27 jaren jong

Het is feest vandaag. Meteo Consult is jarig. Graag zouden we daarbij trakteren op mooi weer…

 

 

Vandaag staan we op Meteo Consult stil bij onze verjaardag. Precies 27 jaar geleden werd Meteo Consult officieel opgericht. Een droom van Harry Otten, geestelijk vader van Meteo Consult, werd realiteit.

Veel veranderd
Op deze verjaardag waren drie mannen van het eerste uren aanwezig. Naast ondergetekende waren dat mijn broer Wim en verder Rik de Gier. Het is een mooi moment om een paar oude herinneringen op te halen. Want was er in die tijd veel gebeurd. En veel  veranderd. Eén ding is niet veranderd, en zal ook nooit veranderen. Het enthousiasme waarmee hier over het weer wordt gesproken. Zelfs als het weer tegenvalt en Pinksteren zo direct misschien zelfs wel in het water valt, worden de berekeningen gedreven en enthousiast met elkaar besproken.

Meltdown
De meest intense weer-herinneringen van mij op Meteo Consult zijn onder meer de ramp van de kerncentrale in Tsjernobyl, en de zware januaristorm van 1990. Tjernobyl speelde eind april 1986. Ver weg in de Oekraïne explodeerde een kernreactor. Een totale meltdown was het gevolg. Ver weg dus,  maar het stromingspatroon was toen compleet geblokkeerd. Door een hogedrukgebied boven Siberië voerde een oostelijke wind de sterk radioactief verontreinigde lucht in westelijke richting. Naar Finland, maar uiteindelijk ook naar Nederland. Meteo Consul in oprichting, 2 weken voor de officiele opening, maakte toen al verwachtingen voor onderandere de media. Het betekende voor mij een eerste televisieoptreden.  Tijdsein, een actualiteitenprogramma van de EO, bezocht onze barak in Wageningen. 

Dakplaten
Vier jaar later werd Nederland getroffen door een zeer zware storm. Met man en macht beantwoordden we alle vragen, van klanten en vanuit de media. Toen ik aan het eind van een overvolle maar zeer enerverende werkdag naar mijn auto liep, kreeg ik de schrik van mijn leven. Hele dakplaten stormden van het aangrenzende pand van de vakgroep Natuur- en weerkunde en kletterden op de parkeerplaats in stukken uiteen. Gevaarlijk dicht bij mijn auto.

Shelfcloud
Een laatste herinnering die ik hier noem, karakteriseert de passie van de werknemers van Meteo Consult.  Het was een doordeweekse dag op een zwoele zomerochtend.  Vanuit het zuidwesten kwam een actieve onweerslijn opzetten. Die werd voorafgegaan door de mooiste shelfcloud die ik ooit in Nederland heb gezien. Rond de klok van 8 uur stonden alle medewerkers van het nog jonge bedrijf ademloos naar de naderende wolkenformatie te kijken. Uiteraard stond Harry Otten er ook bij. Ongetwijfeld stond de telefoon roodgloeiend vanwege het noodweer, maar even lag de prioritiet blijkbaar ergens anders…

Drie verdiepingen
Met andere woorden, het enthousiasme en de passie zijn hetzelfde als 27 jaar geleden. Ook nu staan we met de neus tegen het raam gedrukt vanuit de weerkamer geregeld naar mooie wolkenpartijen te kijken.  Verder is alles wel enorm veranderd. De barak van toen is ingeruild voor een modern kantoorpand van drie verdiepingen, waarin bijvoorbeeld plaats is voor 3 radiostudio’s en 1 televisiestudio. Wat waarschijnlijk het meest is veranderd, is de stand van de techniek.

Telex
In de eerste jaren van het bestaan van Meteo Consult werden verwachtingen soms nog op de telex geproduceerd. Dat was een tijdrovende en zenuwslopende taak. Want bij het typen van de teksten produceerde het apparaat een lange smalle stroom papier, met allerlei geheimzinnige gaatjes er in.  Na het typen van het verhaal, moest de meterslange strook weer aangeboden worden aan de telexmachine. Pas dan begon der daadwerkelijke verzending. Het probleem was, dat de lange strook papier zich om de bureaustoel op de grond kronkelde. Eén foute beweging, met de benen of de stoel, en je kon opnieuw beginnen. Wat betreft de telex, die gebruikten we ook voor het ontvangen van de Nederlandse waarnemingen. In de tijd dat we nog geen nachtdienst hadden, was je in de vroege ochtenddienst al met al eerst een kwartier bezig om alle binnengekomen telexberichten, die vaak ook als een lange rol telexpapier op de grond lagen uitgespreid, te ordenen.  Natuurlijk waren de computers van toen ook van totaal andere orde. Een van de pronkstukken was misschien wel onze eerst Mac. Nu een museumstuk, toen een apparaat dat zijn tijd ver vooruit was, en waarop we zelfs weerkaartjes konden produceren.

Pinksterdepressie
Dit is slechts een kleine greep uit de enorme stapel persoonlijke herinneringen. En wat Pinksteren 2013 betreft. Dat is, zoals vaker met Pinksteren, weer een ingewikkelde weerpuzzel. Het draait allemaal om een actieve depressie die in het weekend ontstaat. Op de grens van warme continentale lucht die vanuit Oost-Europa op weg gaat naar Denemarken en Zweden. Die warme lucht komt vlakbij, maar is een deel van de voedingsbodem van de ontwikkelende depressie. Die krijgt al met al veel energie en zal zeer veel regen geven in Noordwest Europa. Zoals het er nu naar uitziet, delen wij flink mee in de regen van dit systeem. Uitgerekend met de Pinksterdagen. Maar het zal niet de eerste keer zijn dat het weer met Pinksteren zich niet houdt aan de verwachting. Dus laat dat op dit moment onze hoop zijn…

Bronnen: Meteo Consult

Reinier van den Berg