Verbouwing atmosfeer langzaam op gang

Het gaat langzaam, maar heel zeker. Het weer bij ons is aan het veranderen.

Regen en storm in Wales, Devon en in Cornwall, steeds weer terugkerende wateroverlast in delen van Spanje, Portugal en Marokko en aanhoudend zachte omstandigheden op grote delen van het Europese continent, inclusief het Alpengebied.

Het weer in Europa is al een tijd lang van slag. En steeds om dezelfde reden. Met korte onderbrekingen zien we eigenlijk al maandenlang min of meer dezelfde drukverdeling in onze omgeving. Lagedrukgebieden op de oceaan, gevoed door een uitzakking van lage druk in de hogere delen van de atmosfeer langs de westrand van Europa naar het noorden aan de ene kant, en hogedrukgebieden boven het Europese continent, gevoed door een rug van hoge druk op hoogte die daar steeds ook maar weer de kop opsteekt, aan de andere kant. Daartussen bij ons steeds een zuidelijke wind en het weerbeeld dat we inmiddels zo goed kennen.

Maar het gaat veranderen. We schreven daar gisteren al over. Alleen verloopt de overgang, die zich in de kaarten voor de lange termijn (zelfs in verwachtingen voor 4 weken vooruit) al een tijd lang aftekent, uitermate langzaam. In grote lijnen zal het volgende gebeuren: de uitzakking van lage druk in de hogere delen van de atmosfeer (een bovenluchttrog genoemd), nu nog steeds ten westen van Europa, schuift heel langzaam naar het oosten. De rug boven het Europese continent schuift mee. Op de plek boven de oceaan, waar tot nu toe steeds de bovenluchttrog heeft gelegen, bouwt zich de komende tijd een sterke bovenluchtrug op. De situatie van nu wordt dus uiteindelijk gespiegeld. En de zachte, zuidelijke bovenwind wordt een veel koudere, noordelijke bovenluchtwind. Daarmee zal het weer in onze omgeving ook echt gaan veranderen.

Het duurt nog even…
Zover is het nog niet. Voordat de trog ons land is gepasseerd, zoals het er nu naar uitziet pas volgende week woensdag of donderdag, komen nog enkele lagedrukgebieden naar het noorden die regen en af en toe ook veel wind met zich meebrengen. Niet alleen in onze omgeving, maar ook op de Britse eilanden waar het de afgelopen tijd al zo nat is geweest. Vooral het lagedrukgebied dat aanstaande zondag door het Noordzeegebied naar het noorden trekt, is er een om in de gaten te houden. Het gaat om een klein lagedrukgebied dat een actief windveld met zich meebrengt. Op grond van de trekrichting, zoals die er in de kaarten van nu uitziet, lijken vooral de Britse eilanden op storm te kunnen rekenen. Aan onze kust zou een windkracht 8 kunnen komen te staan. Maar kleine verschuivingen kunnen andere uitkomsten opleveren.

Het lagedrukgebied dat maandag en dinsdag naar het noorden trekt, ontwikkelt zich minder sterk, zoals het zich nu laat aanzien, maar brengt wel nieuwe regen met zich mee. Al die tijd zijn de temperaturen, omdat de wind vrijwel voortdurend uit richtingen rondom zuid waait, hoog voor de tijd van het jaar. Vaak zitten we overdag zo tussen 8 en 10 graden, op zondag en maandag nog een paar graden hoger, en komt het kwik in de nachten alleen op die plaatsen even dichtbij nul waar het langere tijd opklaart en de wind even wegvalt, zoals de komende nacht.

De trog komt over…
Pas in de loop van woensdag komt de trog echt over en draait de wind eindelijk naar noordelijke richtingen. Vanaf dat moment zien we de temperaturen meteen omlaag gaan, zowel in de nachten als overdag. Wisselvallig blijft het wel omdat we nog een tijdje in de overgangszone tussen het koudere weer van later volgende week en het zachte weer van nu blijven zitten.

En hoe gaat het verder? De overgang naar een ander weertype, zoals we die ook al in het verhaal van gisteren beschreven, zit er ook in de nieuwste berekeningen behoorlijk duidelijk in. De splitsing van de poolwervel, die zo’n beetje aan de basis staat van de veranderingen in het weer van de komende tijd, begint zich nu  geleidelijk aan te voltrekken. Daarna zien we de grootschalige drukverdeling, zoals hiervoor beschreven, op de schop gaan, met als bekroning de draaiing van de wind aan de grond en op hoogte naar noordelijke richtingen, op de woensdag en de donderdag. Daarna is het de vraag hoe koud het in onze omgeving wordt, of het gaat sneeuwen en of we uiteindelijk ook van een eerste periode met echt winterweer kunnen spreken?

December 2010
De vergelijking met december 2010 dringt zich al op. Toen was de winter ook vroeg, nog vroeger dan nu. Eind november viel de vorst in en werd het land wit door sneeuwval. De maand die erop volgde, kan menigeen zich nog maar al te goed herinneren. In De Bilt viel uiteindelijk op 29 van de 31 dagen sneeuw. En kwam het tot een van de mooiste witte kersten van de laatste honderd jaar. Pas rond de jaarwisseling kwam dat jaar een einde aan het winterweer.

Wie meer wil weten over de weersontwikkelingen van de komende tijd, kan via de Meteo Weerlijn (0900-0925, 60 ct./min) door voor optie 5 te kiezen de lange termijnverwachting beluisteren (9 dagen vooruit). Kies je voor optie 6 dan hoor je de verwachting voor de komende 4 weken en onder optie 8 staat de van nieuwe informatie voorziene verwachting voor de winter.

Bronnen; Meteo Consult, Press Association.