Beetje zon bij de intocht

Zaterdagmiddag komt Sinterklaas in Roermond aan. Kunnen we hem en zijn pieten met wat zon ontvangen?

Veel kinderen hebben er de afgelopen tijd alweer reikhalzend naar uitgekeken. Sinterklaas en zijn pieten arriveren morgenmiddag (zaterdag) met de stoomboot in Nederland. De aankomstplaats is eerst nog lange tijd geheim gehouden, maar sinds een tijdje is duidelijk dat de goedheiligman zal aanmeren aan de Roerkade in Roermond, Limburg. Daar zullen hij en zijn pieten rond het middaguur door vele kinderen, ouders en de (waarnemend) burgemeester van Roermond worden onthaald. Daarna zullen ze weer snel doorreizen naar allerlei andere plaatsen in het land, want niet alleen in Roermond natuurlijk zitten de kinderen vol smart op Sinterklaas, zijn pieten en vooral de kado's die ze bij zich hebben te wachten! De vraag is nu natuurlijk of Sinterklaas zijn regenpak zal moeten aantrekken of zijn zonnebril juist moet opzetten.

Vooralsnog zijn de weerkaarten de goedheiligman gunstig gezind. Het hogedrukgebied dat we de afgelopen dagen steeds boven ons hoofd hadden liggen, trekt de komende dagen langzaam naar het oosten toe. Een lagedrukgebied vanuit het noordwesten komt dan steeds meer onze kant op. De kern ervan komt morgen boven de Britse eilanden te liggen en bereikt ons verder nog niet. De wind gaat op nadering ervan wel iets aantrekken en draait dan bovendien naar het iets drogere en warmere zuiden, dus vanuit de omgeving van Spanje. Het vocht in de atmosfeer wordt daardoor grotendeels verwijderd en van het saai grijze weer van de afgelopen dagen zijn we dan voorlopig af.

Opklaringen
Vandaag wordt de bewolking door die zuidenwind al naar het noorden weggeblazen. In de meest zuidelijke provincies komt later vanmiddag dan ook de zon nog even tevoorschijn. Die opklaringen breiden zich in de loop van de avond en nacht steeds verder uit over het land en daarin koelt het dan wel flink af. Op veel plaatsen in het binnenland daalt de temperatuur tot een graad of 2 en op grote schaal komt vorst aan de grond voor. Gelukkig hoeven de pieten en Amerigo, het paard van Sinterklaas, komende nacht nog niet meteen de misschien ietwat glibberige daken op, want dan zitten ze nog op de boot. Omdat de lucht ook steeds droger wordt, maken ook mist en nevel bijna geen kans meer.

Frisse start
In Roermond beginnen we morgenvroeg dus wel koud met op de normale waarnemingshoogte van 1,5 meter ongeveer 1 graad en dichter bij de grond lichte vorst. Wel is er meteen flink wat ruimte voor de zon. Zodra de Sint en zijn pieten met de boot de Nederlandse rivieren bevaren, is het nog koud, maar wel vrij zonnig. Dat levert vooral op het water vaak prachtige plaatjes op, dus een mooiere aankomst in Nederland kan de Sint zich bijna niet wensen.

Steeds meer wolken
Tegen de middag begint vanuit het westen wel steeds meer bewolking Roermond binnen te trekken, maar het wordt niet meteen heel donker buiten en het blijft ook droog. Rond het tijdstip dat Sinterklaas de haven in vaart, is het al helemaal bewolkt geworden, maar ook de rest van de middag blijft het gewoon droog. De regenpakken en paraplu's kunnen we dus lekker thuis laten en daardoor hebben we de handen vrij om te zwaaien en pepernoten van de pieten aan te pakken. Het wordt ook niet heel koud met 's middags aan de Roerkade in Roermond een graad of 10 of 11.

Regen in de nacht
Morgenavond arriveert in het westen van het land dan de eerste regen en die schuift vervolgens naar het oosten toe. De eerste nacht dat de Sint misschien al wat gezette schoentjes zal vullen, is het dus nat. Ook door de regen kunnen daken glad worden, maar de pieten en Amerigo zijn natuurlijk wel wat gewend. Misschien is een wortel of een suikerklontje in de schoen dan wel lief.

Hogedrukgebied
De regen trekt zondagochtend het land via het oosten alweer uit en de zondag verloopt in het westen vervolgens droog, in het oosten wordt het in de middag droog met uiteindelijk overal wat zon. Er bouwt zich een nieuw hogedrukgebied op boven onze omgeving en ook de dagen daarna verlopen dus droog met ook geregeld wat zon, maar wel weer koudere nachten!

Bron: Meteo Consult.