Nogmaals mysterieuze ijsballen

Ons vermoeden klopt. Ook in Nederland zijn ijsballen mogelijk. En in de VS zijn ze nu recordgroot!

Een week geleden schreven wij al over dit fascinerende fenomeen: ijsballen. We vroegen ons toen af of die intrigerende ballen ook in eigen land voor konden komen. Dat vermoeden werd bevestigd door de foto´s die wij van onze vrijwillige weerfotografen binnenkregen. En nu we het toch over ijsballen hebben, in Amerika zijn ze momenteel recordgroot.

IJsballen ontstaan op de grens van flink besneeuwde stranden en grote (zoete) wateroppervlakten met een watertemperatuur van ongeveer 0 graden. Als de sneeuw en het ijs met elkaar in contact komen, gaat er wat veranderen. Het witte goud transformeert namelijk in ijsballen omdat de sneeuw verijst. Door de lage watertemperatuur blijven de ijsballen liggend in het water gewoon intact. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook door wind het strand op worden geblazen en daar als hopen bij elkaar liggen.

Foto’s uit eigen land
Zoals beschreven, werd ons vermoeden dat de mysterieuze ballen ook in Nederland mogelijk waren, bevestigd door onze vrijwillige weerfotografen. In eerste instantie kregen we een foto van Wouter van Bernebeek. De foto is op 26 januari genomen op de Houtribdijk bij het IJsselmeer.

Maar het bleef niet bij zijn foto. Ook Margriet Bouma wist ze op 15 februari bij Stavoren op de gevoelige plaat vast te leggen. In de begeleidende tekst bij de foto’s schreef ze dat ze hier al ruim 35 jaar woonachtig is, maar dit nog nooit eerder gezien had.

Records in de Verenigde Staten
Al met al kunnen we stellen dat het in ons land een zeldzaam, maar zeker mogelijk fenomeen is. In de Verenigde Staten komen de ijsballen echter veel vaker voor. Bijvoorbeeld bij Lake Michigan. Opmerkelijk is dat ze daar nu een recordformaat hebben bereikt.

In ons eerdere nieuwsverhaal schreven we dat de ballen de omvang van voetballen konden bereiken. Maar momenteel blijkt dat een nóg groter formaat mogelijk is. Leda Olmstead kwam tijdens de wandeling met haar hond ijsballen tegen die net zo groot waren als haar viervoeter. Dit was zo bijzonder dat ze zelfs verslag mocht doen op het landelijke weerkanaal ‘The Weather Channel’ . Het interview is hieronder te bekijken.

###YOUTUBE###

Foto voorpagina: Margriet Bouma.

Bron: Meteo Consult.