We zoeken weerfoto's

Buienluchten, een dik wolkendek of een mini-wolkje. We kunnen ze gebruiken!

Een samenleving kan zich sterk ontwikkelen, zelfs tot een high tech maatschappij, maar weersomstandigheden blijven onverminderd belangrijk en zijn aanhoudend van grote invloed. Niet alleen voor de kwaliteit van oogsten, ook voor waterbeheer, scheepvaart, natuurbeheer, het al dan niet slagen van festivals, buitenevenementen, uitjes in het algemeen en de algehele dagelijkse beleving van het weer. Weer is dus tevens emotie, net zoals voetbal en een koninklijke inzegening. Bij Meteo Consult proberen we het weer altijd zo goed mogelijk te vatten, te begrijpen, te verbeelden en de weersomstandigheden voor de komende dagen zo duidelijk mogelijk en kwalitatief hoogstaand uit te dragen.

Daarvoor gebruiken we ook veel waarnemingen vanuit het hele land. Heel wat weerliefhebbers sturen ons geregeld hun observaties en foto’s toe. Vaste waarnemers krijgen daar ook wat voor terug; zij kunnen rekenen op een uitnodiging voor een open dag bij ons in Wageningen. We zouden graag nog meer foto’s ontvangen, onder andere om te gebruiken bij de weerberichten voor enkele regionale zenders.

Informatie uit het hele land
Uiteraard hebben we in de weerkamer al een uitgebreid scala aan informatie. Zo komen er van een paar tiental KNMI observatiepunten elke 10 minuten waarnemingen binnen. Een weerstation als bijvoorbeeld Eindhoven geeft data door over temperatuur, dauwpunt, luchtvochtigheid, aandeel bewolking, zicht, wind, luchtdruk en nog veel meer. Verder hebben we een samenwerking met hetweeractueel.nl waarop we per provincie van individuele waarnemers observaties kunnen aflezen. Op alle werkplekken in onze weerkamer zien we voorts nog satellietbeelden, radarbeelden , bliksemdata en informatie over ballon-oplatingen.

Dit alles wordt aangevuld met waarnemingen uit het hele land. Een aantal waarnemers stuurt dagelijks mails naar ons met observaties, veel waarnemers zijn juist bij bijzonderheden actief. Als er ergens een onweersbui overschuift, kunnen we meestal wel een aantal fraaie foto’s daarvan tegemoet zien. Met wat geluk heeft de maker ervan een ‘shelfcloud’ in beeld gekregen of steekt de donkere lucht prachtig af tegen het landschap. Verder lenen vrijwel alle andere weersituaties zich voor fraaie foto’s. Informatie in tekst kan variëren van het aantal dagen dat de temperatuur ’s nachts onder nul komt of juist boven 25 graden, via neerslagsommen, tot meldingen van teruggekeerde vogels van de trek. Al dit soort informatie kunnen wij bij onze weerberichten gebruiken en geven ons en de ontvangers (luisteraars, lezers, kijkers) een extra beeld bij de berichten.

Doe mee
Graag zien we nog meer waarnemingen tegemoet! Vooral foto’s zijn van harte welkom. Deze foto’s kunnen we met name voor RTV Oost en Omroep Zeeland goed gebruiken. Voor die twee regionale televisiezenders zijn we nog maar een paar maanden de weerleverancier en vinden we het leuk als we meer inzendingen krijgen die we vervolgens (met naam van de maker uiteraard) tonen. Wil je een foto of interessante waarneming doorsturen voor de provincie Overijssel, stuur die dan naar weerfoto@rtvoost.nl, voor de provincie Zeeland; stuur die naar zeelandweer@weer.nl. De foto’s kunnen ook gebruikt worden op ons eigen tv kanaal ‘Het weerkanaal’, of op onze site, voor bijvoorbeeld weernieuwsverhalen. Wie geen keuze kan maken voor een regio, kan ook altijd kiezen voor ons algemene mailadres: waarnemingen@weer.nl.

Overigens kunnen we ook vanuit andere provincies altijd weerfoto’s en leuke waarnemingen gebruiken. Via deze link zijn helemaal onderaan de diverse mailadressen af te lezen waar de waarnemingen en foto’s naartoe kunnen. Als het moeilijk is om te kiezen voor een bepaald adres (bijvoorbeeld en weerkanaal en tv Gelderland) bedenk dan dat we alle mappen altijd bekijken en daardoor altijd je bericht zullen zien!

Wat krijg je er voor terug
Daar waar we een interessante waarneming melden op radio zal diegene van wie de gegevens afkomstig zijn vaak bij naam worden genoemd. Verschijnt een foto op de regionale televisie of in een internetverhaal, dan gebeurt dat altijd met naam en (woon)plaats. Dus wie zijn of haar eigengemaakte weerfoto eens op tv wil zien….. Ook wordt informatie in tekst en beeld gebruikt via onze twitterberichten en de uitingen op facebook.

Elk jaar wordt er voor waarnemers en weeramateurs een weerdag gehouden. Het ene jaar gebeurt dat bij ons, in Wageningen, het andere jaar bij weeramateur Gerrit Vossers, in de Achterhoek. Gisteren, zaterdag 11 mei, vond dit weerevenement voor de zevende maal plaats in Silvolde, bij Gerrit. Het weer was niet helemaal lekker, maar toch zijn er over de dag heen zo’n 200 mensen langs geweest. Ze konden het weerveld van Gerrit bekijken, zijn weerkamer en onze meteoroloog Reinout van den Born heeft acht maal een presentatie gehouden over het maken van weersverwachtingen en de bijbehorende weerbewaking voor buitenevenementen. Verder konden bezoekers de bijenkasten, koeien en boomgaarden zien en waren er een paar kramen.

Daar waar bij Gerrit Vossers iedereen welkom is, moeten wij in het Wageningse pand helaas een ‘quotum’ in acht nemen. Wij nodigen vaste waarnemers en fotografen uit, die vervolgens kunnen aangeven of ze er al dan niet bij zullen zijn. De laatste keren zijn er hier steeds zo’n 200 man bij Meteo Consult geweest, verdeeld in een ochtend- en een middaggroep. Niet alleen bieden wij ze diverse presentaties aan, is er een fotowedstrijd en een prijsvraag, maar ook worden rondleidingen door de weerkamer gegeven. Bovendien is er veel ruimte om met ons te praten, van gedachten te wisselen en vragen te stellen.

Geen waarnemingen of foto’s en toch eens willen langs komen? Kijk hier en geef je op voor een workshop. Hier leert u van alles over wolken, weer, klimaatverandering of over de invloed van het weer op de mens. Aan het eind van de workshops wordt altijd een tour door de weerkamer gegeven.

Bronnen: Meteo Consult.