Nieuwe hitte op komst

Het wat gematigdere zomerweer van nu duurt maar even. Vanaf donderdag is de hitte terug.

In ons verhaal over het onweer van het weekend stipten we het gisteren al even aan, vandaag volgt in de berekeningen van de verschillende weermodellen de bevestiging: een nieuwe periode met zeer warm, zeg maar gerust heet weer dient zich aan. En wel vanaf donderdag.

De dagen van het gematigde zomerweer, waar we nu middenin zitten, lijken alweer geteld. Toch krijgen we, voordat de nieuwe portie met warme lucht tot onze omgeving doordringt, morgen met nog een ander fenomeen te maken, dat deze zomer een schaars goed blijkt. Er komt namelijk een ‘gewoon’ regengebied onze kant op. En dat is voorwaar een flinke tijd geleden.

Straalstroom even terug
Dat zich nu een gewone storing opmaakt om over Nederland te gaan trekken, komt doordat zich boven de oceaan even iets van een westcirculatie heeft ingesteld. De straalstroom, de laatste tijd vooral afwezig, is korte tijd terug. En dan kan het weer. Vandaag was de zich vormende storing op de satellietbeelden boven de oceaan al zichtbaar, morgen trekt hij vanaf de Noordzee waarschijnlijk naar het noorden van Nederland. Helemaal zeker is dit echter nog niet en van de precieze koers van het lagedrukgebied in wording hangt wel af waar de meeste regen gaat vallen. Voor de regen uit kan in de ochtend de zon er nog even doorkomen, maar het raakt snel bewolkt.

Als gevolg van de bewolking en de in de middag en avond inzettende regen, lopen de temperaturen niet verder op dat tot waarden tussen 19 en 22 graden. Verder waait er een zuidwestelijke wind die aan zee vrij krachtig is. Er kan zo tussen 5 en 10 millimeter regen omlaag komen.

Nieuwe bochten
Woensdag trekken alweer flinke bochten in de straalstroom. Een bovenluchtrug trekt over Nederland naar het oosten en komt in de tweede helft van de week boven het Europese continent terecht. Daar bouwt zich dan een hogedrukgebied op. De bovenluchttrog kiest, net als zijn voorganger, positie ten westen van het Europese continent. En wel op een afstand die groot genoeg is om zowel in de hogere etages van de atmosfeer als aan het aardoppervlak de wind een aantal dagen lang uit het zuiden te gaan laten waaien. En dan kan de hete lucht opnieuw ons land bereiken.

Woensdag al komt de voorste begrenzing van de warme lucht ons land binnen. Het weer valt dan nog wat tegen. Er zijn veel wolkenvelden, verspreid over het land valt ook nog wat regen of een bui. De temperaturen vertonen nog weinig variatie, al zorgt de in het zuiden al binnenstromende warme lucht er wel voor dat het in het zuiden van Limburg plaatselijk al 24 graden kan worden.

Donderdag al tropisch
Donderdag draait de wind naar zuid tot zuidoost en stroomt drogere lucht het land binnen. De laatste wolken trekken in de ochtend weg, daarna breekt de zon volop door. De temperaturen spinnen er garen bij. Worden op de stranden al maxima van 25 tot 27 graden verwacht, in het zuiden kan het kwik al tot een tropische 30 of 31 graden doorstijgen. Vrijdag lijkt een stralend zonnige dag te worden met een erg droge lucht. De zon straalt dan maximaal in en de temperaturen gaan uit hun dak. In delen van het land kan het 35 graden of misschien nog wel wat warmer worden. Omdat de lucht daarbij droog is, lijkt het met de benauwdheid mee te vallen. Het is gewoon heet.

Ergens in het komende weekend lijkt minder warme lucht vanuit het westen dan weer een einde te maken aan de nieuwe, hete episode, die nu nog moet beginnen. Of de overgang zich al op zaterdag of pas op zondag afspeelt, is nog niet helemaal duidelijk. Een derde hete dag op rij is zaterdag vooralsnog zeker denkbaar. Ook is het voorlopig nog de vraag of het op zo’n overgang ook, net als in het afgelopen weekend gebeurde, tot zwaar onweer zal komen. De berekende luchtmassa’s, zoals die op de weerkaarten van dit moment figureren, zouden daar weleens te droog voor kunnen blijken te zijn. Maar dat beeld kan de komende dagen natuurlijk nog veranderen.

Julimaand naar top 10
Intussen is wel duidelijk dat de bijna aflopende julimaand, door de vele warmte van de laatste twee weken, na de eerst stroeve en vrij koele start, toch tot een zomermaand van groot formaat heeft weten uit te groeien. Met nog een paar dagen te gaan, stevenen we af op een gemiddelde temperatuur van iets meer dan 19 graden, ruim een graad boven het langjarige gemiddelde van 17,9 graden. En daarmee ligt een top 10 positie in het klassement van warmste julimaanden voor het oprapen. Zoals het nu lijkt gaan voor een achtste plek. En daarmee komt dan eindelijk een einde aan de lange reeks van koude maanden die het jaar 2013 tot nu toe heeft gekenmerkt.

Bron: Meteo Consult.