Woensdagavond veel wind & koude lange termijn

Het gaat even stevig waaien. Verder een korte blik op de lange termijn, deze is vrij koud.

Een kleinschalig lagedrukgebied, een zogeheten randstoring (aan de rand van een groter lagedrukgebied dat met de kern bij IJsland ligt), trekt snel over de Noordzee naar het noordoosten en veroorzaakt woensdagavond gedurende enkele uren veel wind, vooral in de kustprovincies.

De depressie diept niet verder uit; de minimale kerndruk is naar verwachting 999 hPa. Vanavond en gedurende de nacht naar donderdag zal de depressie op haar weg naar het noordoosten, via de Noordzee, juist langzaam verder iets opvullen (druk stijgt). Qua regen valt het mee, belangrijker in dit verhaal is het windveld dat aan de randstoring gekoppeld is, dat is wel van enige betekenis. Dat windveld schuift vanavond over de westelijke provincies. In Zeeland trekt de wind als eerste aan, vanaf een uur of zeven vanavond.

Visie van UKMO-model van 7 uur
Volgens het fijnmazige Engelse model van vanochtend 7 uur (6 UTC) wordt de zuidzuidwestenwind hard tot stormachtig, 7 tot 8 Beaufort, langs de kust. Maar in de loop van woensdagavond, als het windveld doorschuift naar de andere kustregio's richting het Waddengebied, wordt er geen 8 Bft. meer verwacht, maar uitsluitend 6-7 Bft. Wel komen er tot in de westelijke provincies zware windstoten voor, die waarschijnlijk oplopen tot ruim 90 km/u langs de (zuidwest)kust, dieper landinwaarts zijn de windstoten minder heftig, in b.v. de provincie Utrecht 60 à 70 km/u. Komende nacht neemt de naar zuidwest gedraaide wind vervolgens af.

Donderdag: veel zon, droog en iets minder wind
Morgen, donderdag, is de depressie alweer boven Scandinavië aangekomen en tegen die tijd is er weinig meer van over. Tegelijkertijd trekt een hogedrukgebied van Zuid-Frankrijk naar Oostenrijk dat een nieuwe storing boven de Britse eilanden tegenhoudt. Wel blijven de luchtdrukverschillen boven ons land vrij groot, zodat de wind vrij stevig blijft, uit zuidelijke richting. Aan de kust waait het nog met kracht 6. De zuidelijke wind voert redelijk milde lucht aan; de temperatuur komt op maximaal een graad of 10 uit. De lucht is bovendien droog, zodat eventuele grijze, laaghangende wolkenvelden die zijn ontstaan in de nachtperiode in de (vroege) ochtenduren snel zullen oplossen. Kortom, er wordt flink wat zonneschijn verwacht.

Vanaf vrijdag...
Vrijdag trekt een volgende oceaanstoring van west naar oost over het land, dit is een 'gewoon' koufront met regen als gevolg en eerst waait het stevig, maar overdag neemt de wind iets af. Achter het koufront is de lucht een fractie koeler: de middagtemperatuur komt op 8 tot 10 graden uit. Vervolgens is het zaterdag veelal droog, op zondag komt een actief lagedrukgebied in beeld, maar de exacte koers is uiteindelijk van belang voor het exacte weersverloop en ook of er veel wind komt en zo ja, hoe veel wind precies. Daar komen we vast nog wel op terug.....

Lange termijn: winterkou?
Winterliefhebbers kijken al een aantal dagen reikhalzend uit naar de voor hen best wel interessante ontwikkelingen in de weerkaarten voor de lange termijn, de verwachtingsperiode die zo'n beetje tot en met begin december loopt. Boven Noord-Europa lijkt volgende week een hogedrukgebied terecht te komen; onduidelijk en dus onzeker is nog of de kern boven de noordelijke oceaan of juist Scandinavië kom te liggen. Tegelijkertijd hebben lagedrukgebieden de neiging om vlak ten zuiden van ons land langs te trekken. Dit alles zorgt voor winden uit richtingen tussen zuidoost en noordoost, de koude hoeken, al moet hierbij meteen worden vermeld dat er nog geen flinke vrieskou in bijvoorbeeld Oost-Europa voorhanden is. Een vorstperiode is dus nog te veel gevraagd, wel krijgen we tegen die tijd structureler dan de laatste weken vorst in de nachten en komt de middagtemperatuur wellicht amper boven 5 graden uit. Het is een begin zullen we maar zeggen.....

Dit zijn toch wel interessante ontwikkelingen die we in de weerkamer de komende dagen uiteraard goed blijven volgen. Onze visie en weeranalyse wordt dagelijks uitgebreid behandeld in optie 5 van de Meteo Consult weerlijn (60 ct/min) en elke vrijdagmiddag bespreken we ook de nieuwste verwachting tot vier weken vooruit in optie 6.

Bron: Meteo Consult.