Wordt 't glijden op de daken....

of krijgen Sint en pieten met goed weer te maken? De vooruitzichten t/m pakjesavond.

Voor Sinterklaas en zijn pieten is het momenteel een drukke tijd en daarbij kunnen ze droog weer gebruiken zonder gladde daken. Maar dit jaar is dit alles de Sint en zijn hulpen niet gegund. De komende dagen verlopen met vrij winterse en wisselende weersomstandigheden en dus is het oppassen voor gladheid op de daken en wegen.

Vanochtend was het op de daken en wegen al plaatselijk glad, na een nacht met vrijwel overal lichte vorst. Weerstation Volkel was officieel het koudste meetpunt met minimaal -4,7 graden op de normale waarnemingshoogte van 1,5 meter. En aan de grond kwam het op sommige plekken tot matige vorst, met minimumtemperaturen tot -6,8 graden in Enschede aan toe.  Daarbij ontstonden vooral in het zuiden, midden en oosten regionaal dichte mistbanken.

Eerste dag weerkundige winter: licht-winters
Morgen, zaterdag 1 december, de eerste dag van de meteorologische winter verloopt zonder mist. Er komen wolkenvelden en enkele buien voor die vanaf de Noordzee worden aangevoerd. In de ochtend is er echter nog wel enige ruimte voor de zon, terwijl de buien in de loop van de dag talrijker worden en daarbij kan het hagelen. En in de avond en nacht naar zondag is landinwaarts natte sneeuw te verwachten.

Komende nacht en morgenochtend vroeg schommelen de temperaturen tussen +3 graden aan zee en -2 in het zuidoosten van het land, zaterdagmiddag wordt het 4 tot 6 graden. Dit zijn gebruikelijke temperaturen voor de tijd van het jaar. De nacht naar zondag lijkt minder koud te worden dan komende nacht, omdat er weinig opklaringen worden verwacht en bovendien neemt de wind nauwelijks af.

Begin december 2010
Nou zijn Sinterklaas en zijn pieten natuurlijk wel wat gewend én het kan nog winterser. Neem 2010, toen er onder andere begin december vaak sneeuw viel en het ook overdag tot vorst kwam. Maar juist op 5 december werd het even minder koud met in De Bilt maximaal 4,7 graden en in de nacht daar temperaturen rond het vriespunt. Op 4 december kwam de minder koude lucht opzetten en dat ging niet zonder slag of stoot. We lezen in het weerdagboek van Meteo Consult bij 4 december:

"Afgelopen nacht daalde het kwik tot -11,4 graden in het Limburgse Ell en op de Waddeneilanden vroor het een graad of 3. Het was op de meeste plekken droog, alleen op de Waddeneilanden viel nog af en toe een winterse bui. In de rest van het land werd het nevelig. In de ochtend scheen vooral in het oosten van het land af en toe de zon, maar in het westen was het al bewolkt en begon het vanuit Zeeland geleidelijk te sneeuwen. Lokaal viel er een flink pak. Veelal 5 tot 10 centimeter, maar er waren ook plaatsen zoals Krommenie waar in korte tijd 17 centimeter viel. De sneeuwzone trok in de loop van de dag langzaam naar het oosten tot noordoosten van het land en ook daar viel lokaal een flink pak verse sneeuw. Schiphol en Rotterdam Airport gingen dicht en het verkeer, vooral de treinen, liepen veel hinder op door de sneeuwval. In de loop van de middag werd het in het westen alweer langzaam droog. De middagtemperatuur kwam op diverse plaatsen alweer boven het vriespunt uit; in Zeeland +1 graad en vooral in het noordoosten bleef het een graad of 2 vriezen. De zuidenwind was matig tot aan zee soms hard, 4-7 Bft, en daardoor hoopte de sneeuw zich vrij snel op. De tweede dooiaanval kreeg in de avond zijn beslag. Opnieuw ging het flink sneeuwen, maar wel bij verder oplopende temperaturen. Al voor middernacht ging de sneeuw in Brabant en Zeeland over in regen. In het midden van het land sneeuwde het toen nog door, al kwam ook daar het kwik al iets boven nul".

Weeroverzicht
Dit jaar lijkt het in de periode tot en met 5 december niet zo'n vaart te lopen. Het blijft licht-winters. Het draait daarbij vooral om een koude bovenlucht die - in combinatie met het relatief warme Noordzeewater van 9 à 10 graden en een stroming uit west tot noord - buien met winterse neerslag veroorzaakt, we schreven er gisteren al over. In de te verwachten weerkaarten voor het niveau rond 5,5 kilometer hoogte daalt de temperatuur soms tot tegen de -40 graden in onze omgeving en daarbij trekken regelmatig lagedrukgebieden langs of pal over het land. Dit leidt ertoe dat sommige buien ook van onweer vergezeld kunnen gaan. Verder hangt het van de (lage) temperaturen van de wegen en de lucht af, in hoeverre de sneeuw en/of hagel kan blijven liggen en zo ja, hoe veel er dan valt. Dit moeten en zullen we van dag tot dag goed bekijken; het gaat om de nuances. Buien die in de nachtperiode vallen zullen in ieder geval 'makkelijker' (droge) sneeuw opleveren dan buien die midden op de dag vallen. Maar de eerste, echte landelijke sneeuwsituatie van de winter met minstens zeg 2 centimeter sneeuw lijkt nog niet aan de orde te zijn, juist omdat de wind nog (te) vaak vanaf zee waait. En voorkeur voor een tijdelijk sneeuwdekje vormt hogergelegen terrein zoals Veluwe en het Limburgse heuvelland.

Weersverloop van dag tot dag
Op zondag is het wisselend bewolkt met vooral aan de kust een een enkele winterse bui. Er waait dan een westnoordwestenwind, aan de kust 5 Bft. De nacht naar maandag verloopt rustig, helder en koud met op veel plekken enkele graden vorst. Lokaal ontstaat een mistbank. Maandag overdag raakt het bewolkt en gaat het regenen. In de binnenland zal de regen eerst als (natte) sneeuw vallen in de avond. Het wordt overdag slechts 3 tot 5 graden met een aantrekkende zuidelijke wind. Ook dinsdag start regenachtig, overdag wordt het vanuit het zuiden geleidelijk droog. Het noorden blijft nog lang druilerig. De temperatuur loopt op tot 7 graden.

Pakjesavond
Op woensdag, 5 december, lijkt een depressie naar ons land trekken en daarbij warmt de bovenlucht iets op, zodat neerslag vooral in de vorm van regen lijkt te vallen. Natte (en daardoor ook gladde) daken dus op pakjesavond. Er is echter een mogelijkheid dat het juist gedurende pakjesavond opklaart en wanneer dat gebeurt, kan de temperatuur weer snel richting of iets onder nul zakken en kan het nog gladder worden op onze daken.... We komen ongetwijfeld nog uitgebreider op het weer voor 5 december terug.

Al bij al is het gedurende de eerste dagen van december vrij koud met winterse speldenprikken. En de koude trend die is ingezet, zou wel eens van lange duur kunnen zijn. We praten je bij in de vrijdagmiddagupdate van de vierweekse verwachting, in optie 6 van de Meteo Consult-weerlijn 0900-9725 (60 cent per minuut). En dagelijks wordt ook de verwachting tot 10 dagen vooruit ingesproken, die hoor je bij optie 5.

Bron: Meteo Consult

uitsnede foto op voorpagina: Karin Broekhuijsen.