Recordhitte in Centraal-Europa

In delen van Centraal-Europa is het nu zo heet dat records al zijn gesneuveld of er mogelijk alsnog aan gaan.

Na een hoogzomerse periode, doet de zomer in Nederland nu even een stapje terug. In andere delen van Europa is dat nog niet het geval. In tegendeel zelfs. Zo zijn er plekken waar records zijn verbroken en plekken waar dit mogelijk nog gaat gebeuren, al zijn niet alle modellen het hier over eens.

Als we een blik werpen op de huidige weerkaart, dan zien we een duidelijke tweedeling. Een frontaal systeem strekt zich vandaag uit van Scandinavië via de Oostzee en de Duits-Belgische-grens naar Frankrijk. Ten westen en noordwesten van deze storing, bevindt zich relatief koele lucht. Aan de oostzijde ervan is het warm tot recordheet.

Temperatuurrecord in Oostenrijk

Vanaf vandaag schuift de scheiding tussen de warme en koele lucht iets verder het binnenland van Europa in. Hierdoor volgt op steeds meer plekken in de Alpen geleidelijk verkoeling. Ten zuidoosten van het gebergte blijft het echter warm.

Door het warme weer is in Oostenrijk afgelopen weekeinde een record gesneuveld. Zaterdag (3 augustus) werd het in Dellach im Drautal net geen 40 graden. Maar een maximumtemperatuur van 39,9 graden was voldoende om het oude record uit de boeken te halen. Dat stond op 39,7 graden en werd op 27 juli 1983 op hetzelfde station gemeten.

Overigens hebben diverse weerstations in Oostenrijk ook hun eigen records verbroken op deze hete dag. Het op één-na-warmste plekje was Seibersdorf, waar het oude temperatuurrecord uit 1983 werd geëvenaard.

Records ten zuidoosten van de Alpen?

De komende dagen schuift de hitte iets oostwaarts. Mogelijk worden ook hier records gebroken. We hebben de hoogst gemeten maxima voor de landen Slowakije, Hongarije, Slovenië, Kroatië, en Bosnië-Herzegovina opgezocht. Die bedragen respectievelijk 40,3 (20 juli 2007), 41,9 (20 juli 2007), 40,6 (5 juli 1950), 42,8 (5 augustus 1998) en 46,2 (31 juli 1900) graden.

Over het eventueel verbreken van de hitterecords verschillen de modellen van mening. Volgens het Europese model wordt het maximaal een graad of 38. Ook Hirlam berekent dergelijke middagtemperaturen en ziet de records dus niet zitten. Het Engelse en het Amerikaanse model zijn positiever. Deze modellen verwachten tijdens de komende dagen maxima van 40 tot lokaal 42 graden. Als de Engelsen en Amerikanen gelijk krijgen, sneuvelen ook in een aantal van de in de voorgaande alinea genoemde landen deze week mogelijk een paar van die oude hitterecords.

Bronnen: Meteo Consult, ZAMG (Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik) en Wikipedia.

Foto voorpagina: archief.