Het weer wordt langzaam beter

De vroege vakantievierders hoeven niet te wanhopen. Ook hier wordt het langzaam beter.

Het gaat langzaam, maar nu de vakanties in Nederland in de eerste regio’s zijn begonnen, begint het weet toch op te knappen. Deden de omstandigheden de afgelopen dagen af en toe nog aan de herfst denken, volgende week ziet het er stabieler uit en laat de zon zich vaker zien. Vooral woensdag kan nog wel wat regen vallen. De temperaturen gaan iets omhoog.

De schoolvakantie in het zuiden van het land is van start gegaan. En voor wat het weer betreft is dat een goede timing. De temperaturen komen namelijk duidelijk hoger uit dan de afgelopen week en bovendien blijft het veelal droog.

De voorbije dagen was het wel erg fris in Nederland met gisteren en eergisteren maximaal 14 tot 17 graden, maar de komende tijd wordt dat dus anders. Morgen stroomt al vanuit het zuidwesten wat warmere lucht het land binnen. Dat gaat aanvankelijk wel gepaard met dikke bewolking en in het binnenland lokaal een spat motregen, maar in de loop van de middag komt van boven zee de zon er soms bij. Aan zee wordt het 17 tot 19 gaden, landinwaarts 19 tot 22 graden. Dat zijn overigens vrij gebruikelijke temperaturen voor deze fase van de zomer, maar het verschil met de voorbije dagen zal duidelijk voelbaar zijn.

Junimaand koel
De junimaand zit er zo goed als op en zal uiteindelijk net als de vijf voorgaande maanden dit jaar als relatief koel de boeken in gaan. Maar het verschil met de normaal is niet meer zo groot als in die voorgaande maanden. Behalve veel koele dagen hebben we toch ook een aantal warme dagen gehad. En de twee kampen hebben elkaar redelijk in evenwicht gehouden. Het verschil met de normaal bedraagt straks hooguit een halve graad, maar waarschijnlijk net iets minder.

Kenmerkend voor de laatste jaren gedurende de zomermaanden was een drukverdeling waarbij de luchtdruk net voor de westrand van Europa of boven het westen van het continent relatief laag was. Met bij ons koude bovenluchten en het steeds makkelijk ontstaan van buien. Of het af en toe passeren van storingen met meer regen of buien. De afgelopen week was het precies zo.

Toch is het opvallend om te zien dat juni in Nederland uiteindelijk een vrij droge maand is geworden. En een maand met relatief weinig zonneschijn. Dat drogere dan normale weer kan een gevolg zijn geweest van de nog steeds koude Noordzee van nu. De centrale delen van de Noordzee hebben een watertemperatuur die soms nog niet verder dan tot 12 graden is gestegen. Een koudere zee brengt minder vocht in de lucht en kan indirect invloed hebben op de hoeveelheid regen die valt. Verder vielen de temperaturen bij ons tegen, wat buivorming ook niet in de hand werkt.

Hogedrukgebied
Nu verschijnt de komende week een hogedrukgebied op de weerkaart dat langzaam dichterbij komt en het weer in ons deel van Europa stukje bij beetje stabieler lijkt te gaan maken. Het gaat allemaal niet heel snel. Voorlopig ligt het hogedrukgebied nog zo ver weg dat storingen aan de oostflank ervan vanuit het westen of noordwesten nog steeds tot onze omgeving kunnen doordringen, maar ze doen dat dan wel in steeds verzwaktere vorm. Alleen op woensdag lijkt er nog even een wat actievere tussen te zitten. Na woensdag nemen de neerslagkansen verder af, verwachten we.

Kijken we naar de zon, dan lijkt die vanaf donderdag al, maar vooral in het nieuwe weekend en in de dagen daarna een steeds dominantere rol in het weer te gaan spelen. Tot die tijd moeten we meer aan een weerbeeld met af en toe zon denken en toch nog steeds redelijk wat bewolking. Als de storing van aanstaande woensdag op een ongunstig tijdstip doorkomt, zou het woensdag overdag zelfs voor een belangrijk deel ook wel bewolkt kunnen zijn. Daarna dus wel steeds beter.

Later warmer
En kijken we naar de temperaturen, dan zien we dat die vooral vanaf het einde van de week op de weersverbetering beginnen te reageren. Niet dat ze voor die tijd slecht zijn, op veel dagen komen we overdag toch al wel tussen 17 en 22 graden uit, maar we zitten nog daarmee nog wel onder de norm voor deze tijd van het jaar. Ook de nachten verlopen relatief koel. Vanaf vrijdag gaan we dan duidelijker de regionen tussen 20 en 25 graden in en wordt het echt aangenaam.

Al met al zijn er voor wat het weer betreft dus zeker aanknopingspunten voor al die mensen die net vakantie hebben gekregen en hebben besloten in Nederland te blijven. Het gaat allemaal niet snel en van hittestress is voorlopig geen sprake, maar het is misschien wel veel stabieler en standvastiger dan al die plotselinge en ook snelle sprongen in temperatuur die we in ons land ook geregeld hebben en die de atmosfeer over het algemeen maar matig aankan. We blijven het voor u volgen.

Bron: Meteo Consult.