Eén van de warmere plekjes van Noordwest-Europa

De lente verloopt fris. Maar nu horen we even tot de warmste plekjes van Noordwest-Europa.

Het aantal mooie meidagen is op één hand te tellen. Geen wonder ook dat mensen flink klagen over het tegenvallende weer. Maar gisteren en vandaag (respectievelijk maandag en dinsdag) waren de weerscondities prachtig met flink wat zon en hoge temperaturen. Daarmee zijn we zelfs één van de warmere plekken van Noordwest-Europa. Helaas is dat alleen niet voor lang.

Met zo’n 11 tot 14 uur zon liepen de maxima gisteren in het zuidoosten van ons land op tot ruim 20 graden. Het Limburgse Arcen haalden met 20,8 graden de hoogste temperatuur. Ook het Duitse weerstation Geilenkirchen haalde die waarde. Daarmee waren dit één van de warmere plekken van Noordwest-Europa. Voor hogere maximumtemperaturen moeten we naar de zuidelijke helften van Duitsland en Frankrijk of naar Noorwegen, Zweden en Denemarken waar het op een aantal plaatsen iets warmer werd dan 21 graden.

Nog iets warmer

Ook vandaag is het weer zonnig in Nederland. Op veel plaatsen schijnt de zon zo’n 12 tot 14 uur. Alleen in het zuiden drijft in de namiddag en avond meer bewolking binnen, waardoor het aantal uren zonneschijn daar blijft steken op 9 tot 11. Hierbij lopen de maxima veelal op tot 20 of 21 graden. In het oosten van Brabant en in Limburg kan het kwik zelfs uitkomen op 22 graden.

In België, Luxemburg en Frankrijk wordt het niet zo warm. Zelfs niet aan de Franse zuidkust. Bij onze oosterburen kan het wel 20 tot 22 graden worden. Daarmee moeten we net als Duitsland de eerste plek qua maximumtemperaturen in Europa weer afstaan aan de Scandinavische landen. In Noorwegen wordt het soms bijna 24 graden en in Finland kan het met 25 graden (of misschien nog iets meer) zelfs zomers warm worden.

En dan volgt de ommekeer

Door dit mooie weer ontvingen wij weer vele zomerfoto’s van mensen op het terras en bij de ijssalon. Maar helaas zijn de weerscondities hier na vandaag minder geschikt voor. Nederland wordt vanavond en vannacht vanaf twee kanten belaagd door storingen. Eentje trekt vanavond het zuiden van het land binnen en de andere volgt vannacht vanuit het noordoosten.

Het gevolg is dat het zuiden van het land het aan het einde van de middag en vanavond al niet meer droog houdt. In de loop van de nacht komen steeds meer plekken in Nederland aan de beurt. De dag van morgen (woensdag) verloopt op veel plaatsen dan ook bewolkt en regenachtig. Alleen het noordwesten kan later achter de storingen komen te liggen, met wat zonneschijn tot gevolg.

Voorzichtige verbetering?

Gelukkig suggereren de computerberekeningen dat het in de dagen erna wel weer beter wordt. Op donderdag kan ook in het zuidoosten de zon af en toe tevoorschijn komen. Vrijdag trekken bewolking en regen vervolgens zuidoostwaarts weg en komt vanuit het noordwesten de zon tevoorschijn. Het is echter de vraag op de opklaringen het zuidoosten van het land voor zonsondergang bereiken.

Toch lijkt die verbetering dan maar van korte duur. Omdat het water van de Noordzee momenteel nog erg koud is (zo’n 9 tot 12 graden) ontstaat hierboven makkelijk lage en tevens hardnekkige bewolking. Momenteel lijkt die bewolking zaterdag met een noordwestelijke stroming ons land binnen te trekken, waardoor wij opnieuw verstoken blijven van zonneschijn.

Bron: Meteo Consult.

Foto voorpagina: Adri Joosse.