Buienlijn

Dit keer overleefde het onweer afkomstig uit Frankrijk wel de nachtelijke reis naar ons land.

Met een zuidwestelijke stroming wordt zeer warme lucht aangevoerd. Karakteristiek in zo een situatie zijn de onweersbuien, die gemakkelijk vanuit Frankrijk meeliften met de wind op grotere hoogte in de atmosfeer.

Wateroverlast

Vaak ontstaan de onweersbuien in het westen of zuidwesten van Frankrijk. Min of meer op het heetst van de dag, of tijdens de eerste helft van de avond. Niet zelden speelt een zeewindfront ook een rol bij de vorming van de buien. Gisterenavond ontstonden er boven het noordwesten van Frankrijk in de namiddag en avond enkele zware onweersbuien. Maar die lieten ons land links liggen. In tegenstelling tot zware buien die boven de Flevopolder ontstonden en die in de avond wateroverlast hebben veroorzaakt in delen van Overijssel en Drenthe.

Uit Spanje

Maar terug naar buien uit Frankrijk. Van belang zou een buiengebied worden, dat in dit geval aan het eind van de middag boven Noord-Spanje tot ontwikkeling kwam. Dit buiengebied overleefde de oversteek over het stukje Golf van Biskaje en arriveerde al activerend in de tweede helft van de avond de omgeving van Bordeaux.

MCS

Eenmaal boven het warme Frankrijk groeiden de buien uit tot een imponerend onweerscomplex, een zogeheten MCS. Dit staat voor Mesoscale Convective System. Een MCS kan verschillende vormen aannemen maar het gaat altijd om een georganiseerde groep van actieve onweersbuien. Soms rangschikken de buien zich is een groot min of meer cirkelvormig systeem. In dat geval spreekt men van en MCC, een Mesoscal Convective Complex. In dit geval groepeerden de buien zich meer en meer tot een soort actieve lijn, een zogeheten squall line.

Squall Line

De squall line heeft heel wat Fransen een onrustige nacht gebracht. Plaatselijk kwamen windstoten voor tot maar liefst 130 km/uur. Er zal ongetwijfeld flinke schade zijn aangericht. In de ochtend, zo rond 8 uur, bereikte de buienlijn het zuiden van België.  Het was op dat moment spannend of het systeem zijn activiteit zou kunnen volhouden op zijn weg naar Nederland. Voor onweersbuien is met name de ochtend vaak een relatief ongunstige periode. De dagelijkse opwarming vanaf de grond speelt nog amper een rol, daarvoor is het nog te vroeg, en afkoeling van de wolkentoppen op grotere hoogte door uitstraling is na zonsopkomst niet meer mogelijk. 

Shelfcloud

Toch slaagde het system er opmerkelijk goed in, om op redelijke sterkte snel Nederland te bereiken. Rond het middaguur was de nog altijd vrij actieve buienlijn gevorderd tot halverwege het land.
Van echt noodweer was op de meeste plaatsen geen sprake. Maar uit vrijwel het hele land kwamen wel meldingen van prachtige wolkenformaties. Vooral de shelfcloud werd heel veel gezien. Er werden veel foto’s ingestuurd. Zie ook onze facebookpagina. Ook kregen we een filmpje binnen uit Eindhoven dat de snelle opeenvolging van gebeurtenissen bij zo een systeem goed laat zien. ###YOUTUBE###

Barogram

De voor zover bekend zwaarste windvlaag werd gemeten in Eindhoven. De windsnelheidsmeter piekte daar op 47 knopen.  Dat komt neer op afgerond 87 km/uur. Samen met de winstoten arriveert beduidend koudere lucht. Dit heeft een flink effect op het luchtdrukverloop. Op het moment dat de windstoten beginnen, stijgt de luchtdruk snel, soms met een paar millibar tegelijk. dat was nu ook zo, getuige het barogram vanuit Apeldoorn. De neerslagaftappingen lagen op veel plaatsen tussen de 10 en de 20 millimeter.

Opnieuw spannend

Ook vanavond en vannacht is het nog spannend. De warme lucht wordt dan voor wat langere tijd verdreven en dat proces gaat opnieuw vergezeld van lokaal zware onweersbuien. Dit keer zou het wel eens kunnen, dat een nieuw onweerscomplex een westelijkere koers volgt en vooral over de Noordzee naar het noorden beweegt. Toch moet ook in de rest van het land vanavond en vooral vannacht rekening worden gehouden met de kans op een fikse onweersbui.

Hitte komt misschien terug

Zoals gezegd, de warmte raken we even kwijt. Maar een volgend golf zeer warme lucht nadert later in de week.  Vooral aanstaande vrijdag kan de temperatuur in ons land weer tropisch uitpakken met 30 graden of meer. Met koelere lucht in de buurt keren dan ook de plaatselijke zware onweersbuien weer terug in de verwachting.

bronnen: Meteo Consult, foto voorpagina door Edwin Plug uit Utrecht