Sneeuw in de VS

In een smalle strook tot diep in de Verenigde Staten zijn op ‘May Day’ tientallen centimeters sneeuw gevallen.

Afgelopen winter is er in de Verenigde Staten regionaal al veel sneeuw gevallen. De lente verliep er in sommige delen net als bij ons tot dusverre ook niet bijzonder warm en alsof dat nog niet genoeg is, liet op 1 mei Koning Winter ineens nog even goed van zich horen. In een smalle strook, van de staten Minnesota tot Colorado, is op ‘May Day’ – bij ons de ‘Dag van de Arbeid’ – op veel plaatsen een flinke laag sneeuw gevallen. Plaatselijk tot bijna een halve meter, terwijl het in het oosten en westen van Amerika lokaal al ruim 25 graden is.

Koude, Arctische lucht vanuit Canada stroomde de afgelopen dagen aan de noordoostzijde van de Rocky Mountains de Verenigde Staten in en deze bereikte zelfs de vrij centraal in de USA gelegen staat Colorado. Onder andere de plaats Denver in Colorado werd bedekt onder een dikke laag verse sneeuw. Veel vluchten werden er geannuleerd en op snelwegen kwam het tot diverse ongelukken door spekgladde wegen.

Koude lucht vs. Warme lucht
Hoewel er dichtbij het aardoppervlak een omvangrijk hogedrukgebied boven het midwesten van de Verenigde Staten lag en nog ligt, ontwikkelde zich er de afgelopen dagen wat hoger in de atmosfeer een flinke trog, gevuld met koude lucht vanuit het noorden. Die koude lucht verdrong de warmere lucht die er op dat moment aanwezig was en daardoor ontstonden er op kleine schaal zeer grote temperatuurverschillen.

Sneeuwstorm
Op de grens van de vrij warme lucht vanuit het zuiden en de koude lucht vanuit het noorden ontwikkelde zich een zeer actief front, een sneeuwstorm, en deze liet in korte tijd op diverse plaatsen een tiental centimeter sneeuw achter. In iets oostelijker gelegen staten als Missouri en Illinois was het op datzelfde moment dik in de 20 graden. Het front schoof de afgelopen dagen langzaam vanaf de Rocky Mountains naar het oosten en ook gisteren – donderdag 2 mei – viel er op diverse plaatsen nog sneeuw. De komende dagen trekt het front langzaam verder naar het oosten en ook staten als Missouri, waar het nu dus nog warm is, krijgen dan te maken met sneeuwval en erg lage temperaturen.

In Denver werd het bijvoorbeeld -7 graden, in Boulder, ook in Colorado werd het -8 en in Laramie in de staat Wyoming vroor het zelfs streng met -14 graden!

Bijzonder in mei
Een bijzondere situatie voor deze tijd van het jaar, al is het wel vaker voorgekomen. Niet vaker echter dan zo’n 7 keer in de laatste 120 jaar. De meeste mensen waren dan ook goed verrast en stonden perplex door de sneeuw en vooral de grote hoeveelheden die vielen. De grote hoeveelheden hebben her en der ook wel geleid tot het verbreken van records. In Ft.Collins, Colorado, viel in één dag bijvoorbeeld 40 centimeter sneeuw en dat is in ieder geval een ‘single-day snowfall record’. In Boulder, Colorado, werd het dagrecord gebroken en waarschijnlijk ook ‘de grootste hoeveelheid sneeuw in mei’ sinds 1978.

Schril contrast
En terwijl het midwesten van de VS dus bezig is met sneeuw en ijs, woeden in de meeste westelijke staat Californië diverse bosbranden. Er zijn daar inmiddels ruim 1200 hectare verbrand en diverse huizen zijn verwoest. Een schril contrast met de ijzige omstandigheden een paar staten verder op.

Bronnen: Meteo Consult, NASA, diverse Amerikaanse kranten