Nor’easter

Een week nadat Sandy dood en verderf bracht in New Jersey zijn alle ogen nu gericht op ‘(the) Nor’easter’.

Het is nog maar een week geleden dat hele deelstaten en kustregio’s in het noordoosten van Amerika werden geëvacueerd vanwege de komst van orkaan Sandy. Deze orkaan, met een diameter van 1800 kilometer, ging gepaard met gemiddelde windsnelheden van 175 kilometer per uur en liet vooral in New York en New Jersey zoveel neerslag achter dat complete stadsdelen zijn verwoest of weggespoeld. Nog steeds zitten tienduizenden mensen zonder stroom. Ook andere staten ondervonden grote problemen door Sandy. Nu, nog geen week later, maakt men zich er alweer op voor een volgende storm. Geen orkaan, maar wel een storm die dezelfde soort eigenschappen heeft, namelijk (the) Nor’easter.

Nog maar nauwelijks zijn New Jersey en New York bekomen van de ravage die orkaan Sandy aanrichtte en nu al ligt een volgende storm klaar, de zogeheten Nor’easter. Een storm die eens in de zoveel tijd in het noordoosten van de Verenigde Staten voorkomt. Hij wordt Nor’easter of simpelweg Northeaster genoemd, omdat de storm vanuit het zuiden naar het noordoosten van de Verenigde Staten beweegt met daarbij veelal noordoostenwinden. In de winter staat deze storm er vooral om bekend dat hij extreem koude lucht vanaf de Noordpool aanvoert.

Kenmerken van een orkaan
Het lagedrukgebied beweegt zich (net als Sandy overigens) boven de Atlantische Oceaan langs de oostkust van de Verenigde Staten naar het noordoosten en trekt dan richting de hoek van New England (USA) en het oosten van Canada. Met de kern van het lagedrukgebied op de kustlijn van Noordoost-Amerika wordt er omheen via de linkerflank koude lucht vanuit de poolstreek naar het zuiden geblazen. Soms met gemiddelde windsnelheden die normaal horen bij een orkaan of tropische storm.

Ook het neerslagpatroon dat met een Nor’easter gepaard gaat, lijkt vaak erg veel op dat van een tropische storm of een orkaan. De grote hoeveelheden regen of sneeuw veroorzaken vaak problemen in vooral de lager gelegen kustgebieden, zoals overstromingen en overlast door zware sneeuwval in de winter. Vorig jaar (2011) was er in deze tijd van het jaar, rond Halloween,  ook een historische Nor’easter die in veel gebieden in het noordoosten van de Verenigde Staten in een recordhoeveelheid sneeuw resulteerde, vooral in New England. In de staat Massachusetts viel toen 32 centimeter.

Het verschil tussen een orkaan of een tropische storm en een Nor’easter is dat deze laatste gedijt op koude lucht en orkanen en tropische stormen op warme lucht.

Overstroming
Hoewel sommige mensen in de staat New Jersey niets meer over hebben door orkaan Sandy en dus volledig afhankelijk zijn van de gemeente en de staat, moeten ongeveer 75.000 mensen alweer geëvacueerd worden. Vooral de lager gelegen (kust)gebieden moeten zich in de nacht naar donderdag opmaken voor de storm. Men verwacht die nacht matige vorst en overdag temperaturen dichtbij het vriespunt. Daarbij gemiddelde windsnelheden tot 90 kilometer per uur en zo’n 30 millimeter neerslag met plaatselijk flinke uitschieters. Her en der kan het dus ook nu weer tot overstromingen komen, maar sneeuw is in zo’n geval ook zeker niet uitgesloten. Vooral de gebouwen die al beschadigd zijn door orkaan Sandy worden tijdens de storm extra in de gaten gehouden.

In de loop van donderdag en vrijdag trekt de storm via de oostkust van Canada uiteindelijk de Atlantische oceaan op en knapt het in de getroffen gebieden weer op. Een hogedrukgebied ontwikkelt zich daarna boven de noordoostkust van de Verenigde Staten en Canada en houdt storingen dan een tijdje uit de buurt.

Bron: Meteo Consult, CNN