Storm(achtige) wind

Zondag belooft een windrijke dag te gaan worden. Aan de kust bereikt de wind soms kracht 8 tot 9.

De herfst staat bij de meesten van ons bekend om zijn stormen en de winterse speldenprik die dan al mogelijk is. Wat dat betreft is het najaar tot dusverre nog erg rustig verlopen. Er is dit seizoen slechts eenmaal sprake geweest van een officiële storm, ofwel een moment op een dag waarop de wind een tienminutengemiddelde van windkracht 9 of meer wist te bereiken en dat was op 24 september. Ook morgen gaat het weer hard waaien en komt het in de kustregio’s lokaal tot een storm, ofwel windkracht 9. In de loop van de nacht trekt een uitdiepend lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op en deze resulteert in het hele land voor veel wind, aan zee gaat het zelfs stormen.

Nu en dan wordt er in de weerberichten gewaarschuwd voor storm, een stormachtige wind of zware tot zeer zware windstoten. Aan de kust gaat het in zo’n geval vaak ook flink tekeer, maar in het binnenland krabt men zich dan nog wel eens achter de oren, want ‘zo hard waait het er nou ook weer niet’. In principe klopt dat ook wel, want de meeste wind staat over het algemeen aan zee. Boven het zeewater heeft de wind het minste last van wrijving, ofwel het zeewater is relatief vlak. Eenmaal boven land krijgt de wind te maken met allerlei obstakels, waaronder bebouwing en bomen, ofwel de wrijving neemt toe, en dat maakt dat de wind dan rap in snelheid afneemt, op een enkele uitzondering daargelaten.

Terminologie
Ook als we alleen even naar terminologie kijken, ontstaat er soms al wat verwarring en dat is een punt waar we in de media soms ook mee te maken hebben. ‘Het waait hard zeg!’ is een normale en veel gebruikte zin als het buiten stevig waait met bijvoorbeeld een windkracht 4. Meteorologisch gezien klopt deze zin echter niet, want de term ‘hard’ staat voor windkracht 7 in de meteorologie. Deze windsnelheid wordt aan de kust nu en dan bereikt, maar in het binnenland komt dat maar sporadisch voor. Toch wordt het ook landinwaarts veel gebruikt.

Gevoel
Daar op voortbordurend, speelt ook het gevoel een grote rol. Als het aan de kust erg stevig waait, dan spreken we al snel van stormachtig (windkracht 8) of storm (windkracht 9). Ook hier zie je dat die uitspraak puur terminologisch niet klopt, maar voor het gevoel stormt het. Datzelfde gebeurt natuurlijk ook in het binnenland, maar dan ‘stormt’ het al bij veel minder wind. Steekt er landinwaarts bijvoorbeeld een krachtige wind op (windkracht 6) en waaien er takken van de bomen, dan stormt het voor het gevoel ook al.

Zondag
Morgen, zondag, komt het volgens de laatste weermodellen officieel tot een storm, ofwel een windkracht 9, maar dan wel vooral langs de noordwestkust. Een actief lagedrukgebied schuift vanuit het zuidwesten via het Kanaal ten noordwesten van ons land langs, over de Noordzee richting uiteindelijk het Skagerrak met eindbestemming Zweden. De overige kustregio’s kunnen zich tijdens het langstrekken van lagedrukgebied opmaken voor een windkracht 8, ofwel een stormachtige wind met langs de hele kustlijn overigens ook (zeer) zware windstoten, tot 105 kilometer per uur. Ook in de rest van het land gaat het echter stevig waaien. In het binnenland bereikt de zuidwestenwind kracht 5 tot 6 met windstoten tot 80 à 90 kilometer per uur en dat zijn windsnelheden die landinwaarts niet regelmatig voorkomen. Voor het gevoel zal het morgen ook landinwaarts dus een tijdje stormen.

Bron: Meteo Consult