Landfall tyfoon Utor

De tyfoon Utor, die eerder al een flinke ravage aanrichtte op de Filipijnen, bereikt vandaag het vasteland van China.

Bijna een week geleden ontwikkelde zich een paar honderd kilometer ten noorden van de Yap eilanden (Micronesië) een tropische depressie, die zich vervolgens snel verder ontwikkelde tot een actieve tropische storm. Het was de elfde storm van het seizoen die een naam kreeg en uiteindelijk groeide het geheel zelfs uit tot een tyfoon, de tweede van dit seizoen. De Filipijnen noemden hem Labuyo, elders werd hij bekend onder de naam Utor. Op de Filipijnen richtte hij al veel schade aan en vandaag (lokale tijd) komt de tyfoon niet ver van Hong Kong het Chinese vasteland opzetten. 

Op 8 augustus kwam de tropische depressie tot stand en ontwikkelde zich vervolgens zo snel dat er na een dag al sprake was van een tropische storm. De storm bewoog zich in kracht toenemend vanaf de Stille Oceaan naar het westen, richting de Filipijnen. Met uiteindelijk windsnelheden tot 240 km/u bewoog de inmiddels categorie 2 tyfoon zich vervolgens op 12 augustus over het meest noordelijke Filipijnse eiland Luzon. Al snel werd een waarschuwing uitgegeven voor mensen die dicht in de buurt van de zee of de bergen woonden. Elektriciteits- en telefoonlijnen vielen, op passage van de tyfoon, uit en om, en veel woningen werden uiteindelijk verwoest. Niet alleen door de hevige regenval en de wind, maar ook door overstromingen van rivieren. Eenmaal boven het Filipijnse eiland Luzon nam de tyfoon snel in kracht af, maar bereikte toen nog windsnelheden tot 175 kilometer per uur. En ook dat zijn snelheden die nog binnen een categorie 2 tyfoon vallen. 

Schaal van Saffir-Simpson
Op de schaal van Saffir-Simpson zijn 5 categorieën tyfoons te onderscheiden. De zwaarste tyfoon is er eentje in de categorie 5, waarbij de windsnelheden oplopen tot boven 252 kilometer per uur. De minst zware, maar zeker niet ongevaarlijke is een tyfoon in de categorie 1, waarbij de windsnelheden kunnen variëren tussen 119 en 153 kilometer per uur, ofwel 64 tot 82 knopen.

Warme zeewater
Op Utors verdere tocht naar het noordwesten kwam de storm vervolgens opnieuw boven het relatief warme water van de Zuid-Chinese Zee terecht, waarna de tyfoon opnieuw gevoed werd en in kracht toenam. De windsnelheden liepen al snel weer op tot rond 100 knopen, ofwel 185 kilometer per uur, en met dit soort snelheden arriveerde de tyfoon uiteindelijk vanochtend voor de Zuid-Chinese kust.

Hong Kong
In de omgeving van Hong Kong werden dan ook weer veel voorzorgsmaatregelen genomen. Scholen en bedrijven bleven dicht, een standaardprocedure wanneer er daar een hevige storm dreigt los te barsten. Veel vluchten op de luchthaven werden geannuleerd of vertraagd. Uiteindelijk viel het in Hong Kong zelf nog mee. De tyfoon scheerde namelijk zo’n 240 kilometer ten zuidwesten van de stad voorbij. Ondanks dat viel er toch veel regen en waaide het stevig.

###YOUTUBE###

Landfall
Vanmiddag – woensdag – bevindt Utor zich net voor de kust van het Zuid-Chinese eiland Hailing Dao. Met windsnelheden tot 150 kilometer per uur zal de tyfoon het eiland passeren en daarbij kunnen windstoten voorkomen tot nog 185 kilometer per uur. Eenmaal boven het vasteland van China zal Utor echter snel in kracht afnemen. Morgen – donderdag – wordt verwacht dat de storm ‘nog maar’ gepaard gaat met snelheden tot 75 kilometer per uur. Dat is natuurlijk nog steeds erg veel, omgerekend naar meer Nederlandse gebruiken zo’n windkracht 9, ofwel storm. Laten we hopen dat de rest van Utors route zonder al te veel problemen verloopt.

Bronnen: Meteo Consult, Joint Typhoon Warning Center, Tropical Storm Risk.