Wolken of zon, dat is de vraag..

Het is rustig in de atmosfeer. En die rust maakt de verwachting er niet makkelijker op.

We schreven er eerder deze week al over. Het is op dit moment zo rustig in de atmosfeer dat het er steeds om hangt of wolken of de zon de overhand hebben. Vaak zie je op het laatste moment nog wijzigingen in dit beeld die het helemaal anders laten uitpakken.

Zo kwam van de gisteren voor bij voorbeeld het zuiden van het land verwachte zonneschijn helemaal niets terecht. Vandaag leek het juist overal zonnig te worden, maar ook nu bleek de werkelijkheid weerbarstig. Daar waar het midden en zuiden van het land om een uur vanmiddag lekker in het zonnetje lagen, keek het noorden nog steeds tegen wolken aan. In de zon werd het wel opmerkelijk warm: op diverse plaatsen in het westen, midden en oosten zelfs 13 of 14 graden. Veel warmer dan in de ochtend eerst was gedacht. De zon heeft toch nog kracht.

Ingeklemd
Op de satellietfoto, naast dit verhaal, is mooi te zien hoe Nederland vandaag aan het begin van de middag tussen twee gebieden met bewolking lag ingeklemd. Een wolkenlaag op een hoogte van ongeveer 1200 meter boven het noorden van het land, en een wolken- en mistlaag boven het noorden van Frankrijk en het zuiden van Duitsland, daar op een hoogte van tussen 150 en 300 meter. De ontstaansgeschiedenis van beide wolkengebieden was een andere. De wolken boven het noorden hoorden bij het warmtefront dat gisteren in een deel van het land nog lichte regen en motregen bracht en dat nu weer over Nederland naar het noorden teruggeduwd werd. De wolken boven Frankrijk en het zuiden van Duitsland waren een overblijfsel van mist, die daar de afgelopen nacht ontstond en die door de zwakke zon niet overal werd opgeruimd.

Lastig
Hoe het verdergaat, vanavond en de komende nacht, is onduidelijk. Omdat nog wel een klein beetje beweging in beide wolkengebieden zit, lijkt het in het grootste deel van Noord-Nederland nog wel op te klaren. In de rest van het land is het natuurlijk al helder. Omdat de komende nacht nauwelijks wind wordt verwacht, kan het snel afkoelen. Op veel plaatsen wordt uiteindelijk lichte vorst verwacht met minimumtemperaturen van -1 of -2 graden. Hoe koud het precies wordt, hangt ervan af hoe lang het opgeklaard blijft. De bedreigingen komen wat dat betreft van twee kanten. De wolken uit het zuiden komen dichterbij en zullen het land beginnen te veroveren, maar in de opklaringen kan spontaan mist ontstaan of laaghangende bewolking.

En dan is het maar de vraag of de zon het morgen opnieuw redt. Daar waar de wolken uit Frankrijk en Duitsland zijn binnengedreven, lukt dat waarschijnlijk niet. Simpelweg omdat die bewolking vandaag ook in Frankrijk en Duitsland overleefde. Daar waar het gaat om gebieden die alleen de mist en de laaghangende wolken hebben die de komende nacht in Nederland ontstaan, lukt het mogelijk wel. De verwachting is daarom dat we morgen vooral in het noorden van het land, na een start met eerst mogelijk mist of laaghangende bewolking, de zon nog wel te zien krijgen. In het midden en zuiden van het land, waar het waarschijnlijk meteen al de wolken en de mist uit Frankrijk en Duitsland zijn die het weer bepalen, wordt dat lastiger.

Temperaturen
Ook voor de temperaturen zal het van behoorlijk belang zijn of de zon er nog doorkomt of niet. Hoe warm het in de luchtsoort van dit moment kan worden als de zon echt schijnt, zagen we vandaag met de 14 graden die op Vliegbasis Twenthe werden bereikt. Onder de wolken in Noord-Frankrijk was het tegelijkertijd niet warmer dan tussen 4 en 6 graden. Dat zijn temperaturen waarop we morgen ook in Nederland moeten rekenen, mocht het bewolkt blijven. Dat scheelt dan dus een jas met de waarden van vandaag. Mocht de zon er, zoals we voor het noorden van het land verwachten, nog wel een tijdje doorkomen, dan kan het nog wel een graad of 8 worden. En is het verschil met vandaag, toen het daar onder de wolken nog 10 of 11 graden werd, minder groot. Verder is er gedurende de periode sowieso maar heel weinig wind.

Komende dagen
Ook de komende dagen lijkt het weer behoorlijk rustig te blijven. Als er al iets verandert, dan is het dat vanaf vrijdag de wind zuidelijk wordt en langzaam aantrekt. En dat zou dan weer kunnen helpen bij het opruimen van bewolking en mist, die eventueel aanwezig zijn. Maar ook dan zijn er weer allerlei mitsen en maren die het maken van een goede verwachting moeilijk maken. Pas als zondag een storing met bewolking en wat regen overkomt, wordt het wat overzichtelijker. Dan komt een nieuwe luchtsoort binnen, die de grijzigheid echt even gaat verdrijven.

Bron: Meteo Consult.