Het pinksterweer: van alles wat

De Pinksterdagen staan voor de deur. Wat voor weer krijgen we tijdens dit lange weekend?

Er staat een lang weekend voor de deur en het zou natuurlijk mooi uitkomen als de zon deze dagen overuren maakt en de temperatuur ver boven normaal uitkomt. Helaas zal dat niet het geval zijn, maar een deel van het pinksterweekend ziet er alles behalve slecht uit. Maar wanneer kunt u beter een binnen activiteit plannen en wanneer kunnen we genieten van de zon? Aan de hand van de laatste computermodellen werpen we een blik op Pinksteren.

Grote onzekerheid
Op dit moment, en eigenlijk ook de komende dagen, bevinden we ons op de grens tussen warme en koele lucht. De warmte vinden we in Midden- en Oost-Europa terwijl de koele lucht boven ons land, de Britse Eilanden, Frankrijk, Spanje en Portugal aanwezig is. Zoals (bijna) altijd, is op de grens tussen warme en koele lucht veel bewolking aanwezig waaruit van tijd tot tijd regen valt. Omdat soms de warme lucht een poging doet om ons land te veroveren, en even later de koele lucht, kunnen we zo nu en dan een intensivering van de regen verwachten. Wanneer dit precies gaat plaatsvinden is moeilijk te zeggen, de verwachting voor de komende dagen is dan ook behoorlijk onzeker.

Korte termijn
Vandaag trekt een actief regengebied langzaam van zuid naar noord over het land. Het gaat op de meeste plaatsen langdurig regenen waarbij in totaal 10 tot 15, lokaal zelfs 20 mm regenwater naar beneden zal komen. Een flinke hoeveelheid, maar niet uitzonderlijk. Vannacht en morgen valt er slechts af en toe een klein beetje (mot)regen in vooral de zuidelijke helft van het land. Verder is het grijs met bewolking en nevel. De temperatuur is met 10 tot 15 graden magertjes te noemen, alleen in het noordoosten van het land weet soms wat mildere lucht uit Duitsland binnen te sijpelen waardoor hier kwikstanden tot 17 of 18 graden mogelijk zijn.

Morgenavond komt een volgend actief regengebied richting ons land. In de loop van de middag gaat het dan ook vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen regenen en de regen zal ook intensiveren. Als we de laatste berekeningen van het Europese ECMWF-model mogen geloven, dan komt er regionaal in een vrij korte tijd opnieuw 15-20 mm regenwater naar beneden. Waar de regen het meest actief is, zal pas op het laatste moment duidelijk zijn. Bij elke nieuwe modelberekening wordt het zwaartepunt van het neerslaggebied weer ergens anders berekend.

Pinksteren
Gedurende het lange pinksterweekend blijft de grens tussen warme en koele lucht in de buurt van ons land liggen. Zoals het er nu naar uitziet, krijgt de warme lucht wel even kans om zich over ons land uit te spreiden waardoor een zomers aandoende 1e Pinksterdag heel reëel lijkt te worden.

Zaterdag is het nog overwegend bewolkt met vooral in de ochtend enige regen. In de loop van de dag wordt het op steeds meer plaatsen droog en in de namiddag breekt in het zuiden van het land de bewolking wat. In Limburg kan het dan 18 tot 20 graden worden.

Zondag lijken de regengebieden boven de Noordzee terecht te komen en boven het noorden van Frankrijk en het zuiden van België. Behoorlijk dichtbij, maar juist in een strook over ons land worden opklaringen verwacht. Met een oostelijke wind komt warme lucht uit Duitsland het land binnen en als de zon echt even speelruimte krijgt (en daar lijkt het op dit moment ook echt op), dan kan het zomaar 20 of 21 graden worden. De laatste berekeningen van het Amerikaanse model gaan zelfs voor 22 of 23 graden!

Op 2e Pinksterdag bevinden we ons ook nog in de warme lucht, maar met een dik wolkendek boven de pet waaruit regen valt (mogelijk komt het ook tot onweer) blijven kwikstanden boven 20 graden uit, maar de laatste ECMWF berekening komt met een zwoele 18 of 19 graden.

Al met al veel onzekerheden, maar zeker ook momenten dat het er verrassend uitziet en de temperatuur op een aangenaam niveau zal uitkomen. Uiteraard kan de verwachting de komende dagen nog veranderen, wilt u uw binnen- en buiten activiteiten tijdens het pinksterweekend goed plannen, volg dan de verwachting voor uw omgeving via de plaatsverwachting op deze site of maak gebruik van onze app, "weatherpro".

Bron: Meteo Consult, ECMWF, vrije Universiteit Berlijn. Foto voorzijde: Ria Luttikhold.