Woensdag: zomerdip(je)

De zomer vertoont woensdag een dip, in het westen een dipje. Even wennen misschien....

Middagtemperaturen van veelal 18 tot 20 graden, een stevige wind en vooral in het oosten een flinke portie regen maken dat het zomerweer morgen, woensdag, een dip(je) vertoont. Dat zal voor velen vast wennen zijn, na het warme tot zeer warme weer van de afgelopen paar weken waarbij van grootschalige en tevens langdurige regen geen sprake was. De laatste keer met middagtemperaturen onder de 20 graden in het binnenland was 12 juli.

Er zijn echter verschillen tussen de westelijke en oostelijke delen van ons land als het om de regen gaat. Dit heeft te maken met de koers van het lagedrukgebied waar we gisteren ook over schreven. Deze depressie vormt zich in de nacht naar woensdag boven het zuidelijk deel van Frankrijk, in een frontaal systeem dat de grens tussen warme en hete lucht markeert. De hitte, die de eerstkomende dagen in het oosten en zuiden van het continent aanwezig blijft, met in de Balkanregio temperaturen tot 42 graden aan toe. De in het frontaal systeem ontstane lagedrukgebied, dat wij een zogeheten golftop noemen, schuift woensdag overdag via de Ardennen en Limburg noordnoordoostwaarts. De hoofdberekening van het Europese model, het ECMWF, laat de golftop vervolgens in de nacht naar donderdag richting Berlijn wegtrekken.

Golftop veroorzaakt veel regen in het oosten
Bij de golftop hoort een uit de kluiten gewassen regengebied en dat lijkt volgens de meeste berekeningen, ook van bijvoorbeeld het Engelse weermodel UKMO, de oostelijke delen van het land aan te doen. Regenhoeveelheden van 15 tot 25 millimeter, lokaal 30 millimeter zijn goed mogelijk in bijvoorbeeld de hoeken van Limburg en Oost-Groningen. Ook kan het er onweren. Het westen en noorden beginnen de dag overigens nog droog met een waterig zonnetje. Uiteindelijk zullen de kustprovincies woensdagmiddag zowel minder regen (qua hoeveelheden) als drogere perioden krijgen. In de tweede helft van de middag wordt het vanuit het zuiden steeds vaker droog en in de avond komt de zon in het zuidwesten nog even tevoorschijn..... Bij dit alles waait er een matige tot vrij krachtige noordoostelijke wind, ook boven land, en wordt het niet warmer meer dan rond 19 graden. Dat is opeens een paar graden onder normaal (rond 23 graden).

Vooruitzichten: Hollands zomerweer
Na woensdag kunnen we een reeks dagen typisch Hollands zomerweer verwachten. De stroming is westelijk, maar een uitloper van een hogedrukgebied boven de Azoren zorgt ervoor dat storingen niet heel actief zijn. Tot zondag blijft het bij een enkele, verspreide bui en breekt de zon regelmatig door. Hitte is niet meer in zicht; de temperaturen stijgen tot tussen 20 en 24 graden.

Regionaal felle onweersbuien
Gisteren aan het einde van de dag tot en met gedurende de eerste uren van de nacht naar dinsdag begon minder warme lucht op te dringen en dit leidde tot een aantal regen- en onweersbuien. Deze gingen lokaal met veel regen en veel wind gepaard. Zo trok een zware valwind OF een windhoos, dat was op moment van schrijven niet duidelijk, tussen half tien en half elf over het zuidoosten van Friesland. In Lippenhuizen gingen vijftig bomen om, in Mildam werd een trampoline over een woning van de achter- naar de voortuin getild, in Gorredijk waaiden meerdere  tenten en caravans om. De politie sprak van tientallen stormmeldingen. Ambulances en brandweerauto's reden af en aan. Een meisje op een minicamping in Lippenhuizen kwam om het leven, toen daar een boom op een camper viel. Het meisje, dat lag te slapen, raakte bekneld. Het ongeluk gebeurde op de minicamping aan de Tjalling Harkeswei.

Ook aan de Belgische kust kwam het dinsdagavond tot onweer en daaraanvoorgaand zag men daar, omgeving De Panne, een plankwolk (shelfcloud). Meer mooie wolkenfoto's zien? Zie onze facebook pagina!

Bron: MeteoConsult, Leeuwarder Courant. Uitsnede foto voorpagina: Jannes Wiersema.