Pittige buien?

Een interessante storing passeert ons zaterdag. Mogelijk geeft dat pittige buien, mits alles op zijn plek valt.

Afgelopen woensdag trokken al een paar stevige buien over ons land. De passage van een storing veroorzaakt morgen (zaterdag) ook enkele buien. Dat kunnen in potentie stevige buien zijn. Maar daarvoor moeten dan wel alle puzzelstukjes op hun plek vallen.

Op de weerkaart van morgen zien we een lagedrukgebied liggen boven Schotland. Een daarmee verbonden storing met daarachter koelere lucht trekt ‘s ochtends over ons land. Voor de storing uit schijnt in het oosten nog even de zon. In het westen is het bij het ochtendgloren echter al bewolkt. De passage van het frontale systeem veroorzaakt buien.

Wat is nodig voor zware buien?

Volgens de meeste modellen trekt de storing in de vroege ochtend het westen van het land binnen. Rond het middaguur moeten alle buien alweer boven Duitsland liggen. Daarbij berekenen de meeste modellen niet meer dan een enkele klap onweer, 5 tot 8 millimeter hemelwater en windstoten met snelheden tot ongeveer 60 kilometer per uur. Het kleinschalige WRF-model komt echter met sterkere windstoten op de proppen. Volgens dit model kunnen snelheden van 80 tot 85 kilometer per uur gehaald worden. Daarmee zijn dit zware windstoten, vanaf 75 kilometer per uur spreken we hiervan.

Het verschil tussen de temperatuur aan de grond en de temperatuur op enige hoogte in de atmosfeer bepaalt hoe sterk de buien worden. Hoe groter het temperatuurverschil, hoe heftiger de buien. Nu doet de bovenlucht wel lekker mee. Er ligt namelijk een bel met koude lucht boven ons land. In de meteorologie noemen we zo’n koude luchtbel op hoogte ook wel een bovenluchttrog.

Aan de grond niet warm genoeg

Op hoogte is de kou dus wel aanwezig, maar aan de grond lijkt het aan warmte te ontbreken. Voor de storing uit kan het met hulp van een beetje zon in de ochtend landinwaarts nog opwarmen tot rond 16 graden. Maar dat lijkt net niet voldoende voor buien met zware windstoten en flink onweer. De storing komt daarvoor net wat de vroeg het land binnen. Zou die later komen, dan zou de temperatuur in het oosten hoger zijn en de buien daarmee dus heftiger.

Al met al moeten we nog even goed in de gaten houden wat de timing van de storing precies wordt. Als hij uiteindelijk toch later doorkomt, dan kan het scenario van het WRF-model alsnog werkelijkheid worden. Maar vooralsnog lijken de vooruitzichten van de andere modellen de meest waarschijnlijke. Dat wil zeggen enkele stevige buien, lokaal een klap onweer en windvlagen met snelheden tot ongeveer 60 kilometer per uur.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen omtrent de buien van zaterdag? Bel dan de Meteo Consult weerlijn: 0900-9725 (€ 0,60 per minuut). Kies optie 1 voor het korte en actuele weerbericht tot de volgende avond of optie 2 voor het uitgebreide weerbericht voor de komende 5 dagen.

Bron: Meteo Consult.

Foto voorpagina: Buienlucht bij het strand, gemaakt door Gerard Boukes.