Lichtpuntjes paasdagen

Het raakt vaker bewolkt de komende dagen, maar tijdens de paasdagen verbetert het weerbeeld juist weer.

Waar de komende dagen geleidelijk aan meer bewolking ontstaat met daaruit soms een winterse bui, krijgt de zon tijdens de paasdagen geleidelijk juist weer meer ruimte.

Op zondag, Eerste Paasdag, ontstaan er na een start met opklaringen overdag in het binnenland vrij veel wolken, waaruit nog een enkele bui met regen of natte sneeuw valt. In de kustregio's is er al flink wat ruimte voor de zon. Op maandag, Tweede Paasdag, blijft de zon 's middags ook in het binnenland regelmatig van de partij en is hooguit nog een plaatselijk bui mogelijk.

Na een paar dagen met geleidelijk meer bewolking knapt het weerbeeld juist tijdens de Paasdagen van boven zee dus steeds verder op. Wel zullen de paasdagen dit jaar koud verlopen met tijdens de nachten 1 tot 5 graden vorst. Overdag klimmen de temperaturen een klein beetje uit het dal. Na 3 tot 6 graden op zondag, wordt het maandag 5 tot 8 graden. Dat is overigens nog steeds ruim onder de norm van ongeveer 11 graden.

Kouderecord
Het is op zichzelf niet uitzonderlijk dat de paasdagen aan de koude kant verlopen. Pasen valt elk jaar op een andere datum, op de eerste zondag die volgt op de eerste volle maan na het begin van de lente, op zijn vroegst op 22 maart en op zijn laatst op 25 april. Door de spreiding van de paasdata in het voorjaar, het overgangsseizoen tussen zomer en winter, kan het weer zowel zomerse als winterse trekjes vertonen. Veel uitzonderlijker is dat het koude weer tijdens de paasdagen onderdeel uitmaakt van een veel langere koude periode die nu al wekenlang aanhoudt. Daarbinnen wordt de laatste decade van maart (21 tot en met 31 maart) veruit de koudste sinds het begin van de huidige meetreeks in 1901, de koudste in meer dan een eeuw tijd.

Bron: Meteo Consult