Diverse tornado’s actief in de VS

De afgelopen dagen ontstonden er tientallen tornado’s in 4 verschillende Amerikaanse staten.

Pas geleden schreven we in deze rubriek nog over de sneeuwval in diverse Amerikaanse staten in het midwesten en een paar weken later gaat het alweer over tornado’s. Het voorjaar staat er in vooral de centrale delen van de Verenigde Staten om bekent, dat er in korte tijd grote verschillen kunnen optreden in onder andere temperatuur en luchtdruk. Troggen vanuit het noorden blazen soms gemakkelijk koude lucht vanuit Canada het land in, aangevuld met erg droge lucht vanuit de Rocky Mountains, waarna de temperatuur snel onderuit kan gaan. Aan de andere kant wordt vanuit het zuiden ook met enige regelmaat warme en vochtige lucht vanuit de Golf van Mexico aangevoerd, waarna het kwik juist weer snel oploopt. Juist die grote verschillen maken dat ditzelfde gebied ook erg gevoelig is voor extreem weer, waaronder ook tornado’s.

Volgens het Amerikaanse National Weather Service werden op eerste Pinksterdag in totaal 26 tornado’s gemeld in 4 staten. Allemaal ontstonden ze in Oklahoma, Kansas, Illinois en Iowa, waarbij Oklahoma en Kansas het zwaarst werden getroffen.  Op veel plaatsen zijn daken van huizen geblazen, takken van bomen gerukt, enkele bomen werden als luciferstokjes omver geblazen en straten lagen vol troep. Er zijn ook diverse mensen gewond geraakt en helaas heeft één man een tornado niet overleefd.

Ontstaan
Tornado’s ontstaan vooral in het voorjaar als de tegenstellingen tussen warme en vochtige lucht afkomstig uit de Golf van Mexico en koude en relatief droge lucht boven Canada groot zijn, zoals op dit moment. De confrontatie tussen deze luchtsoorten vindt aanvankelijk in het vroege voorjaar, eind februari en begin maart, vaker plaats in het zuiden van de VS. Dit gebied wordt ook wel Dixie Alley genoemd. Later in het voorjaar dringt die warme en vochtige lucht uit de Golf van Mexico iets verder naar het noorden op en vindt de confrontatie tussen deze beide luchtsoorten vaker plaats in het Midwesten, in het veel bekendere Tornado Alley. Dit jaar is het tornadoseizoen echter vrij laat op gang gekomen. Tot en met vorige week hebben ze er bijvoorbeeld pas een derde van het gemiddelde aantal tornado’s gehad.

Situatie nu
Op dit moment is zo’n situatie boven het Midwesten van de Verenigde Staten ontstaan. Het is er net als in Nederland de afgelopen tijd niet heel erg warm geweest (pas geleden sneeuwde het daar nog), terwijl het iets westelijker juist behoorlijk warm en vochtig is. Op de grens van die beide luchtsoorten is een zeer actief koufront ontstaan, waarin het regelmatig tot supercells komt of grote roterende onweersbuien, waarbij gemakkelijk tornado’s kunnen ontstaan. Voor een uitgebreidere uitleg hierover, zie dit verhaal (Tornadoseizoen tot nu toe rustig). Op diverse plaatsen kwam het tijdens buien op dat koufront ook tot zware hagel, soms met hagelstenen zo groot als tennisballen, en zeer zwaar onweer.

Zwakt af
Het front trekt de komende etmalen langzaam naar het oosten toe en het gevaar voor tornado’s blijft dus bestaan. Het koufront was afgelopen zaterdag en gisteren op eerste Pinksterdag het meest actief en zwakt nu heel geleidelijk iets af. Toch blijven verspreid nog een paar zeer actieve buienlijntjes ontstaan, dus het is nog niet helemaal voorbij. Voor de meeste staten in die omgeving, waaronder nog steeds Kansas, Oklahoma, Iowa en Missouri, blijft dan ook nog steeds een waarschuwing uitstaan.

Bronnen: CNN, Amerikaanse National Weather Service