Koude start van het kampeerseizoen

Het paasweekend luidt ieder jaar weer de start van het kampeerseizoen in en dit jaar is het een koude start.

Pasen is niet alleen een belangrijk Christelijk feest, de dag dat Jezus is opgestaan uit de dood, maar het betekent voor veel andere mensen ook een lekker lang en feestelijk weekend, voor sommigen het begin van het festivalseizoen en natuurlijk is het de officiële start van het kampeerseizoen. Er vinden tijdens dit lange weekend veel buitenactiviteiten plaats en dan is ‘mooi weer’ wel een pre. Eieren schilderen kan over het algemeen nog wel binnen, maar eieren zoeken is toch wel het leukst buiten in de tuin of bijvoorbeeld in een park. Ook een lekkere paaswandeling is bij velen favoriet en ook daarbij is in ieder geval droog weer toch wel lekker. Nou, droog is het op beide dagen wel, de zon komt er vooral op tweede paasdag goed bij, maar de middagtemperatuur laat het nog flink afweten. Op Eerste Paasdag wordt het slechts 3 tot 6 graden en op Tweede Paasdag 4 tot 7 graden.

Voor de echte ‘die hard’ kampeerders en eieren zoekers stellen dit soort temperaturen natuurlijk weinig voor. Zij zorgen voor een dikke jas, handschoenen en voor de kampeerders misschien nog een extra deken voor in de nacht, maar het merendeel van de vakantiegangers hoopt tijdens een bezoek aan de camping toch op iets hogere temperaturen. Een eerste voorjaarsontbijtje in de zon is toch ook leuker en bovendien praktischer dan in een (kleine) tent.

Grote verschillen
Omdat de paasdagen ieder jaar op een andere datum vallen, op de eerste zondag die volgt op de eerste volle maan na het begin van de lente, zien we per jaar grote verschillen. Pasen valt op zijn vroegst op 22 maart en op zijn laatst op 25 april, ofwel in het overgangsseizoen tussen zomer en winter. Door die spreiding vertonen de paasdagen soms al zomerse trekjes, of juist winterse. Twee jaar geleden, in 2011, viel Pasen erg laat in deze periode en was het op Eerste Paasdag in De Bilt al 26 graden! Het oude record uit 1949 van 24,5 graden werd toen ruimschoots overschreden.

Koud
Dit jaar lijken we juist het tegenovergestelde mee te maken. Het is al tijden erg koud en ook de Paasdagen ontkomen er niet aan. Klimatologisch gezien horen de middagtemperaturen in deze tijd van het jaar rond 11 graden te liggen, maar met hooguit 6 of 7 graden is het dus eigenlijk veel te koud voor de tijd van het jaar. Tijdens de ‘vroege’ paasdagen in 2008 was het ook erg koud. Op vliegbasis Twente werd toen op Eerste Paasdag een minimumtemperatuur van -7,0 graden gemeten en in De Bilt daalde de temperatuur tot -4,4 graden. Beide feestdagen leverden toen in De Bilt middagtemperaturen op van 5,9 graden en dat waren de laagste waarden sinds Pasen in 1964. Ook toen viel Pasen laat in maart, ofwel 29 en 30 maart, met maxima van 3,9 en 4,5 graden. Het wordt dus spannend of we dit jaar het ‘record’ van 2008 of zelfs die van 1964 gaan verbreken.

Paar lentedagen
Hoewel maart dit jaar koud begon, sloeg het weer vanaf 4 maart ineens om. In de nacht naar 4 maart vroor het vrijwel overal nog licht tot matig, maar overdag scheen de zon volop en werd het later in de middag al 8 tot 12 graden. De eerste dubbele cijfers van het voorjaar. Dat zachte en zonnige weer zette de dagen daarna door. Op dinsdag 6 maart werd het in Gilze-Rijden al 18,0 graden en de dag erna werd het in Eindhoven zelfs 18,8 graden! Lang duurde deze warme periode echter niet, want op 10 maart kwamen we in heel het land niet meer hoger uit dan rond het vriespunt.

Standvastig hogedrukgebied
Een hogedrukgebied bouwde zich op boven het noorden van Europa en daar rond omheen werd met een straffe noordoosten- tot oostenwind zeer koude lucht bij ons aangevoerd. Tot op heden ligt dat hogedrukgebied er nog steeds en is er dan ook geen sprake van ‘warmer’ lenteweer. Ook volgende week blijft het nog te koud voor de tijd van het jaar. Wel wordt de lucht geleidelijk droger, komt er vanaf Tweede Paasdag flink wat ruimte voor de zon en… ook heel belangrijk voor de kampeerders… het is droog. Fijne paasdagen!

Bronnen: Meteo Consult, KNMI
Foto: J. Kuipers.