Verwoestingen door zware tornado in Italië

Een uitzonderlijk zware tornado heeft vandaag verwoestingen aangericht in Zuid-Italië.

Een voor Europese begrepen uitzonderlijk grote en zware tornado heeft vandaag verwoestingen aangericht bij het Zuid-Italiaanse Taranto. De stad met ruim 200.000 inwoners werd rond half elf deze woensdagochtend opgeschrikt door de tornado die van boven zee het land op trok. Eerst passeerde ze de haven om vervolgens een industriegebied binnen te trekken en verwoestingen aan te richten bij een staalfabriek. Daarna trok ze door over het nabijgelegen plaatsje Statte waar onder meer een school werd getroffen. Reuters meldde vroeg in de middag dat op het industrieterrein een loods, een vuurtoren en een schoorsteen zijn ingestort. Op beelden is onder meer te zien dat auto’s zijn opgetild en verderop weer neergesmeten. Eveneens ten tijde van het schrijven van dit verhaal spraken sommige andere berichten van 20 gewonden en 1 dode.

De eerste beelden van zowel de tornado zelf als de getoonde schaden lijken te duiden op een tornado van tenminste 3 op de schaal van Saffire (op een schaal van 1 tot 5). Dat houdt in dat er windsnelheden voorgekomen kunnen zijn tot ruim 200 kilometer per uur.

###YOUTUBE###

Zoals alle tornado’s is ook deze voortgekomen uit een zware bui die om haar eigen as is gaan draaien, een zogenaamde supercell. De buien konden zo fors uitpakken doordat ten eerste de onstabiliteit in de atmosfeer heel groot was. Vlak voor een naderend koufront werd met een vrij krachtige tot harde zuiden- tot zuidoostenwind warme vochtige lucht aangevoerd. Hogerop in de atmosfeer begon voor het koufront uit alvast veel koelere lucht binnen te stromen. Dit leverde een zeer onstabiele opbouw van de atmosfeer op boven het warme zeewater.

Tegelijkertijd was er sprake van flinke windschering (verschillen in windsnelheid- en richting tussen de diverse luchtlagen). Aan de grond waaide het als gezegd stevig uit het zuiden tot zuidoosten. Hogerop in de atmosfeer stond een poeierende zuidwester. De snel opstijgende warme vochtige luchtstromen van boven het zeewater dat de voeding van de zware bui vormde, kwam daarmee in een draaiing terecht. Hierdoor is de betreffende bui om haar as gaan draaien. Een supercell was ontstaan. Uit een dergelijke om haar eigen as draaiende buienkolos ontwikkelt zich in sommige gevallen een tornado.

Hoe onstabieler de atmosfeer en hoe heftiger de windschering, hoe zwaarder een dergelijke tornado kan zijn. Voor Europese begrippen was dit een zeer zwaar exemplaar.

Bronnen: MeteoConsult, Reuters, Italiaanse nieuwswebsites