Snikheet in delen USA

In het zuidwesten van de VS is het snikheet. In Death Valley wordt het mogelijks zelfs recordwarm.

Bij ons zit de zomer momenteel een beetje in het slop. De straalstroom, een zeer sterke wind op een hoogte van ongeveer 10 kilometer die ook wel de motor van het weer wordt genoemd, is bij ons al lange tijd aan het golven en dat maakt dat het weer nogal wisselend verloopt. Een lange periode met stabiel zomerweer ontbreekt tot nu toe, omdat we steeds een bovenluchttrog boven ons hebben liggen. Daarin zijn veel lagedrukgebieden en bijbehorende storingen actief. In de Verenigde Staten zien we hetzelfde beeld. Het midwesten van de USA bevindt zich ook onder zo’n trog, waarbij het ook daar erg wisselvallig is. Het zuidwesten van Amerika heeft echter een flinke rug boven zich liggen en daar is het dan ook heel ander weer. De zon schijnt er dagelijks volop en het is er momenteel bloedheet. Op diverse plaatsen, waaronder ook de woestijn Death Valley, lijken de komende dagen hitterecords te gaan sneuvelen of te geëvenaard gaan worden.

Lange tijd werd het aardse hitterecord geclaimd door de stad Al Aziziyah in het noordwesten van Libië. Op 13 september 1922 werd het er namelijk niet minder dan 58 graden! Toch zijn er de laatste jaren twijfels over de betrouwbaarheid van dit record en wordt de waarde niet meer meegenomen in de lijst met hoogste wereldwijde temperaturen ooit.

Death Valley
Sinds die tijd staat Furnace Creek in Death Valley, Californië op nummer 1. Bijna exact honderd jaar geleden werd het daar op 10 juli 1913 namelijk 56,7 graden Celsius, ofwel 134 graden Fahrenheit. Op slechts een paar dagen verschil en dan precies 100 jaar verder is het op precies diezelfde plek weer zo gigantisch heet, zodat het oude hitterecord mogelijk gebroken gaat worden. Diverse Amerikaanse meteorologen vertrekken dit weekend naar Death Valley om deze gebeurtenis op de voet te volgen.

Hittegolf
Er is in het zuidwesten van de Verenigde Staten momenteel een hittegolf gaande en die houdt ook het komende weekend en begin volgende week nog aan. De middagtemperaturen lopen er in een vrij uitgestrekt gebied op tot ruim 45 graden, ook in steden als bijvoorbeeld Las Vegas. Ook in de nachten is het er nog steeds erg warm met op de meeste plekken dan nog ruim 30 graden. In Death Valley worden de komende dagen waarden bereikt tot ruim boven 50 graden!

Ligging
Death Valley ligt geografisch gezien precies goed om bij de ‘juiste’ weersomstandigheden dit soort hoge temperaturen te genereren. Met zijn 86 meter onder zeeniveau is het ’t laagste punt op het Noord-Amerikaanse continent.  De uitgestrekte en platte oppervlakte wordt omringd door hoge bergen en zodra het terrein wordt opgewarmd door de zon, zit de warmte meteen ook gevangen in de vallei. De warme lucht probeert wel op te stijgen, maar wordt door de omringende hoge bergen tegengehouden. Deze lucht koelt onderweg omhoog dan ook weer iets af en zakt terug, waarna de luchtbellen nog eens verder opgewarmd worden. In de zomermaanden liggen de gemiddelde temperaturen er dan ook rond 46 à 47 graden en ook ’s nachts blijft het er vaak ruim 30 graden.

Hogedrukgebied
Een standvastig hogedrukgebied boven Death Valley maakt de komende dagen dat de hitte opgeslokt blijft in de Vallei en door het uitbundig schijnen van de zon nog eens extra wordt verwarmd. De hittegolf blijft dan ook aanhouden. De temperaturen zullen er dan ook met enige regelmaat boven de 50 graden uit gaan stijgen en zullen zo het oude aardse hitterecord erg dicht gaan benaderen. Vooralsnog lijkt het breken van het record nog niet aan de orde, maar als de hitte ook volgende week blijft aanhouden, zal het kwik er wel erg dichtbij in de buurt komen! Wellicht precies honderd jaar later, op precies 10 juli?

Bronnen: Meteo Consult, MeteoGroup UK, NOAA, The WeatherSpace, San Diego Source.