Prachtig weer op Koninginnedag!

Het leek er misschien even niet op. Maar qua weer hebben we een mooie Koninginnedag voor de boeg.

De verwachting voor Koninginnedag. Ze heeft menig meteoroloog de afgelopen week hoofdbrekens gekost. En het lijkt wel alsof het ieder jaar een lastige verwachting is. Dat komt niet omdat er gezien de vele buitenactiviteiten zoveel aandacht voor is. Vanuit een meteorologisch oogpunt is de jaarlijks terugkerende moeilijkheid goed te verklaren.

We zitten momenteel duidelijk in een overgangsseizoen. We laten de lange winter achter ons en stevenen hopelijk af op een mooie zomer. Tijdens de overgang zien we dat het op het Europese continent al best stevig aan het opwarmen is. En dat terwijl de Atlantische kustregio’s nog koel weer hebben.

Onzekere scheidslijn

Tussen de koele en de warmere regio’s ligt vaak een langgerekt front dat de scheidslijn tussen de luchtsoorten vormt. En juist dat front maakt (met name de lange termijn) weersverwachting in het voorjaar zo lastig. Ook dit keer was de exacte positie van de scheidslijn lang onzeker.

Het beste kan je misschien wel achter het front zitten. De temperaturen zijn daar wellicht niet zo hoog, maar door de vele zonneschijn is het meestal wel mooi weer. Onder het front wil je tijdens de feestelijkheden natuurlijk niet liggen. Met kille en natte weerscondities valt het feest dan compleet in het water. Oost van het front zijn de temperaturen het hoogst, maar hangt er wel veel bewolking boven de pet.

Zonnige dag

Tijdens de afgelopen week gaven diverse modellen aan dat het front tijdens Koninginnedag ongeveer boven ons hoofd tot stilstand zou komen. Sommige media wisten op basis van hun bronnen dan ook te melden dat de Koninginnedag niet al te fraai weer op zou leveren. Maar er waren ook modellen die het met die oplossing totaal niet eens waren. Die laatste modellen lijken nu gelijk te krijgen.

Het front is immers afgelopen vrijdag al gepasseerd en ja, dat leverde langdurige regenval op. Maar inmiddels ligt het front ten oosten van ons en is het duidelijk dat de dag van abdicatie en inhuldiging niet door het weer verpest zal worden. Het blijft immers droog en met landelijk zo’n 12 uur zon ziet het er helemaal niet slecht uit. Sterker nog, de modellen berekenen momenteel een UV-index van 4 en zonder bescherming verbrandt een gemiddelde huid dan al na 30 minuten.

Wel fris

Overigens schijnt de zon volgens de laatste inzichten niet in het hele land zoveel. Met een zwakke storing nabij en een noordoostenwind krijgt Noord-Nederland namelijk te maken met een aanvoer van vochtige lucht vanaf het koude zeewater. Dit veroorzaakt daar mogelijk meer bewolking.

Tegelijkertijd zien we in die hoek ook de laagste temperaturen, zo’n 10 tot 12 graden. De hoogste maxima worden in het zuidoosten verwacht, 15 graden. Dit zijn misschien niet de temperaturen waar veel mensen op hopen. Maar omdat er weinig wind staat en de zon zo uitbundig schijnt, zal het een stuk warmer aanvoelen. En dat is misschien wel beter dan veel zon en 25 graden, want dan krijgen de hulpdiensten het vaak erg druk op dit soort dagen.

Bron: Meteo Consult.

Foto voorpagina: Gieny Westra.