Tweede hitterecord Oostenrijk: 40,5 graden

Na het hitterecord van zaterdag werden gisteren in Oostenrijk nieuwe hitterecords geboekt.

Het Oostenrijkse hitterecord was nog geen week oud, of er dienden zich gisteren, donderdag, alweer hitterecords aan: voor het eerst middagtemperaturen boven de 40 graden in delen van het land! Oostenrijk schijft deze zomer weergeschiedenis.

In deelstaat Burgenland - ten zuidoosten van Wenen - is gisteren, donderdag, voor het eerst sinds de weermetingen (sinds medio 19de eeuw) de 40-gradengrens overschreden, terwijl afgelopen zaterdag al een nieuw Oostenrijks hitterecord in de weerboeken kon worden gezet met een maximumtemperatuur van 39,9 graden in Dellach/Drautal, in deelstaat Karinthië. Daarmee werd het oude record van 27 juli 1983, met een maximumtemperatuur van 39,7 graden, verbroken. Opmerkelijk en bijzonder.

Hitterecord Neusiedl/See betrouwbaar of niet?
Nog bijzonderder is het overschrijden van de 40-gradengrens. Al helemaal voor Nederland, maar ook voor het Alpenland. In Neusiedl/See werd het gisteren 40,6 graden, in Bad Deutsch-Altenburg, deelstaat Neder-Oostenrijk (Niederösterreich), steeg het thermometerkwik tot 40,5 graden en Güssing (Burgenland) noteerde precies 40 graden. Maar, het temperatuursverloop in Neusiedl/See was opmerkelijk te noemen, met een erg vroeg en heel kort temperatuurmaximum. Daarom werden de gegevens (zoals eigenlijk altijd met verse recordwaarden) nog eens goed onder de loep genomen. Het resultaat van de 'temperatuurtest' door het Oostenrijkse weerinstituut kwam vanmiddag naar voren en wat blijkt? Het record van 40,6 graden lijkt niet goed. Daarmee is de 40,5 graden van Bad Deutsch-Altenburg officieel het "echte" record sinds vandaag!

Temperatuursverloop kwam niet overeen
De test van de Oostenrijkse weerdienst liet onder andere zien, dat de temperatuursprong in een paar minuten tijd van 38 naar 40 graden en dan vervolgens meteen weer een daling inzettend tot 38 graden in Neusiedl/See, niet overeenkwam met de weersituatie van dat moment én met de temperaturen van de weerstations in de omgeving. Op die punten was namelijk geen sprake van een dergelijk vreemd temperatuursverloop. Daar ging het kwik gelijkmatiger omhoog en werd het maximum bovendien in de namiddag gerealiseerd. En dit laatste is waarschijnlijker. Het maximum van gisteren in Neusiedl is nu bijgesteld naar 40,3 graden en daarmee toch een nieuw record voor de deelstaat Burgenland.

Andere deelstaten
In deelstaat Stiermarken werd het gisteren zowel in Leibnitz als Fürstenfeld 39,6 graden. Dit was voor Stiermarken ook een record. Het oude was 39,3 graden in Leibnitz, gemeten op 5 juli 1950. En in Neder-Oostenrijk steeg het kwik tot 40,5 graden in Bad Deutsch-Altenburg. Het 'oude' record was van.... afgelopen zaterdag met 39,7 graden in Seibersdorf. Ook in Wenen werd een record geboekt. Het werd in de binnenstad 39,5 graden en het oude record was 38,9 graden in Wenen/Mariabrunn, op 8 juli 1957.

Weersituatie
De combinatie van erg droge lucht - zo daalde de relatieve luchtvochtigheid in Wenen op moment van het hittemaximum tot tussen 20 en 30% - een zuidzuidoostenwind met aanvoer van zeer warme lucht en volop zon, veroorzaakte de extreem hoge temperaturen. Inmiddels is de stroming naar het noorden tot westen gedraaid, is de lucht vochtiger en minder warm. Er passeert een koufront met als gevolg een aantal regen- en onweersbuien.

Elders in Europa
Ook het gister opgetreden maximum van 41,1 graden in Banja Luka, Servië, "mag er zijn", maar betekent voor daar geen temperatuurrecord. Het record voor Servië staat op naam van Smederevska Palanka, in het Podunavlje district: daar werd het op 24 juli 2007 44,9 graden. Ook elders op de Balkan zijn maximumtemperaturen van 40 tot 41 graden gemeten. Podgorica in Montenegro bijvoorbeeld noteerde 40,7 graden. Het record is 44,8 graden gemeten op 16 augustus 2007 in Podgorica.

Afkoeling
Vanmiddag wordt het in het zuidoostelijk deel van Europa, zoals Hongarije en Bosnië-Herzegovina lokaal nog (net) 40 graden, maar de eerstkomende dagen wordt het ook daar minder heet. In Oostenrijk wint minder warme lucht vanuit het westen vandaag snel terrein. Dit gaat, zoals we hierboven al schreven, gepaard met een aantal stevige regen- en onweersbuien. Morgen, zaterdag, trekken deze echter vrij snel naar Hongarije en de Balkan weg en laat de zon zich in het land geregeld zien. Het wordt daarbij opeens veelal 20 tot 25 graden in de dalgebieden van Oostenrijk. Voor veel mensen ongetwijfeld aangenamere temperaturen dan die van rond de 40 graden.
 
Bron: MeteoConsult, Oostenrijkse weerdienst (ZAMG)