Sneeuw en natte sneeuw

Het wordt kouder en kouder. In de Alpen sneeuwt het volop. Wordt het ook in eigen land wit?

Met een noordelijke stroming stroomt de komende dagen koude lucht uit de Poolstreek via de Noordzee de westelijke helft van Europa binnen. Het wordt kouder, er valt ook neerslag. De kans op neerslag in een winterse vorm neemt toe.

Lawinegevaar in het zuidelijk Alpengebied

De afgelopen dagen heeft het vooral in de Alpen flink gesneeuwd.  Een diepe depressie boven de Middellandse zee veroorzaakte met zuidelijke winden in de lager gelegen delen in Frankrijk, Italië en Zwitserland heel veel regen, hogerop ( boven de 1000 tot 1500 meter) viel de neerslag in de vorm van sneeuw. Op sommige plaatsen in Franse en Zwitserse Alpen is sinds het begin van de week al meer dan 1 tot 1.5 meter sneeuw gevallen. Door de enorme hoeveelheden zware sneeuw is het lawinegevaar in het zuidelijk Alpengebied groot, code rood, niveau 4.

Ook sneeuw voor het noordelijk Alpengebied

Intussen is de stroming in Centraal-Europa van zuid naar noordoost tot oost gedraaid. Door de aanvoer van koude en vochtige lucht krijgt ook het noordelijk Alpengebied met sneeuw te maken en wordt het bijvoorbeeld ook in Tirol op steeds meer plaatsen wit tot in de dalen. Er zal overigens niet zoveel sneeuw vallen zoals bijvoorbeeld in de Franse Haute Savoie en in het Zwitserse Wallis en Tessin, lokaal kan er tot een halve meter sneeuw vallen.  Dat is een mooie start van het wintersportseizoen.  In de meeste wintersportgebieden gaan in het eerste of tweede weekeinde van december de liften open.  Tegelijkertijd wordt het in de zuidelijke Alpen droog en komt de zon boven de dikke sneeuwlaag te voorschijn. Boven de verse sneeuw kan het ’s nachts flink afkoelen en is matige tot strenge vorst mogelijk.

Eerste natte sneeuw in eigen land

Hardnekkige buien, behorend bij een trog in de hogere luchtlagen van de atmosfeer, veroorzaken vooral op de Noordzee en in de kuststrook buien. Deze buien hebben een vloeibaar karakter. In Vlaanderen viel uit sommige buien ook wat korrelhagel.  Door het grote verschil in temperatuur tussen de lucht boven het relatief nog warme Noordzeewater van +9 a +10 graden en de temperatuur van de lucht op 5 km hoogte, -25 graden kunnen behoorlijk pittige buien ontstaan met hagel.  De buitjes stellen landinwaarts weinig voor. Toch viel vanochtend vroeg viel er in het Gelderse Terwolde een beetje kletsnatte sneeuw. De temperatuur in de onderste 350 meter van de atmosfeer was kennelijk net koud genoeg om de neerslag in op grote hoogte altijd in de vorm van sneeuw aanwezig is, niet helemaal te laten smelten.

Komende dagen op meer plaatsen winterse neerslag

De hoogtetrog die vandaag vooral boven zee verbleef, trekt de komende nacht voorzichtig het land op. De meeste buien blijven in de vorm van regen vallen.  In het noordoosten is de lucht in de onderste 350 meter kouder en kan er uit een bui een vlok kletsnatte sneeuw vallen. Tussen de buien in de kuststrook dalen de temperaturen tijdens opklaringen en een afnemende noordenwind tot rond of iets het vriespunt en kunnen natte wegen lokaal glad worden door bevriezing. Verder landinwaarts is de kans op neerslag kleiner (als er een bui valt, kan dat in het noordoosten een natte sneeuwbui zijn) en koelt het verder af tot 3 a 4 graden onder vriespunt. Lokaal ontstaan mistbanken en kan het lokaal glad worden door rijpvorming. Vrijdag overdag trekt vanaf de Noordzee een volgende trog met verhoogde buienactiviteit vanuit het westen het land op. In de ochtend beperken de buien zich tot de kustprovincies; meest in de vorm van regen, mogelijk in Friesland en Groningen vermengd met wat natte sneeuw. In het zuidoosten en oosten begint de dag nevelig of mistig en breekt in de loop van de ochtend de zon even door, in de loop van de middag en avond komen de buien met een verder naar noordwest kantelende stroming het land op en neemt de kans op winterse neerslag in de vorm van natte sneeuw in de avond en nacht op meer plaatsen in het oosten van het land toe. In de Limburgse heuvels kan de sneeuw op gras in de nacht naar zaterdag even blijven liggen. In het oosten blijft het kwik rond 4 a 5 graden steken, aan zee wordt het een graad of 7 bij een zwakke tot matige naar west tot zuidwest draaiende wind. 

Plaatselijk wit op zondag?

In het weekeinde stroomt met een noordelijke stroming nog iets koudere lucht naar ons land met temperaturen op 1. 5 km hoogte rond -5 graden. In de noordelijke stroming trekken lagedrukgebiedjes met buien naar ons toe. Voor de komst van zo'n lagedrukgebiedje draait de wind in de onderste laag van de atmosfeer naar zuid. Door aanvoer van lucht over land (kouder dan de lucht via zee) neemt de kans op winterse neerslag, natte sneeuw toe.  Zondag is de lucht in de onderste laag van de atmosfeer, mogelijk ook doordat doorvallende neerslag de lucht in de onderste laag van de atmosfeer verder doet afkoelen, zo koud dat er in het oosten van het land niet alleen natte sneeuw maar ook ‘droge’ sneeuw kan vallen waardoor het plaatselijk even wit kan worden. Ook op maandag is er kans op winterse neerslag. Na passage van een rug van hogedruk neemt later vanuit het westen de kans op regen toe, mogelijk voorafgegaan door wat (natte) sneeuw in het oosten van het land.

Bronnen: Meteo Consult.

Foto voorpagina: Jannes Wiersema, Roodeschool, hagelbuitje 12 uur.