Winterse speldenprikken in zicht

Eind deze week deelt de winter speldenprikken uit. Verder een terugblik op de storm van zondag.

Hoewel de luchtdruk in onze omgeving de eerstkomende dagen nog laag is, is van stormachtig weer geen sprake meer aangezien de luchtdrukverschillen een stuk kleiner zijn dan op zondag het geval was. Nee, de rust is terug en de algehele stroming in onze omgeving gaat zeer binnenkort bijna 180 graden draaien: waait er morgen, dinsdag, nog een zuidzuidwestenwind, vanaf woensdag is de wind noordwestelijk tot noord en daarmee komt uiteindelijk koude lucht onze kant op. Lucht afkomstig van de Noordpool zal ons eind deze week bereiken. Deze lucht strijkt over de Noordzee, wordt onstabiel en enkele buien zijn het gevolg.

Winterse speldenprikken
En aangezien ook de bovenlucht in de loop van de week kouder wordt, is er op den duur winterse neerslag te verwachten. Wie weet komt het vrijdag en/of dit weekend tot de eerste sneeuw(buien) van dit najaar? Zie bijvoorbeeld de verwachting van MeteoConsult voor Leeuwarden. Verder worden de nachten kouder, bij opklaringen en weinig wind zal vrij moeiteloos lichte vorst optreden, vooral in het binnenland. En waarschijnlijk blijft het niet bij 1 of 2 nachten. De eerste nacht met een graadje vorst op normale waarnemingshoogte (1,5 meter) wordt waarschijnlijk de nacht naar vrijdag. Overigens zijn dit ontwikkelingen die passen in de tijd van het jaar, zo in de aanloop naar de verjaardag van Sinterklaas. Het lijkt er echter niet op dat we aan de vooravond staan van een heuse vorstperiode, laten we het maar even houden op winterse speldenprikken die op den duur misschien wel de eerste serieuze vormen gaan aannemen. Zo is er op lange termijn (4 december) een potentiële sneeuwbrenger in sommige weerkaarten te zien. Maar eens zien wat daar de komende dagen in de diverse computerberekeningen van overblijft....

Op korte termijn, morgen (dinsdag) en woensdag, is de aangevoerde lucht al niet meer superzacht; de maximumtemperatuur komt tussen 7 en 10 graden uit. Dit zijn gebruikelijke waarden voor eind november. En in de nacht naar woensdag is aan de grond al lichte vorst mogelijk. De wind houdt zich daarbij rustig, met hooguit 4 Beaufort aan zee en op woensdag daar af en toe 5 Bft. uit dan dus noordelijke richtingen. Valt er morgen een beetje regen en hebben wolken de overhand, woensdag lijkt droog te verlopen met af en toe zon.

Franziska en haar gevolgen
Onze collega's in Duitsland geven hoge- en lagedrukgebieden namen; mannennamen voor hogedrukgebieden en vrouwennamen voor lagedrukgebieden. De stormdepressie van gisteren heette "Franziska" en zagen we vanmiddag boven Zuid-Zweden van de weerkaart verdwijnen. Ze wordt op de hielen gezeten door Gabriele, een andere depressie. Zij is iets minder actief dan Fransizka, maar voorziet Engeland de komende 24 uur opnieuw van veel regenwater en lokaal flinke windstoten, nadat het land de afgelopen drie dagen al door onstuimig herfstweer was getroffen. Wij krijgen er een staartje van mee, maar niet meer in de vorm van veel wind, aangezien Gabriele in onze omgeving opvult en bovendien de drukverschillen niet zo groot zijn. En goed nieuws voor Engeland: het Verenigd Koninkrijk krijgt in de loop van deze week bezoek van een hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan en dat brengt droger en rustiger weer met zich mee. Zie ook de kaarten hiernaast.

In Engeland heeft Fransizka aan de Kanaalkust in de nacht naar zondag windstoten tot 111 km/u veroorzaakt. Door de zeer natte grond - de afgelopen dagen is in vooral het zuidwesten van Engeland veel regen gevallen (in drie dagen tijd 60-80 mm)  - waaiden enkele bomen makkelijk om. In de stad Exeter kwam een vrouw van 21 jaar onder een boom terecht en dit overleefde ze niet. Twee anderen raakten gewond. Ondertussen waren (en zijn nog steeds) veel delen van Engeland getroffen door overstromingen en modderstromen, maar dit komt niet alleen door de regen van de afgelopen dagen. Gedurende de afgelopen zomer viel er ook al veel regen en twee maanden geleden werd in Engeland gesproken van de zwaarste overstromingen in meer dan 30 jaar tijd.

Bij ons officieel windkracht 10
Overdag trok de stormdepressie over de Noordzee noordoostwaarts en kregen wij er vanaf gisterochtend van langs. Rond 8.00 uur was de zuidwesterstorm officieel een feit toen op IJmuiden voor het eerst 9 Beaufort werd gemeten. Het stormde vervolgens nog enige tijd in het westelijk en noordelijk kustgebied. De meeste wind werd op het officiële weerstation van Vlieland gemeten, met daar gedurende de eerste helft van zondagmiddag een gemiddelde windsnelheid van 90 km/u, en dat komt overeen met zware storm, kracht 10 of 10 Beaufort. Ondertussen vielen landinwaarts de zware windstoten van 75 km/u of meer op en werden aan de westkust (IJmuiden) zeer zware vlagen tot 108 km/u gemeten. Pas gisteravond nam de wind merkbaar af.

Overlast door de storm
De storm met de flinke rukwinden bleef niet zonder gevolgen. Brandweer en politie kregen veel meldingen over bomen en takken op de weg, loszittende gevelplaten, omgewaaide hekken en wateroverlast. In Roermond raakte een vrouw lichtgewond toen een steiger omwaaide en op haar terecht kwam. En op enkele plekken (zoals tussen Geldrop en Weert) konden even geen treinen rijden, omdat er bomen op de rails lagen. De ANWB meldde nauwelijks problemen op de weg. Het middagdeel van de Hel van het Noorden, een roeiwedstrijd op het Eemskanaal in Groningen, werd afgelast. Op de A12 bij Arnhem ontstonden files omdat een lichtmast in de middenberm dreigde om te waaien. Nadat die was gedemonteerd, losten de files snel op. Op Schiphol waren er geen problemen omdat de wind uit de goede hoek kwam.

Op de Noordzee sloegen twee bemanningsleden van een Brits vrachtschip overboord. Het vrachtschip voer zo'n 100 kilometer ten noorden van Terschelling. De bemanning zond een noodsignaal uit, waarop de reddingsoperatie in gang werd gezet. Eén van de twee mannen heeft het niet overleefd, het lichaam werd gisteravond uit het water gehaald. De tweede drenkeling werd wel gesignaleerd, maar reddingswerkers konden door het slechte weer niet bij hem komen. Ze moesten gaan bijtanken met hun helikopter en mochten daarna vanwege de harde wind niet meer opstijgen. Vanochtend vroeg werd vervolgens verder met de helikopter gezocht, maar er werd niemand aangetroffen. Uiteindelijk werd besloten dat de heli niet meer ging zoeken. Het Kustwachtvliegtuig maakte maandagmiddag nog wel zoekslagen in het gebied.

Bron: Meteo Consult, BBC, RTL, met.fu-berlin.de