Komt het nog goed met de Lente?

Nog twee weken te gaan en de weerkundige lente is al weer voorbij. Wordt het de vijfde te koude maand op rij?

De lente in Nederland is tot nu toe wisselvallig en veelal te koud verlopen. Over twee weken sluiten we de weerkundige lente alweer af en begint vanaf 1 juni de meteorologische zomer. Nadat we jaren hebben gekend van droog en warm lenteweer zal de temperatuur ook deze maand met grote waarschijnlijkheid onder de norm uitkomen, gezien de verwachting van de komende twee weken.

Koude lente uitzonderlijk?

We zijn de afgelopen jaren gewend geraakt aan warme en droge lenteperioden. Dus het is niet gek dat we het huidige lenteweer als uitzonderlijk betitelen. De statistieken ondersteunen onze gevoelens, want als we straks aan het einde van de maand de balans opmaken, zal de gemiddelde temperatuur van de lente 2013 een graad of twee onder het langjarig gemiddelde uitkomen. Dat dit uitzonderlijk is, blijkt wel uit het feit dat we 17 jaar in de tijd terug moeten om bij de laatste te koude lente uit te komen, namelijk die van 1996. Bijna tien jaar daarvoor, in 1987, beleefden we nog zo’n koude lenteperiode. Dus eigenlijk kunnen we concluderen dat de lente van 2013 pas de tweede te koude lenteperiode is in 25 jaar.

Pinksterweer

Zoals in het verhaal van gisteren al uitgebreid is aangeven, staat ons een lang weekend voor de deur met wisselende weertypen. Morgen wordt?het vanuit het zuiden geleidelijk droog, maar het duurt nog wel enige tijd?voordat de zon door de bewolking breekt. Op de eerste Pinksterdag krijgt de zon op veel plaatsen in het land wel veel ruimte en loopt het kwik zelfs op naar een graad of 20. Het blijft iets frisser in de noordelijke kustregio. Langs de grens met België komen meer wolken voor en vallen een paar buien. De Tweede Pinksterdag verloopt op de meeste plaatsen nat, toch is het in het Waddengebied wel een groot deel van de dag droog. Ondanks het gebrek aan zon wordt het op veel plaatsen nog 15 tot 18 graden.

De laatste lenteweken

De rest van deze laatste lentemaand lijkt aan de frisse kant te verlopen. De laatste modelberekeningen laten na een wisselvallige en natte start van de week met een noordwestelijke wind koude Noordzeelucht ons land binnenstromen. Het zeewater voor de Nederlandse kust is door het frisse voorjaar nog niet veel warmer geworden dan een graad of 9. Als de wind dan uit west- tot noordwestelijke richtingen blijft waaien, levert dit middagtemperaturen op rond 15 graden en vallen er geregeld buien. Het langjarige gemiddelde voor de laatste decade van mei is een graad of 19, dus daar blijven we dik onder. Uiteraard zal de zon ook wel geregeld te zien zijn, het meest langs de kust.

Meer details over het verloop van het weer de komende 4 weken kun je beluisteren via onze Meteo Consult Weerlijn (0900-9725, 60 ct. per min) onder optie 6. Onder optie 5 van deze weerlijn hoort je meer details over het verloop van het weer de komende 10 dagen. En ben je benieuwd wat de zomer ons gaat brengen kies dan optie 8 voor de Meteo Consult zomerverwachting.

Bron: Meteo Consult

Foto voorpagina: John Dalhuijsen