Zonnige en droge start zomer

Na een te koude lente, kent het begin van de meteorologische zomer een aantal mooie en droge dagen.

Na een te koude lente, kent het begin van de meteorologische zomer een aantal mooie en droge dagen. Zaterdag valt eerst even tegen, maar de dagen erna verlopen zonnig.

De weerkundige zomer start morgen met veel bewolking. In de middag probeert de zon al af en toe door te breken. Vanaf zondag echter schijnt de zon volop, blijft het droog en wordt het ook wat warmer.

De bewolking op zaterdag wordt veroorzaakt door het koude water van de Noordzee. De temperatuur van dit zeewater is momenteel 9 tot 12 graden. Boven dit koude water ontstaat gemakkelijk lage bewolking en die Noordzeewolken houden ons een groot deel van zaterdag verstoken van zonneschijn. In de dagen erna schijnt de zon echter volop, met in de middag hooguit een paar stapelwolken landinwaarts.Niet alleen het weerbeeld wordt beter, ook de temperaturen gaan langzaam omhoog.

Zondag en maandag wordt het 14 tot 18 graden. Met een afnemende wind zal het echter aangenaam zijn. En dinsdag komt de 20 graden weer in zicht, overigens een gebruikelijke temperatuur voor de tijd van het jaar. Vanaf woensdag neemt de onzekerheid toe, maar er zijn berekeningen die zelfs zomerse temperaturen van 25 graden berekenen.

Bron: Meteo Consult
Afbeelding homepage: uitsnede foto Wouter van Bernebeek