Een 'normale Hollandse' zomer

Een echte Hollandse zomermaand ligt bijna achter ons. We geven een overzichtje.

Is uw vakantie pas geslaagd als u de hele dag in de zon op het strand kunt bakken, bij hoge temperaturen? Dan zult u, als u uw vakantie in eigen land viert, vaak teleurgesteld worden. Vertoeft u liever op het strand als het wat waait, het niet zo warm is, stapelwolken en buien door opklaringen worden afgewisseld? Kortom, heerlijk ‘doe’ weer? Nou, dan is er in een doorsnee Hollandse zomer veel te genieten. En dat was precies wat schrijver dezes de afgelopen drie weken heeft gedaan.

Kleine kopie van de winter.

Het lijkt wel of de huidige zomer een beetje naar de afgelopen winter heeft gekeken. Het wilde toen totaal niet winteren, maar van eind januari tot en met 12 februari ging het helemaal los, waarna het ook meteen weer afgelopen was.
De tweede zomermaand is bijna achter de rug en lange tijd leek het erop dat het maar niet stabiel wilde worden. De warmte in de eerste week van juli werd al snel door een paar hevige buien afgestraft en daarna brak een periode van twee weken met koel weer aan, waarbij de hemelsluizen soms wagenwijd werden opengezet. Al halverwege de maand was er hier en daar meer dan honderd millimeter neerslag gevallen en er zou nog meer nattigheid volgen.

Lichtpuntjes.

Wie er oog voor heeft, heeft trouwens allang gemerkt dat ook in een periode met ‘slecht’ zomerweer (een uiterst subjectieve kreet trouwens), er genoeg momenten zijn dat het eigenlijk heel lekker weer is. Als de zon doorbreekt en er niet teveel wind staat, dan is het ook bij temperaturen tussen 17 en 22 graden (die altijd in de schaduw worden gemeten) gewoon heerlijk buiten. En zelfs in een regenrijke periode is het het grootste deel van de tijd, gewoon droog. In De Bilt bijvoorbeeld viel er iedere dag van 7 tot en met 19 juli neerslag, maar op acht van die dertien dagen was de neerslagduur korter dan twee uur. En een etmaal telt toch écht 24 uren. Het regent inderdaad maar weinig (!) in ons land.
Voor de liefhebbers van mooie wolkenluchten, viel er veel te genieten en een aantal voorbeelden hiervan treft u hiernaast aan. Het geduld van de zomerliefhebbers werd behoorlijk op de proef gesteld, maar een dikke week geleden sloeg het weer dan toch nog om.

Stabiel zomerweer.

In het voorlaatste weekend van deze maand werd het rustig en droog, met aanvankelijk nog wel lage temperaturen. Sterker nog, ondanks de kort durende nachten in deze tijd van het jaar, wist het kwik in de nacht van 21 op 22 juli sterk te dalen, lokaal tot onder de 5 graden! Op de officiële meetposten kwam het niet tot vorst aan de grond, maar op sommige platte garagedaken ontstond er zowaar wat rijp, hier en daar. De tijd voor de liefhebbers van zon en warmte brak echter aan. Er volgde een vijftal dagen met volop zonneschijn en zomerse temperaturen, waarbij lokaal de tropische grens van 30 graden werd aangetipt. Geen wonder dan ook dat de stranden volliepen en dat het barbecuevlees vrijwel uitverkocht raakte… Een ieder wilde het er van nemen, voor het opnieuw te laat was! En ja hoor, de zeer broeierige vrijdag werd besloten door buien en ook dit afgelopen weekend werden we soms getrakteerd op een aantal stevige buien. Opnieuw zagen we echter dat er genoeg mooie momenten waren. Zo wist de zon gisteren (zondag) bijna tien uur te schijnen in De Bilt en was het, ondanks een maximumtemperatuur van slechts 20,7 graden, gewoon erg lekker weer.


Als we de balans voor de hele julimaand opmaken, dan moeten we constateren dat het net aan de koele kant blijft, maar dat is dan wel volgens de nieuwe norm. Kijken we naar alle julimaanden sinds 1901, dan komt juli 2012 duidelijk in de warmste helft terecht. De hoeveelheid zonneschijn zal nabij de norm uitkomen en alleen de hoeveelheid neerslag pakt hoog uit. Op veel plaatsen is de honderd millimeter gehaald of overschreden en op de natste plaatsen, bij en in Amsterdam, wordt 200 millimeter nog bijna gehaald. Kortom, we beleven tot dusver een hele ‘normale’, groeizame zomer en het beeld in augustus zal bepalen hoe de zomer als geheel uiteindelijk in de klimaatboeken zal verdwijnen.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI, eigen archief. Foto’s: Tom van der Spek.