Deur op slot, gordijnen dicht

Vandaag in 'weer in het nieuws' een klein thuisweerexperimentje....

Vandaag in 'weer in het nieuws' een klein thuisweerexperimentje. Zonder de buitenthermometer te gebruiken, gaan we traceren of er een warmte- of koufront gepasseerd is. En daarvoor hoeven we helemaal het huis niet uit. Zelfs de gordijnen kunnen dichtblijven….

Ook als je je thuis zou opsluiten en de gordijnen dicht zou trekken, kan je zonder naar buiten te kijken (of online het weer te volgen) precies merken wanneer warmte- en koufronten passeren. Het enige wat je hoeft te doen, is de temperatuur in huis constant te houden en je woning tenminste lichtjes te ventileren. Daarnaast is een (thermometer met) luchtvochtigheidsmeter nodig.

Passeert een warmtefront dan arriveert warmere en vochtiger lucht. Na een koufront is de lucht juist kouder en minder vochtig. Dat kan je uiteraard gemakkelijk volgen op meetinstrumenten buiten, maar even goed is dat binnen in huis mogelijk. Want houd je de temperatuur in huis constant, dan zal je na de passage van een warmtefront merken dat de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis omhoog gaat. Na een koufront gaat de relatieve luchtvochtigheid omlaag.

Bovenstaande effecten komen het duidelijkst voor bij een stevige zuidwestelijke bovenluchtstroming. De warmte- en koufronten zijn dan het scherpst en trekken dan ook vaak in sneltreinvaart over. Ook binnenshuis zijn de overgangen daardoor het grootst.

Echter, ook in het stromingspatroon waar we momenteel mee te maken hebben, met een sterk slingerende en relatief tamme straalstroom, is het binnenstromen van nieuwe luchtsoorten binnenshuis merkbaar op de vochtigheidsmeters.

De komende dagen
Een overgang naar mildere lucht hebben we deze donderdag net achter de rug. Morgen, op vrijdag, wordt de lucht nog een fractie zachter, maar ook doordat de zon dan langduriger schijnt, komen de temperaturen hoger uit. Dat geldt vooral in het binnenland overigens; door een aantrekkende noordenwind blijft het kwik aan zee wat achter.

In het weekeinde stroomt (ook van oorsprong) weer koudere lucht binnen. Wel pikt de binnentrekkende nieuwe luchtsoort boven de Noordzee extra vocht op, waardoor de overgang wat minder scherp wordt (de overgangen zijn het grootst wanneer de koude lucht ook relatief droog is). Toch lijkt het verschil in luchtsoort fors genoeg om ook binnenhuis te gaan merken in de vorm van een daling van de luchtvochtigheid.

Bron: Meteo Consult