Zware buien houden huis in Europa

Het verdringen van de hitte in Europa gaat niet zonder slag of stoot. Extreem weer is er het gevolg van.

In Nederland is de hitte alweer even voorbij, maar in het oosten van Europa is de strijd tussen de warmte en de koelere lucht nog in volle gang. In de overgangszone tussen beide luchtsoorten ontstaan bijna dagelijks zware buien en die leveren spectaculaire beelden op. Maar ook veel overlast en schade. De kans dat je zoiets meemaakt, is niet zo groot. Maar als je het een keer meemaakt, is het wel een gebeurtenis die je de rest van je leven bijblijft.

Plekken waar erg warme en minder warme lucht bij elkaar komen, zijn plaatsen waar potentieel enorme hoeveelheden energie vrij kunnen komen. Dat lukt niet altijd, maar als het gebeurt, ligt een heel scala aan weergebeurtenissen op de loer. Variërend van veel regen in korte tijd, via heel veel wind, windhozen of tornado’s tot extreme hagel. Van elk van die dingen hebben we ook in Nederland de afgelopen maanden en jaren wel wat meegekregen, al valt het deze zomer mee.

Bij ons in het noorden
De hevigste buien bij ons deden zich afgelopen zondag in een strook van Friesland naar Groningen voor. Het waren daarbij vooral valwinden die veel overlast veroorzaakten. Een persoon kwam om het leven toen een boom op een camper viel en zij bekneld kwam te zitten. Hagel is er ook geweest, ook afgelopen maandag. Maar nog niet op grote schaal. Veel zwaarder waren de buien in Duitsland en bij voorbeeld in het noorden van Italië, waar diverse tornado’s ontstonden.

Als warme en minder warme lucht bij elkaar komen, ontstaat een botsing. De fysische eigenschappen van de twee luchtsoorten verschillen van elkaar. Het gevolg hiervan is dat ze niet kunnen mengen. Je hebt dus of de ene of de andere luchtsoort. De grens tussen de luchtsoorten is daarbij het front, een relatief smal gebied waarop zich het weer voordoet dat bij zo’n front hoort.

Dichtbij koufront vaak heet
Omdat voor een koufront uit de wind vaak zuidelijk tot zuidoostelijk wordt, kan in de nabijheid van zo’n front erg warme lucht naar het noorden stromen. De hoogste temperaturen in Europa worden dan ook in de gebieden direct voor die fronten gemeten. De afgelopen dagen zagen we dat nog in Oostenrijk. Terwijl de buien, horend bij het koufront dat vanuit het westen dichterbij kwam, het westen van Oostenrijk al binnendrongen, stegen de temperaturen in het oosten in de hete lucht voor het buiengebied uit, tot iets boven 40 graden. Dat was voor het eerst in de recente weergeschiedenis van Oostenrijk. Het warmterecord werd er voor de tweede keer verbroken.

Hieronder een paar voorbeelden van noodweer van de afgelopen weken uit Europa. Daarna gaat het verhaal nog even verder.

###YOUTUBE###

Buien voor het front
Als je naar de buien kijkt, waarmee de overgang van de hete naar de minder warme luchtsoort gepaard gaat, dan zijn het niet alleen de buien op het front zelf die vaak voor overlast zorgen, maar juist ook de buien die in de hete lucht ervoor kunnen ontstaan, omdat het daar zo heet is. Dit zijn de buien die, als allerlei factoren op de plaats waar ze ontstaan op een bijzondere manier in elkaar grijpen, met de maximaal beschikbare hoeveelheid energie worden geladen.

En de gevolgen zijn er dan naar. In de vorm van grote hagel (in Duitsland zijn de afgelopen tijd hagelstenen met een doorsnede tot 12 centimeter gemeten), zware windstoten (zoals afgelopen maandag ook in het noorden van ons land) en tornado’s, zoals onlangs in het noorden van Italië waar op een bepaald moment zelfs een uitbraak van 11 tornado’s was, een voor de Europese situatie bijzonder groot en indrukwekkend aantal.  Er zaten ook sterke tornado’s tussen, overigens.

Bij ons even geen extremen
Bij ons hoeven we op dergelijke extremen overigens de komende dagen niet te regenen. Af en toe vallen wel flinke buien, zoals gisteravond nog in het noordoosten van Groningen, maar valwinden en tornado’s zijn voorlopig niet aan de orde. Wel is het zaak de wolken boven bij voorbeeld het warme IJsselmeer in de gaten te houden. Voordat je het weet, kun je daar zomaar een waterhoos zien.  Dat is iets wat wel een beetje in deze tijd van het jaar (de augustusmaand) thuishoort.

Bron: Meteo Consult, Youtube.