Warmte wordt verdrongen, woensdag veel regen

Na nog een warme dag, vandaag wordt de warmte verdrongen. Woensdag kan veel regen vallen.

De hitte is even terug in Nederland. In het oosten en zuidoosten wordt het vanmiddag op diverse plaatsen meer dan 30 graden. Dat zijn ook de plekken waar we, zodra die tropische waarde is bereikt, van een regionale hittegolf mogen spreken. Globaal is dat voor de weerstations ten oosten van de lijn Nieuw-Beerta/Eindhoven het geval. Vanaf vanavond wordt de situatie interessant. De overgang met minder warme lucht komt het land binnen. En bezorgt ons hoofdbrekens.

De warmte van vandaag speelt zich af tussen een hogedrukgebied dat richting de Oostzee trekt en een langgerekt koufront, dat zich ten westen van het Europese continent ophoudt. In Nederland is de wind daarom zuidelijk tot zuidoostelijk en voert in eerste instantie droge lucht aan, waarin de zon nog volop schijnt. In het oosten wordt het tropisch. Daarbij komt thermiek op gang, maar is de lucht in principe te droog om grote stapelwolken tot ontwikkeling te laten komen.

Extra hulp nodig
Om buien te laten ontstaan, is extra hulp nodig. Bij voorbeeld in de vorm van een convergentielijn, een lijn waarlangs de wind draait. Zo’n lijn lijkt laat vanmiddag en vanavond te ontstaan, als vanuit het westen een zeewind invalt. Op dit zeewindfront kan wel wat meer bewolking ontstaan en kan een enkele bui voorkomen, zo berekenen enkele weermodellen vandaag.  Zware buien worden dat waarschijnlijk niet, daar is in de huidige situatie nog duidelijk meer voor nodig.

Die hulp zou er vanavond kunnen komen, in de vorm van een bovenluchttrog die vanuit het zuidwesten op ons land afkomt. Het is een bovenluchtstoring die ervoor zorgt dat tijdens de passage ervan de lucht vanaf de grond een poosje geforceerd gaat stijgen. Het verhaal dat hierachter zit, is erg technisch en laten we nu even achterwege. Het gevolg is wel duidelijk. Terwijl de lijn waarlangs de wind draait verder het land op trekt, worden de omstandigheden voor de vorming van (potentieel heftige) buien snel gunstiger. Zoals het nu lijkt, kan het in het oosten van Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente vanaf een uur of 8 ook daadwerkelijk gaan gebeuren. In de rest van he t land valt het waarschijnlijk mee, al moet je dit soort dingen wel steeds goed blijven volgen.

Minder warm
Later vanavond, de komende nacht en morgen komt het koufront dan ten oosten van het land boven Duitsland terecht. Bij ons drijft met een noordwestelijke wind in de ochtend eerst nog behoorlijk wat bewolking over, in de loop van de ochtend en in de middag komt vanuit het zuidwesten toch steeds beter de zon erdoor. Het blijft op de meeste plaatsen droog en met 22 tot 25 graden is het duidelijk minder warm dan vandaag, op de stranden wordt het niet meer dan 20 graden.

Vanaf morgenavond wordt de situatie dan opnieuw interessant. In de overgangszone, die helemaal van Duitsland tot over het midden en zuiden van Frankrijk doorloopt, ontstaat boven Frankrijk een lagedrukgebied dat in de heersende zuidelijke wind op hoogte in onze richting trekt, en activeert. Morgenavond neemt in het zuidoosten de kans op een regen- of onweersbui dan ook al toe. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk gewoon droog en zijn er een tijdje opklaringen.

Oosten veel regen
Het lagedrukgebied zelf trekt woensdag over Duitsland naar het noorden, de bijbehorende neerslag pal over Nederland. Zoals de berekeningen er nu bij liggen, lijkt het zwaartepunt van de neerslag over het oosten van het land te gaan. Potentieel kan in die zone meer dan 30 millimeter vallen, nog grotere uitschieters zijn mogelijk. Maar dan moet alles wel precies gaan zoals ons nu door de weerkaarten wordt voorgespiegeld. In de praktijk blijkt dat vaak nog wel iets verandert. In een groot deel van het land zal het om regen gaan, in het (zuid)oosten is ook onweer mogelijk.

Donderdag komen we in het gebied achter het lagedrukgebied terecht. Wolken en de zon wisselen elkaar dan af en in eerste instantie kunnen ook een paar buien ontstaan. Later op de dag trekken die buien naar het zuidoosten weg en wordt het op de meeste plaatsen droog. Zowel woensdag als donderdag zijn de temperaturen gematigd. Beide dagen wordt het rond 20 graden.

Warmte langere tijd weg
Vervolgens lijkt het voorlopig gedaan met het warme zomerweer in Nederland. Het gematigdere zomerweer dat we er waarschijnlijk voor in de plaats krijgen, kent echter ook z’n aangename momenten. Wolken en de zon wisselen elkaar af en de meeste dagen lijkt het op een enkele bui na droog te blijven. De zuidwestelijke wind is in het Waddengebied steeds het sterkst en de temperaturen kunnen evengoed dagelijks nog op een aangename 21 of 22 graden uitkomen.

Bron: Meteo Consult.