Tornado voor de kust van Australië

Zondag is een grote waterhoos voor de zuidoostkust van Australië gefilmd. De weersituatie nader bekeken.

Australië werd afgelopen weekend getroffen door extreem onweer. Vooral miljoenenstad Brisbane, zo'n 1.000 km ten noorden ten Sydney, kreeg zaterdag de volle laag. Een dag later was de regio ten zuiden van Sydney aan de beurt. En de kust van Batemans Bay, in de staat New South Wales, werd bezocht door wat even werd aangezien voor een enorme waterhoos maar bij nadere analyse een tornado bleek. Batemans Bay is het dichtstbijzijnde kustgebied van de Australische hoofdstad, Canberra, aan de Grote Oceaan.

###YOUTUBE###

Het ontstaan van tornado's

Afgelopen vrijdag schreven we al een verhaal over een andere tornado bij Portugal. In dat verhaal meer achtergrondinformatie over het ontstaan van een tornado.

Het ontstaan van waterhozen
Waterhozen komen meestal bij buien voor, in een onstabiele atmosfeer met warm zeewater en een koude bovenlucht. Voor het ontstaan van buien moet de lucht vooral in de onderste twee kilometer van de atmosfeer onstabiel zijn. Warme lucht is namelijk lichter dan koudere lucht. Daardoor stijgen er boven het warme water makkelijk bellen met vochtige lucht op. Hoger in de atmosfeer koelen de luchtbellen af. Hierdoor neemt de luchtvochtigheid toe en na verloop van tijd condenseert de waterdamp in de bellen. Je hebt dan bewolking en buien. Onder zo’n wolk of bui blijft de lucht onstabiel. De stijgende luchtbewegingen worden hierdoor in stand gehouden.

Met alleen het opstijgen van de luchtbellen zijn we er echter nog niet. Een kenmerk van een hoos is namelijk dat die om zijn eigen as draait. Waterhozen kunnen ontstaan wanneer in de onderste kilometers van de atmosfeer koude lucht over relatief warm zeewater uitstroomt. Warme en daarmee relatief lichte luchtbellen van boven het water vormen een snelstijgende luchtkolom die zich door de koude lucht een weg omhoog baant. Hierbij geldt dat de zoektocht van de natuur naar de weg met de minste weerstand ervoor zorgt dat de luchtkolom de neiging krijgt om haar eigen as te gaan draaien: een waterhoos kan ontstaan.

Locatie tornado in Australië
In de hoge luchtlagen was een lagedrukgebied gevuld met koude lucht aanwezig dat langs de kust van New South Wales naar het noordoosten trok. Zie het plaatje hiernaast. De koudere en ook drogere lucht ging mengen met de zeer warme en vochtige lucht aan het aardoppervlak, en deze luchtsoort werd aan de flank van een lagedrukgebied vanaf de Grote Oceaan aangevoerd (plaatje 2, de lagedrukgebieden draaien op het zuidelijk halfrond met de klok mee). Dit leidde ook tot forse onweersbuien met neerslaghoeveelheden van plaatselijk meer dan 140 liter water per vierkante meter. Deze buien waren in korte tijd ontstaan. In Woodburn raakten vier huizen beschadigd door sterke windstoten van 100 kilometer per uur.

Bron: Meteo Consult, demorgen.be, Wetter24.de