Vakantieweer in Europa

Vakantiegangers in Europa moeten rekening houden met drukte, warmte en lokaal stevige buien.

De vakantiedrukte kwam in de vroege zaterdagochtend al op gang. Om half negen stond al ruim 100 kilometer file op de Franse snelwegen. Ook op de wegen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en in Italië zijn grote vertragingen. Volgens de ANWB is dit weekeinde het op een na drukste van het jaar. Volgende week, op de traditionele ‘Zwarte Zaterdag’, wordt de grootste drukte verwacht.

Waar gaan we heen?
Op nummer één van de top tien meest favoriete vakantiebestemmingen staat net als vorig jaar Spanje. Vlak daarna volgen Frankrijk en Italië op respectievelijk plaats twee en drie. Turkije, op plaats vier, is ook een favoriete bestemming voor veel Nederlanders vanwege de zonzekerheid en de prijs kwaliteit verhouding. Toch kiezen ook veel Nederlanders ervoor om de vakantie in eigen land door te brengen. Nederland staat dan ook op plaats vijf in de top tien. Daarna volgen; Griekenland, Oostenrijk, Duitsland, Portugal en Egypte.

Zon en hitte
De zonaanbidders komen in de landen rondom de Middellandse zee goed aan hun trekken. Hier blijft het voorlopig zeer warm met zelfs op de stranden temperaturen rond de tropische dertig graden. Door de aanhoudende droogte blijft het gevaar voor natuurbranden wel aanwezig. In de binnenlanden van Spanje, maar ook van Turkije, is het zelfs zinderend heet en loopt het kwik op tot rond de 40 graden. Ook in de Balkanlanden houdt de zomerhitte stand. Langs de Kroatische kust loopt de temperatuur ’s middags met gemak op tot boven de 30 graden. Een duik in de Adriatische zee , met watertemperaturen rond 26 graden, levert dan een welkome verfrissing op.

Frisser
Minder hete bestemmingen vindt je vooral in de noordelijke helft van Europa. Op de Britse eilanden is het zelfs wat frisjes en levert het wisselvallige weer de komende dagen geregeld nattigheid op. Vooral in Ierland en Schotland, waar het kwik ’s middags rond 16 graden blijft steken, vallen soms stevige plensbuien. Ook in Noorwegen is het weer verre van stabiel. Lokaal wordt het hier nog wel 20 graden. Ook wordt de warmte in Zweden en Finland de komende week verdreven. Dit weekeinde en aan het begin van de week is het er nog zomers, rond 25 graden, maar vallen wel stevige donderbuien. In Denemarken is het de komende dagen wisselvallig en met 18 graden wat fris. Later in de week komt het kwik hier weer boven de 20 graden uit. In Duitsland hebben regen- en onweersbuien dit weekend een einde gemaakt aan een tropische periode. De laatste dagen van juli verlopen wel zonnig maar met 18 tot 22 graden minder warm. Augustus belooft hier, net als in Polen, Tsjechië en Slowakije, weer een stuk warmer van start te gaan. Het Alpengebied blijft gevoelig voor buien. Het wordt nog ruim 20 graden in Zwitserland en Oostenrijk, later in de week zelfs zomers rond 25 graden.

Vakantie in eigen land
In Nederland zijn er van dag tot dag verschillen. Regen- en onweersbuien hebben een einde gemaakt aan de warme opleving van de afgelopen week. We zien de komende dagen ook nog wel geregeld de zon maar de middagtemperaturen zijn met 18 graden aan zee tot 21 graden landinwaarts wel wat aan de magere kant. Ook is het weer niet geheel stabiel. Iedere dag kunnen wel een paar buien vallen. Vanaf woensdag, als de wind zuidelijk wordt, wordt het wel weer een paar graden warmer. Kortom helemaal geen slecht weer, maar tropische temperaturen van 30 graden of meer zitten er voorlopig even niet meer in.

Gedetailleerde verwachting vakantiebestemming
Meer informatie over het weer op diverse plaatsen in Europa en daarbuiten kun je opvragen door een SMS te sturen naar 5454. Toets WL [PLAATS], bijvoorbeeld WL MADRID. Stuur dit bericht naar 5454. Vrijwel onmiddellijk ontvang je een bericht terug met de weersverwachting voor de komende dagen. Dit werkt niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland voor ruim 200.000 verschillende plaatsen. Ook kunt u uitgebreide weersinformatie vinden via de app WeatherPro op uw iPhone, iPod of Android apparaat.

Bron: Meteo Consult, ANWB

Foto voorpagina: