Zonnesneeuw

"En dan nu het weerbericht: zon met sneeuw, daarnaast ook bewolkte droge perioden...."

“En dan nu het weerbericht: zon met sneeuwval, daarnaast ook bewolkte droge perioden.” Met een grote knipoog zou dat zomaar het weerbericht kunnen zijn geweest van afgelopen vrijdag. Fraaie sneeuwvlokken dwarrelden toen op diverse plaatsen lange tijd omlaag terwijl op het zelfde moment de zon scheen. Sneeuwval bij blauwe luchten en zonneschijn dus.

Twinkelend in de zon daalden de vlokken neer hier in Wageningen, vele minuten lang. Een prachtig gezicht dat afgelopen vrijdag op meer plekken in Nederland soms te zien was. Deze voor Nederlandse begrippen toch vrij bijzondere omstandigheden hadden te maken met twee zaken die bij elkaar kwamen. Ten eerste was de lucht die werd aangevoerd van origine zeer koud en de sneeuwvlokken daarmee zeer luchtig. Ze dwarrelden daardoor extra langzaam naar beneden, met een verticale (val)snelheid van slechts een paar kilometer per uur. Ten tweede was de vederlichte sneeuwval op de meeste plaatsen ietwat buiig van karakter; overtrekkende sneeuwwolken werden afgewisseld door enkele opklaringen.

De sneeuwloslatende wolkenpartijen schoven met een snelheid van vele tientallen kilometers per uur over in zuidwestelijke richting. Aan de grond stond ook een koude noordoostenwind, maar waaide het, zoals overigens meestal het geval is, een stuk minder fors. Op het moment dat een sneeuwwolk wegtrok en plaats maakte voor een opklaring, had de sneeuw die viel uit het achterste gedeelte van de wolk het aardoppervlak nog lang niet bereikt. Daardoor kon het na passage van een sneeuwbrengende wolk tot circa 20 minuten lang blijven nasneeuwen, terwijl de zon op hetzelfde moment volop scheen.

Bron: MeteoConsult