Bijna 500 miljard liter regen....

Donderdag valt naar verwachting bijna 500 miljard liter regen. Extreem of niet? Een rekenexercitie.

Meer dan 30 miljard liter regen daalt deze woensdag op Nederland neer, donderdag nog vele malen meer, misschien wel bijna 500 miljard, bijkans een half biljoen dus. Spectaculaire getallen…. Gaat ons kikkerlandje onderlopen? Vandaag een rekenexercitie die maar weer eens laat zien hoe kolossaal wolkenmassa’s en hun vochtinhoud zijn.

Geruststelling
Om u direct maar gerust te stellen, het antwoord op de even hier voor gestelde vraag is een ondubbelzinnig "nee". Ruim 30 miljard liter regenwater in een etmaal is heel normaal in Nederland. Sterker nog, het klimatologische gemiddelde per dag ligt in Nederland ongeveer drie keer zo hoog. Bijna 500 miljard is veel, maar tegelijkertijd ook weer niet extreem.

Een kleine half biljoen liter water in perspectief
Allicht dat u zich toch nog de wenkbrauwen fronst. Dat zou niet gek zijn, het zijn immers zeer grote getallen. Als we echter een en ander terugrekenen naar de vierkante meter dan vallen deze schijnbare monsterhoeveelheden regenwater beter in perspectief te plaatsen.

Het enige andere basisgetal dat we hierbij nodig hebben is de oppervlakte van Nederland. Inclusief binnenwateren is dat 41.526 vierkante kilometer. Eerst maar even de regenhoeveelheden van deze woensdag. Ruim 30 miljard liter regenwater verdeeld over 41.526 vierkante kilometer komt overeen met ongeveer 750.000 liter per vierkante kilometer. Nog een stap verder, teruggerekend naar vierkante meters, is dit 0,75 liter per vierkante meter; in meteorologische termen veelal aangeduid als 0,75 millimeter. Een weinig tot de verbeelding sprekende hoeveelheid die overeenkomt met een tijdje wat lichte regen of motregen of een enkel mals maar kortdurend regenbuitje. Doordat er regionaal flinke verschillen zijn deze woensdag, krijgen sommige plekken overigens duidelijk wat meer te verwerken, anderen weer wat minder. Maar gemiddeld over het land uitgesmeerd ligt het neerslagtotaal uiteindelijk naar verwachting tussen 0,5 en 1 millimeter, rond die 0,75 millimeter dus.

Meer dan 125 Amsterdam Arena's aan regen, maar niet extreem
Donderdag worden grotere neerslaghoeveelheden afgetapt. Zoals de verwachting ten tijde van het schrijven van dit artikel was, valt donderdag op veel plaatsen in Nederland tussen 5 en 15 millimeter regen. Een paar regio’s kunnen daar nog boven uit komen, dan wel onder blijven steken. Bekijk eventueel het weerbericht voor uw woonplaats. Terugkomend op die 5 tot 15 millimeter en dat even grof samengebracht tot één getal, spreken we over ongeveer 10 millimeter gemiddeld in Nederland op donderdag. Verrekend naar de totale oppervlakte van Nederland (inclusief binnenwateren) komt dit neer op 415 miljard liter regenwater dat donderdag op Nederland neerdaalt. Om een vergelijking te maken; met deze hoeveelheid water zou je een voetbalstadion als de Amsterdam Arena, alleen al uitgaande van de buitenmaten (235 meter lang, 180 breed en 77 hoog), meer dan 125 keer kunnen vullen. Uitgaande van de binnenmaten, ons niet bekend, zou je nog een stuk hoger uitkomen.

415 miljard is een ontzaglijk getal, zonder dat het naar verwachting echt extreem weer wordt. Allicht dat wanneer het even wat steviger doorplenst – ter illustratie: er is donderdag in de regen hier en daar ook een klap onweer mogelijk – zeer lokaal kortdurend enkele om dat punt bekend staande straten blank komen te staan, maar onder water lopen doet Nederland daarmee natuurlijk niet.

Wat bovenstaande berekeningen vooral tonen, is hoeveel vocht onze atmosfeer in zich draagt. Daarbij vormt de regen die er valt, in feite nog maar een klein deel van de totale vochtinhoud van de lucht die ons land per etmaal passeert. Het grootste deel ervan schuift voorbij in de vorm van (onzichtbare) waterdamp en wolken (ontelbare zwevende ijskristallen en waterduppeltjes). Bijna een half biljoen liter water, is zo bezien in feite ook nog maar een schijntje.

Bronnen: Meteo Consult, Amsterdam Arena website
Afbeelding homepage: bewerking foto van bron: http://www.flickr.com/photos/lpiepiora/3015844742/;
Author: lpiepiora