Operatie afkoeling

Na een week met veel zon en hoge temperaturen stroomt dit weekend minder warme lucht binnen.

Voor vakantievierend Nederland kon het de afgelopen dagen niet op. De zon scheen volop, het was droog en de temperaturen waren hoog, soms bijna te hoog. Het kwik bereikte in het binnenland nu en dan waarden die reikten tot de tropische grens van 30 graden, maar ook aan de kust was het met zomerse waarden van ruim 25 graden warm. Het komende etmaal wordt die warmte echter het land uit gedreven, waarna we in het weekend terug keren naar een graad of 20 gemiddeld. Dit afkoelingsproces verloopt echter niet zonder slag of stoot, want vooral vanavond en vannacht vallen er verspreid over het land een paar stevige regen- en onweersbuien.

Zowel dichtbij het aardoppervlak als hoger in de atmosfeer overheerste de afgelopen dagen een met warme lucht gevuld hogedrukgebied. Niet alleen in Nederland, maar ook in grote delen van Europa was het dan ook erg warm met op veel plaatsen ruim 30 graden en in het zuidoosten, ofwel de hoek van Griekenland en Turkije, plaatselijk 40 graden. Eigenlijk alleen de noordwestelijke delen van Europa gingen gebukt onder een lagedrukgebied, gevuld met minder warme lucht, en daar was het dan ook slechts 15 tot 20 graden en wisselvallig.

Het komende etmaal schuift dat lagedrukgebied vanuit het noordwesten echter steeds meer naar het oosten toe, waarna bij ons de wind in de bovenlucht draait naar het zuidwesten en iets minder warme lucht ook ons land weet te bereiken. Dichtbij het aardoppervlak ligt er ook een lagedrukgebied boven Schotland en daar omheen cirkelen een aantal storingen die uiteindelijk morgenochtend ook ons land gaan passeren. Daar vooruit gebeurt en later vanmiddag, vanavond en vannacht echter eerst nog iets anders.

Thermisch lagedrukgebied
De lucht boven Frankrijk is de laatste tijd onder invloed van hetzelfde hogedrukgebied als bij ons flink opgewarmd. De zon scheen ook daar volop, waardoor de lucht boven het land snel warmer werd en uiteindelijk een flink stuk warmer werd dan de lucht boven het zeewater van de Atlantische oceaan en de Middellandse zee. Die warmere en vooral ook lichtere lucht boven land stijgt op en stroomt hoger in de atmosfeer zijdelings weg. Aan het aardoppervlak daalt daardoor de luchtdruk en een lagedrukgebied is dan geboren. In de meteorologie noemen we dit een thermisch lagedrukgebied. Daarin ontwikkelen zich vervolgens boven Frankrijk stevige buien, vaak gepaard met onweer.

Zuidwestelijke aanvoer
Deze buien zijn vanochtend en vanmiddag al in de steigers gezet en worden in de loop van de middag, vanavond en komende nacht met die zuidwestelijke stroming in de bovenlucht onze kant op gedreven. Vanmiddag ontwikkelde zich al een enkele losse bui boven het land en in de loop van de middag arriveren de eerste buien vanuit het zuiden. Vooral bij deze buien kunnen soms windstoten voorkomen en zit er ook al wat onweer bij. De meest actieve buien schuiven echter pas later vanavond en vannacht het land over en plaatselijk kan er dan een flinke plens regen vallen, zo’n 20 tot 40 millimeter. Het onweer beperkt zich dan voornamelijk tot het zuidoosten en oosten.

Koufront
Later vannacht en morgen (zaterdag) schuift vervolgens het koufront dat hoort bij het lagedrukgebied boven Schotland voorbij en daarachter bevindt zich, zoals de naam het al mooi zegt, de koudere lucht. Deze stroomt zaterdag uit over het land, waarna het kwik overdag en de dagen daarna niet meer hoger uitkomt dan tussen 18 en 21 graden. Een flink stuk minder warm dus ineens, maar daarbij wel nog steeds flink wat zonneschijn en af en toe een lokale bui.

Bron: Meteo Consult