Sneeuwdump Alpen?!

Gaat het nog sneeuwen in de Alpen zo net voor de start van het wintersportseizoen? Jazeker!!!

 

 

 

 

Skiën op de gletsjers in de Alpen kon als enige tijd. Zo waren de eerste gletsjerskigebieden al eind september in de running. De rest van het Alpengebied opent zijn pistes ergens tussen eind november en half december. Val Thorens in Frankrijk en Ischgl in Oostenrijk zijn hierin een van de eersten en gingen gisteren, zaterdag 24 november, van start en na 15 december zijn eigenlijk alle gebieden geopend verklaard. Maar hoe zit het met de sneeuw rond die periode, want het leeuwendeel van de Alpen toont nog “bruin” in plaats van wit.


Tot op heden was het wat de sneeuw betreft allemaal vrij karig, maar her en der kan al wel worden geskied. Dit geldt vooral voor de gletsjergebieden en in Val Thorens en Ischgl bijvoorbeeld zijn ook enkele hooggelegen pistes geopend. Maar terwijl er op zo’n 2500 tot 2800 meter naar hartenlust wordt geskied, ziet het dal er nog altijd akelig bruin en onbesneeuwd uit.  De lager gelegen skigebieden hebben dus nog helemaal geen sneeuw, maar het lijkt erop dat dit snel gaat veranderen! Net voor de opening van het nieuwe skiseizoen worden de Alpen voorzien van een sneeuwlaag.

Sneeuwdump!
Een heuse sneeuwdump dus, net als vorig jaar weer op de valreep en dit keer komt de meeste sneeuw niet vanuit het noorden of westen, maar vanuit het zuiden. Op dit moment ligt een groot gedeelte van Europa nog in de zachte lucht en bevindt de kou zich boven Scandinavië, maar in de bovenlucht vindt de komende dagen een uitzakking plaats en deze uitzakking komt naar de dinsdag toe helemaal tot over Spanje te liggen, waar vervolgens een afsnoering plaatsvindt en aan de grond een lagedrukgebied ontstaat, de sneeuwbrenger!

West- en Zuidalpen
De echt koude lucht heeft op dat moment de Alpen nog niet bereikt, maar het begint wel af te koelen. Het eerste beetje sneeuw komt op dinsdag vanuit het westen, te koppelen aan een koufront met een sneeuwvalgrens die uiteindelijk daalt naar tot rond 1300 meter. Vooral Frankrijk en een Zwitserland profiteren hiervan. Vervolgens zoekt de “Spaanse” depressie woensdag zijn weg richting de Zuid-Franse kust, waardoor het aan de zuidkant van de Alpen met bakken uit de lucht komt vallen. Wel komt hierbij tijdelijk weer zachtere lucht mee, waardoor in de Dolomieten de sneeuwvalgrens weer eventjes opkruipt tot 2000 meter. Verder westelijk, dichterbij de kou, ligt de sneeuwvalgrens ook een paar honderd meter lager.

Noordalpen
Vanaf donderdag zijn de Noordalpen aan de beurt. Het zal hier geen vetpot  zijn wat betreft de sneeuw, maar de bruine hellingen maken in ieder geval plaats voor een witte wereld en lokaal valt er toch rond 30 centimeter. En daarbij komt dat we vanaf aanstaande donderdag, 29 november, overal in de Alpen in de koude lucht terecht komen, waardoor de sneeuwkanonnen bijna overal dag en nacht op volle toeren kunnen draaien.

Sneeuw in eigen land? 
Er is dus nog een hoop werk aan de winkel in de Alpen om de gebieden helemaal skiklaar te maken, maar er is in ieder geval sneeuw in aantocht! Overigens komen niet alleen de Alpen in de koude lucht terecht, ook in Nederland wordt het beduidend kouder. Volgens de laatste weermodellen staat er als we verder vooruitblikken zelfs bij ons sneeuw in de kaarten. Wilt u op de hoogte blijven van de langere termijn en de laatste weermodellen, dan kunt u bellen met onze weerlijn 0900- 9725 optie 5. Hierin wordt tweemaal daags de 10 daagse verwachting uitgebreid onder de loep genomen.

Bron: Meteo Consult, Bergfex, www.wintersporters.nl

Uitsnede voorpagina: webcam van de site www.saalbach.com