Op zoek naar droge uren...

...in het lange hemelvaartsweekend. Het is wisselvallig. Maar regent het vaak?

De weerkaarten zien er voor de eerstkomende dagen wisselvallig uit. Er zullen een aantal buien vallen, maar met buien is het vaak zo dat er verschillen in het land optreden en bovendien zijn er genoeg droge perioden met zonneschijn te verwachten. Een regenachtige dag lijkt niet aan de orde te zijn.

Gisteren, dinsdag 7 mei, kwamen er voor het eerst sinds ongeveer een week tijd weer een aantal buien (lokaal met onweer) naar ons land toe. Ze kwamen van boven Duitsland, samenhangend met een klein lagedrukgebied dat vanuit die hoek kwam opzetten en inmiddels is opgelost. Maar als het om buien gaat zijn er meestal (grote) regionale verschillen en dat was nu ook weer het geval. Op de officiële weerstations Beek en Ell in Limburg viel de meeste regen: 8 millimeter (14-20 uur), maar veel plekken kregen weinig tot niets. En afgelopen nacht, in de periode 2 tot 8 uur, kwam Schiphol met 8 mm op de proppen. Tegelijkertijd waren er opnieuw vele plekken met 0,0 mm.

Aan de droge kant in natuur
Voor de natuur zou meer en grootschalige regen welkom zijn. Tot nu toe verloopt de lente in het grootste deel van Nederland aan de droge kant. Er is in de periode 1 april tot en met 7 mei namelijk meer water verdampt dan dat er aan regen is gevallen. Zie hier het doorlopende neerslagtekort dat door het KNMI in de periode 1 april tot en met 30 september wordt bijgehouden, door het gemiddelde over 13 stations te nemen. Welnu, tot en met 7 mei is in het grootste deel van het land een tekort van 40 tot 50 millimeter ontstaan. Dat is overigens nog niet bijzonder veel. Maar voor mensen die dit lange hemelvaartsweekend met caravan, tent of camper op pad gaan, is continu droog en het liefst ook zonnig weer gewenst. Daarbij hoeft het nog geeneens zo heel warm te zijn.

Diepe depressie heeft invloed
Kijken we naar de weerkaarten voor de periode tot en met zondag dan ligt Nederland vandaag, woensdag, onder invloedsferen van een diepe oceaandepressie bij Ierland (kerndruk zakt even tot 982 hPa komende nacht) die fronten op ons af stuurt. Deze gaan aan koele oceaanlucht vooraf. Het lijkt erop dat de fronten geen grootschalige regengebieden met zich meebrengen. Wanneer ons land in zicht komt, verliezen ze hun frontale kenmerken en dat betekent in plaats van regenachtige perioden opnieuw een aantal (verspreide) buien. Daarmee zijn opnieuw verschillen in regenhoeveelheden en ook in regenduur te verwachten. Een aantal kaarten met de door Meteo Consult te verwachten regenduur staan hiernaast afgebeeld. 

Vervolgens schuift de depressie langzaam oostnoordoostwaarts met bestemming Noordzee. Aan de voorzijde komt er op Hemelvaartsdag een zogeheten trekrug over ons land heen; een uitloper van een hogedrukgebied die 'trekt', in dit geval van west naar oost. Daardoor verloopt Hemelvaartsdag en ook vrijdag meestentijds droog met Hemelvaartsdag meer zonneschijn dan op vrijdag.

Afkoeling
Wordt het deze woensdagmiddag nog op grote schaal 20 tot 22 graden, donderdag en vrijdag ligt de maximumtemperatuur in aangevoerde koele oceaanlucht op waarden tussen 13 graden vlak aan zee en 18 graden lokaal in het zuidoosten van het land. De zuidwestelijke wind is matig tot (vrij) krachtig.

Buien, zon en koel
In het weekend blijft het eerdervermelde lagedrukgebied op de Noordzee liggen. Het is gevuld met koude lucht, zo liggen de temperaturen op rond 5 km hoogte in het centrum van het laag op waarden rond -32 graden. Samen met aan het aardoppervlak middagtemperaturen van 13 tot 16 graden op zaterdag is de lucht behoorlijk onstabiel zodat er losse buien worden verwacht. Voordeel is dat tussen deze buien door de zon zich regelmatig zal laten zien. En verder lijken de buien vrij snel te bewegen, zodat het aantal uren regen beperkt zal blijven. Ook zondag wordt dit verwacht, al zal de middagtemperatuur nog een paar graden lager uitvallen omdat er met een westelijke bries koude lucht wordt aangevoerd, ook van boven de nog koude Noordzee die gemiddeld een graad of 8 is momenteel.....

Begin volgende week lijkt de luchtdruk in onze omgeving te stijgen en dit leidt meteen tot een weersverbetering. De details geven wij in de weerlijn optie 5, in de lange termijnverwachting. Het telefoonnummer is 0900-9725 (60 ct/minuut).

Bron: Meteo Consult. Foto voorpagina is van Gieny Westra.