Dag witte wereld, welkom lente

We kunnen nog steeds genieten van winterweer, maar de roep om de lente neemt toe. Nog lang wachten?

Na een ijskoude week, met een schrale noordoostenwind en gevoelstemperaturen tussen 5 en 10 graden onder nul, neemt de roep om lenteweer toe in Nederland. De hele week viel er verspreid over het land soms ook een beetje lichte sneeuw. Sinds gisteravond begon het vanuit het oosten serieuzer te sneeuwen waardoor we op veel plaatsen kunnen genieten van een prachtige witte wereld. Hoe lang houdt het winterse weer nog aan?

Meer dan 20 centimeter sneeuw

De afgelopen week viel er op verschillende plaatsen al wat lichte sneeuw uit de vele wolkenvelden die werden aangevoerd uit het Oostzeegebied. Lokaal kamen ook een paar sneeuwbuien voor waaruit wat meer sneeuw naar beneden kwam. Vooral in de Limburgse heuvels werd op deze wijze al een laag van enkele centimeters gevormd. Sinds gisteravond begon het vanuit het oosten langdurig te sneeuwen. Rond een omvangrijke depressie boven het centrale deel van de Middellandse zee wordt vanuit het oosten geleidelijk zachtere lucht naar onze omgeving getransporteerd. Dit gaat gepaard met veel wolken. Door opglijding, tegen de koude lucht die op lagere niveaus vanuit het noordoosten wordt aangevoerd, valt er langere tijd neerslag in de vorm van sneeuw. Dit heeft in het oosten van het land al een  sneeuwdek opgeleverd van zo’n 5 tot 10 centimeter. In Limburg worden zelfs sneeuwdiktes gemeld van ruim 20 centimeter. De sneeuw bereikte ook het westen van het land maar daar valt veel minder.

Te koude winter

Deze winter zal als geheel als te koud de boeken ingaan met een temperatuursgemiddelde van zo’n 3,0 graden, bijna een halve graad onder de klimatologische norm van 3,4 graden. De meteorologische winter, bemeten over de periode 1 december tot en met 28 februari, is er net als de voorgaande winters een geweest van grote tegenstellingen. Nadat december vorig jaar aanvankelijk diverse sneeuwsituaties bracht, volgde aan het eind van die maand en het begin van januari een historisch milde periode met grijs en zacht weer. Direct daarop aansluitend kwam het tot de langste reeks ijsdagen (dag- en nacht onder nul) sinds de Elfstedentocht van 1997. In de laatste week van januari trad de dooi in en liepen de temperaturen zelfs op tot lenteachtige waarden ruim boven de 10 graden. In de tweede week van februari volgde opnieuw een periode met nachtvorst waarna een zachtere week volgde. Afgelopen week was het ijzig koud met een schrale noordoostenwind en kwam het kwik ‘s middags maar net boven het vriespunt uit. Wanneer wordt het dan lente?

Lente komt maar langzaam op gang

Voor de winterliefhebbers hoeft er voorlopig nog geen einde te komen aan het winterweer maar velen zijn inmiddels wel toe aan de lente. Weerkundig gezien begint de lente vrijdag 1 maart al, maar de atmosfeer transformeert deze week slechts uiterst langzaam naar voorjaarspatronen. In de laatste dagen van februari wordt op enige hoogte in de atmosfeer wel zachtere lucht aangevoerd. De temperatuur op 1500 meter hoogte stijgt van -10 afgelopen nacht naar +2 graden op dinsdagmiddag. Aan de grond blijft echter met een noord- tot noordoostelijke wind vrij koude lucht ons land binnenstromen. Tot en met woensdag gaat dit gepaard met veel wolken en lokaal wat lichte regen of natte sneeuw. Tijdens de bewolkte nachten komt het kwik dichtbij nul uit en overdag wordt het 3 tot 5 graden. Vanaf donderdag krijgt de zon weer wat ruimte maar kan het ’s nachts tijdens opklaringen weer afkoelen tot onder het vriespunt. De meteorologische lente gaat dan ook vanaf vrijdag 1 maart te koud van start. Normaal wordt het overdag een graad of 9 terwijl het kwik tijdens de nachten enkele graden boven nul blijven. In de eerste week van maart mogen we blij zijn als we ’s middags rond 6 graden uit komen en kan het ’s nachts nog altijd licht vriezen. Er vallen soms enkele maartse buien. De voorjaarszon kan dan wel veel goed maken, maar deze schijnt niet continue.