Peking: zonnig na sneeuwstorm....

In het weekend werd Peking getroffen door een sneeuwstorm. Het is er nu weer droog en rustig.

Tijdens het weekend is de Chinese hoofdstad Peking (Beijing) en omliggende gebieden getroffen door een sneeuwstorm. Twee Japanse toeristen kwamen in het noorden van de provincie Hebei om het leven. Ze waren op een ongerestaureerd gedeelte van de Grote Muur gestrand. De sneeuwval was bijzonder vroeg en heftig voor Pekingse begrippen. Inmiddels is het er weer rustig, droog en overdag minder koud met veel zon. De nachten zijn wel koud met (lichte) vorst. Pas op vrijdag zou er opnieuw wat sneeuw kunnen vallen, maar wij gaan voorlopig uit van regen.

Congres communistische partij
Het gemeentebestuur had ongeveer 60.000 mensen standby om sneeuw te ruimen om verzekerd te zijn van een vlotte opening van het partijcongres van de Chinese communistische partij. Dat congres vindt 8 november plaats. Maar de sneeuw smolt vandaag alweer, mede omdat de zon weer volop doorbrak.

Recordhoeveelheid neerslag
In het centrum van Peking werd tussen zaterdagochtend en zondagochtend (dus in 24 uur tijd) 58 millimeter neerslag gemeten. Dat is een recordhoeveelheid voor de stad, althans, voor het winterhalfjaar (november tot en met maart). Sneeuwval in Peking komt in november meestal niet voor.

Kleurcodes
Ook in China werkt men met waarschuwingskleuren als er extreem weer wordt verwacht. Zaterdagavond werd voor het centrum van de miljoenenstad code oranje voor een sneeuwstorm afgegeven, terwijl voor verscheidene noordwestelijke gebieden van de stad code rood - het hoogste niveau - van toepassing was.

Ontregeld
Auto- en treinverkeer en ook het openbare vervoer raakten ontregeld door de sneeuwstorm. Op de luchthaven waren gisterochtend 23 vluchten geannuleerd en vijf vluchten liepen vertragingen op. Ook enkele metrolijnen waren ontregeld. Verder waren zo'n 700 auto's zelfs meer dan 22 uur op de Badaling Expressway, die deel uitmaakt van de Beijing-Tibet Highway, gestrand. Zo'n 2.000 mensen werden geëvacueerd door de paramilitaire politie.

'Slushy snow'
Een Amerikaanse toeriste schrijft op TripAdvisor.com dat de Chinezen gisteren (zondag) goed met de sneeuwsituatie om gingen. Ze zag in de stad veel mensen de wegen en straten sneeuwruimen. Ook het hotelpersoneel probeerde het pad dat via de tuin naar de ontbijtzaal leidt, sneeuwvrij te maken. Maar de sneeuw was 'slushy' waardoor het sneeuwruimen moeizaam ging. Volgens haar was de laatste sneeuwval in november in Peking 61 jaar geleden. En vandaag, maandag, was het weer zonnig met een strakblauwe lucht en begon de sneeuw alweer te smelten. 'Business as usual', zo schrijft zij.

Bron: CNN, TripAdvisor.com, Meteo Consult.