Het weer is van slag

Zomerse warmte in Scandinavië en sneeuw in Spanje. Is het weer van slag?

Het is al ruim een week somber, nat en ronduit fris in ons land en ook volgende week is de lente ver te zoeken. Alleen morgen, 1e Pinksterdag is het zowaar in een deel van het land vrij zonnig en met 20 tot 22 graden aangenaam. Als we echter kijken naar het weer buiten onze landsgrenzen, dan valt het wisselende en soms onstuimge weer nog wel mee. Vooral in het Alpengebied is de laatste dagen veel regen gevallen en op het Iberisch Schiereiland is het zo koud dat er op de hoogvlakte zelfs op uitgebreide schaal sneeuw is gevallen. Aan de andere kant is het in midden-Europa en grote delen van Scandinavië behoorlijk warm.

Trog
De oorzaak in het onstuimige weer in het westen en deels midden van Europa en de enorme temperatuurtegenstellingen, is een trog in de hogere luchtlagen van de atmosfeer boven het westen van Europa. Een trog is een langgerekte zone van lagedruk. Aan de voorzijde waait een zuidenwind en daarmee komt in dit geval warme lucht uit Noord-Afrika richting Europa. Omdat de trog enorm langgerekt is – de trog reikt tot het noorden van Marokko en Algerije- kan de warme lucht aan de voorzijde zich ook ver noordwaarts uitspreiden. Zelfs ten noorden van de Poolcirkel was het vrijdag 20 tot 25 graden! Nog warmer was het in Polen, Duitsland en de Baltische staten. Het kwik steeg in de omgeving van Berlijn naar 28 graden en in Litouwen werd het lokaal zelfs 31 graden.

Aan de andere kant van de trog waait de wind uit het noorden. Daarmee is inmiddels koude lucht afgezakt tot het zuidwesten van Europa. In Spanje en Portugal is op enige hoogte sneeuw gevallen en vooral aan zee stond de afgelopen dagen veel wind. Uiteraard was van zomerse warmte absoluut geen sprake. Alleen aan de zuidoostkust kon vrijdag op beschutte plaatsen het kwik nog oplopen naar waarden tussen 20 en 24 graden.

Pinksteren
Zoals we donderdag al schreven, is er juist op 1e pinksterdag even ruimte voor opklaringen en stroomt de warme lucht uit Duitsland over een deel van ons land. In vooral Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg wordt het tussen 20 en 22 graden. Lang duurt het warme weertype niet, na morgen koelt het alweer af en in de loop van de week zou het weleens zeer onstuimig en ronduit koud kunnen worden.

Trog trekt oostwaarts
In de loop van de week trekt de trog geleidelijk naar het oosten. De koele lucht boven West- en Zuidwest-Europa kan zich over een steeds groter deel van het Europese continent uitbreiden. Als later in de week een lagedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië behoorlijk gaat uitdiepen, komt er een behoorlijk windveld te staan op de Noordzee. In sneltreinvaart wordt koude lucht, afkomstig van de poolstreken aangevoerd. Met maximumtemperaturen rond of net iets boven 10 graden, een forse noordwestenwind en ook nog een aantal buien, is het aankomende donderdag en vrijdag volgens de huidige berekeningen guur herfstweer.

Als in de loop van de week de warmte boven het oostelijk deel van Europa steeds meer verdreven wordt, lijkt het er dus op dat het in een groot deel van Europa wisselvallig en ronduit fris is. Het Europese weer is dus niet alleen nu, maar ook de aankomende week aardig van slag.

Bron: Meteo Consult, EMCWF. Foto voorzijde: Jan Stapelbroek