Opwarming in zicht

Na nog een aantal koele dagen met ook vaker regen, komt vanaf zondag de stijgende lijn er weer in.

Waar de temperaturen de voorbije dagen gevoelig zijn gedaald en het de komende etmalen ook vaker gaat regenen, zien we vooral vanaf zondag weer een echt stijgende lijn.

Momenteel wordt met een noordwestelijke bovenstroming frisse lucht aangevoerd. Daarin komt de eerstkomende dagen nog weinig verandering. Wat wel wijzigt is de invloed van hoge- en lagedrukgebieden. Waar zwakke uitlopers van hogedrukgebieden ten zuiden en westen van ons op dit moment de meeste buiigheid op afstand houden, worden vanaf later op deze woensdagavond en komende nacht naar donderdag toe storingen geleidelijk belangrijker.

Dat houdt overigens niet in dat de voor ons liggende dagen alleen maar regenachtig weer gaan brengen, want tussen de storingen in zijn er soms ook lange droge perioden. Een volle dag zonneschijn zit er evenwel niet in en doordat de bewolking vaker en vooral ook dikker aanwezig is en er van origine nog net iets koelere lucht binnenstroomt, krijgen de temperaturen nog een extra dip. Morgen, donderdag wordt het naar verwachting 13 tot 16 graden. Vrijdag en zaterdag verlopen nauwelijks warmer. Gemiddeld voor de tijd van het jaar zijn temperaturen tussen rond 18 aan de Waddenkust en 22 graden in het zuidoosten.

Vanaf zondag wat vaker zon en warmer
Daarna begint wel weer het een en ander te veranderen op de weerkaarten. Waar de komende dagen lagedrukgebieden ten noorden en oosten van ons belangrijker worden voor ons weerbeeld met dus vaker regen, gaan ze vanaf zondag langzaam terrein verliezen. Een hogedrukgebied bij de Azoren krijgt vanaf dat moment steeds wat duidelijker uitlopers richting West-Europa. Het blijft vervolgens een aantal dagen overwegend droog met ook weer wat vaker zonneschijn. De temperaturen lopen daarbij langzaam op en halverwege volgende week lijken we rond het klimatologische gemiddelde uit te komen.

Weerbericht voor je woonplaats
De tweede helft van volgende week wordt het vervolgens spannend. Of de temperaturen dan verder stijgen naar ruim zomerse temperaturen of dat we juist een nieuwe terugval krijgen is nog zeer onzeker. Die onzekerheid komt ook goed terug in de hiernaast getoonde pluimgrafiek met de temperaturen voor het binnenland. Daarin worden voor ruim 50 berekeningen de verwachte waarden getoond. De komende dagen zal langzaam aan duidelijker worden welke kant het op gaat later volgende week. Volg de trendontwikkeling via het weerbericht voor je woonplaats op www.weer.nl. Of houd zelf de pluimgrafiek in de gaten. Liefhebbers van meer diepgaande achtergrondanalyses kunnen bellen met de Weerlijn 0900-9725, kies optie 5 (analyse tot 10 dagen vooruit) (60 cent/min).

Bronnen: Meteo Consult, KNMI