Zesde koude maand op rij

Juni was net als de voorgaande maanden kouder dan normaal, juli lijkt eindelijk met deze trend te breken.

Het is bijna 30 jaar geleden dat de eerste helft van het jaar zo koud is geweest. In 1985 was het voor de laatste keer dat de eerste 6 maanden van het jaar kouder verliepen dan normaal. De gemiddelde temperatuur in de De Bilt is uitgekomen op 15,2 graden terwijl het langjarig gemiddelde over de afgelopen 30 jaar 15,6 graden is. Ook de overige maanden van dit jaar zijn te koud verlopen. De maand juli lijkt eindelijk te breken met deze trend.

Koud zeewater

De lente kwam dit jaar met enkele weken vertraging maar moeizaam op gang. Door het lang aanhoudende sombere winterweer is het zeewater voor onze kust en verder buitengaats maar langzaam opgewarmd. Momenteel is het water vlak voor de Noordzeekust rond 15 graden Celcius. Dit is nog behoorlijk fris voor een duik. Verder vanaf de kust, waar het dieper is, worden zeewatertemperaturen gemeten van slechts 12 graden. Deze koude plas water heeft een temperende werking op de temperaturen boven land als de wind van zee waait. Uiteraard is de invloed van het koude zeewater het grootst vlak bij de kust. Hierdoor zijn er in de eerste zomermaand ook grote regionale verschillen geweest in de temperaturen. Het koudst bleef het in het Waddengebied en in de kop van Noord-Holland. In Den Helder kwam de gemiddelde temperatuur deze maand op 13,5 graden uit, terwijl dat normaal 14,7 graden zou zijn. Dieper landinwaarts, waar het effect van het koude zeewater minder doorwerkt, is het verschil ten opzichte van de norm veel kleiner of zelfs niet eens aanwezig.

Juni 2013

De maand juni is dit jaar vrij somber verlopen met zo’n 10 procent minder zonuren dan normaal. Net voor de zomer officieel van start ging, op 21 juni, liepen de temperaturen nog even op naar tropische waarden. Vanaf dinsdag 18 juni werd steeds warmere lucht, afkomstig uit het zuiden van Europa, ons land binnen geblazen. Een opstekende zeewind leverde langs de kust wat lagere temperaturen op, maar op veel plaatsen werden tropische waarden geboekt van 30 graden of meer. De hitte werd de dagen erna al snel verdreven door forse onweersbuien die plaatselijk wateroverlast veroorzaakten. Ondanks de zware buien, die vielen na deze kortdurende warme opleving en plaatselijk 60 tot 90 mm regen opleverden, gaat juni 2013 toch de boeken in als een vrij droge maand. Gemiddeld is er deze maand zo’n 50 mm regen gevallen tegen 66 mm normaal.

Zomerweer in juli

In de eerste week van juli gaat het de goede kant op, maar is het weer nog niet geheel bestendig. Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan strekt zich uit tot over de Alpen. Aan de noordkant ervan blijft de stroming in eerste instantie westelijk. Zo kunnen storingen ons land nog steeds bereiken. Dit levert nog vrij veel wolken op en af en toe wat regen. Toch liggen de temperaturen al wel wat hoger dan in de voorgaande maand, rond 20 graden. Later deze week wordt de hogedrukinvloed groter en krijgt de zon meer ruimte waardoor het op veel plaatsen 20 tot 25 graden wordt. Op de stranden blijven de temperaturen nog wel lager dan landinwaarts als gevolg van het koude zeewater voor de kust. Volgens de lange termijnberekeningen van het ECMWF, het toonaangevende weermodel van het Europese Centrum voor lange termijnverwachtingen, blijft ook de rest van juli de hogedrukinvloed groter dan normaal. Dit zou dan overal vrij bestendig en zonnig zomerweer op moeten leveren met zelfs op de stranden aangename temperaturen. Een vakantie in eigen land zou dus best goed uit kunnen pakken.

Door: Dennis Wilt

Foto voorpagina: Gieny Westra, Katwijk