bij iets lagere temperaturen.

Hogedrukgebied
Het hogedrukgebied boven de Azoren blijft ook de komende dagen standvastig op zijn plaats, maar krijgt vanaf het weekend een uitloper naar het oosten. Aanvankelijk komt hij iets ten zuidwesten van Nederland uit, maar dinsdag ligt het geheel al pal boven ons land en vormt zich zelfs een opzichzelfstaand hogedrukgebied boven Nederland. Lagedrukgebieden en bijbehorende storingen worden daardoor met een flinke bocht ruim ten noorden van ons langs gedrukt, waardoor er steeds meer ruimte voor de zon komt en het overal droog blijft.

Zomerse temperaturen
Niet alleen het weer verbetert, ook de temperaturen gaan weer een stukje omhoog. De wind draait rondom het hogedrukgebied meer naar het oosten en komt dan dus vanaf het relatief warme Europese vasteland. En de zon doet natuurlijk ook nog een flinke duit in het zakje. Zomerse waarden worden dan volgende week op diverse plaatsen in het binnenland gehaald, waarbij het kwik in de omgeving van Limburg soms stijgt tot 26 graden. Direct aan zee is het over het algemeen een paar graden minder warm, omdat daar de wind soms nog even vanaf zee waait, een zogeheten zeewind.

Wilt u meer informatie over het zomerse weer van volgende week, luister dan ook eens naar onze weerlijn via het nummer 0900-9725. Onder optie 5 vind u de tiendaagse Nederlandse verwachting en daarin wordt aan de hand van de verschillende weermodellen besproken wat er ons ‘weertechnisch’ allemaal staat te wachten.

Bron: Meteo Consult
Uitsnede foto voorpagina: Helga Kobben