Bijzonder: eind mei sneeuw in Ardennen

In de Ardennen een tijdelijk sneeuwdekje. En dat eind mei is uniek te noemen.

De invloed van een depressie gevuld met vrieskou, ook wel koudeput genoemd, heeft gisteren op sommige plekken in ons land 'meise' buien opleverd, een knipoog naar het begrip 'maartse buien'. Dat zijn buien met hagel en (smeltende) sneeuw. Want op sommige plekken viel er smeltende sneeuw en lokaal werd het zelfs even wit van de hagel, zoals in Marknesse. Vooral de sneeuwval is opmerkelijk te noemen, zo in de laatste fase van de bloeimaand.

Bij onze zuiderburen bleef de sneeuw in de Ardennen zelfs liggen. En dat is uniek, misschien wel recordwaardig, voor de laatste week van mei. De laatste datum in mei met sneeuw én (lokale) sneeuwdekvorming was volgens het KMI in Ukkel namelijk...14 mei 1902! Het sneeuwt dan overigens in een groot deel van België. Voor Ukkel is dit de meest laattijdige sneeuw van de eeuw, als het gaat om de lenteperiode. In de Ardennen blijft de sneeuw liggen en geeft aanleiding tot uitzonderlijke sneeuwdikten voor deze periode van het jaar: 4 centimeter in Hestreux (Baelen), 6 cm in Libramont, 11 cm in La Roche-en-Ardenne.

De sneeuw van nu smolt overigens vanochtend vrij snel weg. De komende dagen is er geen sneeuw meer in de Ardennen en Eifel te verwachten. Zie bijvoorbeeld de weersverwachting van MeteoConsult voor Mont-Rigi:

Bron: Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI)
uitsnede foto voorpagina: uit ons archief van Roel de Haan.