Snotterweer

Er wordt heel wat afgesnotterd! Neemt de kans om verkouden te worden in de herfst en winter toe?

In deze tijd van het jaar wordt er heel wat af gesnotterd. Neemt de kans om verkouden te worden in de herfst en winter toe? Het woord verkoudheid suggereert dat het wordt veroorzaakt door afkoeling. Maar dit is nooit echt wetenschappelijk bewezen. Wat wel zo is dat verkoudheid vooral in het najaar en de winter voorkomt…

Binnen is het veel gezelliger

Ondanks het grijze weer is het buiten niet koud. Onder de wolken blijft vorst in de nacht uit. Overdag wordt het 11 graden.  Winterweer op korte termijn zit er niet in. Met een meest zuidelijke of zuidwestelijke stroming wordt tamelijk zachte lucht aangevoerd en blijven de temperaturen op niveau. Van tijd tot tijd passeren storingen met wolken, regen of buien.  Soms is het een dagje droog. Het grijze weer nodigt niet uit naar buiten. Binnen, met de verwarming of haard aan is het veel gezelliger en behaaglijker.  In een kleine ruimte is de kans op besmetting met een griep- of verkoudheidvirus groter.

Kou of een virus

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Koude, afkoeling of tocht veroorzaken geen verkoudheid. Er is altijd een virus nodig. Bij een doorgemaakte verkoudheid is er een levenslange immuniteit voor dat specifieke virus. Er zijn helaas wel honderden verschillende verkoudheidsvirussen... De infectie van een verkoudheidvirus verloopt via de neus of de keel. De symptomen zijn een loopneus, keelpijn, niezen, hoesten, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Een verkoudheid krijg je alleen als je in aanraking bent geweest met een verkoudheidvirus. Het virus dringt het lichaam binnen via de slijmvliezen en wordt verspreid door de lucht als je niest of hoest of via de huid, door het aanraken van iemand die net in zijn hand heeft gehoest of geniest. Een verkoudheid gaat als het goed is meestal binnen een week over. Er zijn geen medicijnen om een verkoudheid te genezen. Er zijn wel middelen die de symptomen van de verkoudheid kunnen verlichten. De duur van de verkoudheid wordt hierdoor niet minder lang.

Verkoudheid of griep?

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, het influenza virus. Er bestaan heel veel varianten van het influenza virus en er komen ieder jaar weer nieuwe bij. De symptomen lijken op de symptomen van een verkoudheid, keelpijn, brandende ogen, hoesten, hoofdpijn, spierpijn. Vaak gaat een griep gepaard met koorts. Het griepvirus verspreid zich op dezelfde manier als een verkoudheidvirus, door besmette lucht of aanraking van besmette voorwerpen of mensen. Een griep kan binnen enkele uren opkomen en kan een behoorlijk aanslag op je lichaam zijn. Hoewel de griep zelf vaak minder dan een week duurt, kan het 1 tot 3 weken duren voordat men geheel hersteld is. Net als bij verkoudheid is er voor griep geen echt medicijn. Of je verkouden wordt of de griep krijgt, hangt af van je weerstand en conditie van dat moment. Meestal lukt het het lichaam om het virus zelf onschadelijk te maken. Het is wel mogelijk om zich te laten inenten tegen griep met de jaarlijkse griepprik. Een griepprik beschermt je tegen een aantal influenza virussen waarvan men denkt dat die veel zullen voorkomen. Soms is het moeilijk om een griep van een flinke verkoudheid te onderscheiden. Een loopneus is een typisch verschijnsel bij een verkoudheid en hoort meestal niet bij griep. Een griep begint vaak heel plotseling, een verkoudheid begint geleidelijker. Bij een griep is er sprake van koorts, bij verkoudheid kan een licht verhoging voorkomen. Een verkoudheid kan vermoeiend zijn, maar het is meestal; wel mogelijk de dagelijkse dingen te blijven doen.  Bij griep is vaal wel nodig rust of zelfs bedrust te houden.  

Voorkomen?

In afgesloten ruimten waar veel mensen zijn, loop je meer risico. Probeer lichamelijk contact met mensen die verkouden of griep hebben zo veel mogelijk te beperken. Behalve zorgen dat je in een goede conditie bent (gezond eten, genoeg slapen, zoveel mogelijk stress vermijden) en vaak je handen wassen (zeker na een nies- of hoestbui) kun je verder weinig doen. Als je tot een risicogroep behoort, is een griepprik een goed idee.

Heeft het weer geen enkele invloed?

Het is een feit dat verkoudheden vooral in de winter en bij koud of regenachtig weer voorkomen. Dit kan ook andere oorzaken hebben. Een verandering in het weer kan voor mensen met een verminderde weerstand de aanzet zijn tot een besmetting met een verkoudheidsvirus. Het lichaam heeft dan alle energie nodig voor de weersverandering waardoor het virus haar slag kan slaan. Een kleine verandering in de lichaamstemperatuur kan mensen vatbaarder maken. Wat mogelijk ook meespeelt, is dat bij kouder weer de bloedvaten in de hogere luchtwegen vernauwen waardoor een geringer aantal witte bloedcellen het virussen makkelijker maakt om het lichaam binnen te dringen.

Ramen open?

Met het raam open slapen is goed. Zo komt er frisse en schone lucht zonder virussen je huis binnen, vooral in goed geïsoleerde huizen waar onvoldoende wordt geventileerd. Als het echt gaat vriezen, doe je er goed aan het raam te sluiten, extreme kou kan het lichaam belasten.

Hand voor de mond?

Bij het niezen kunnen kleine vochtdeeltjes inclusief het virus wel vijf meter verder worden verspreid. Door je hand voor je mond en neus te houden, voorkom je dit deels. Je houdt wel iets tegen, maar de kracht van niezen is zo groot dat er genoeg vochtdeeltjes met het virus voorbij je hand vliegen. Beter zou zijn om in een (papieren) zakdoek te niezen en na 1 keer weg te gooien en regelmatig je handen te wassen.

Vitamine C?

Als je gewoon gezond eet met dagelijks voldoende vitamines blijft je immuunsysteem op peil en kun je na een eventuele virusaanval sneller herstellen. Onderzoek heeft uitgewezen dat extra vitamine C niet kan voorkomen dat je verkouden wordt.  Er zijn diverse plantaardige, soms homeopatische middeltjes waarvan beweerd wordt dat die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Er is echter nog nooit doorslaggevend bewijs geleverd dat deze middelen helpen.

Airco’s

Door airconditioning worden virussen gemakkelijk verspreid in de ruimte. Moderne airco’s hebben echter filters die de verspreiding van virussen en bacteriën voorkomen. Afgezien daarvan is een ruimte met airco wel snel te koud. Te lang in de kou betekent een aanslag voor je lichaam waardoor je vatbaarder kunt worden. Verder drogen de slijmvliezen door de koude en vaak droge lucht uit waardoor virussen meer kans krijgen.

Immuun

Als je eenmaal griep hebt gehad heb je immuniteit opgebouwd tegen dat speciale virus, maar kunnen er nog andere virussen actief zijn waarvoor je niet immuun bent. Bij Meteo Consult verzorgen wij workshops weer en gezondheid, zie onze site.

Bronnen: Meteo Consult, 101 vragen en antwoorden door Ab Osterhaus en David De Pooter.